Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Financial Times: Το νέο φετίχ Ντράγκι στον πόλεμο κατά του αποπληθωρισμού

Των Ralph Atkins (Λονδίνο) και Claire Jones (Φρανκφούρτη)

Από τον Αύγουστο, όλοι οι επενδυτές έχουν επικεντρωθεί σε ένα «βαρόμετρο» που μέχρι τότε γνώριζαν μόνο οι σπεσιαλίστες. Ανιχνεύει τις μεσοσταθμισμένες 5ετείς πληθωριστικές προσδοκίες. Εν τέλει θα κρίνει την επιτυχία των μέτρων του Μάριο Ντράγκι...




Οι δρομείς βάζουν στόχους για τους χρόνους τους, οι παίκτες του γκολφ κρίνονται από την κίνησή τους και ο Μάριο Ντράγκι παρακολουθεί τις τεχνικές μέτρησης των πληθωριστικών προσδοκιών που χρησιμοποιούν οι αγορές.

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: Αποδεικνύεται ότι ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν πετυχαίνει τον αντικειμενικό του στόχο και ότι οι φόβοι των αγορών για αποπληθωρισμό στην ευρωζώνη διογκώνονται.

Από τα τέλη Αυγούστου, οι επενδυτές έχουν επικεντρωθεί σε ένα χρηματοοικονομικό βαρόμετρο το οποίο μέχρι πρόσφατα παρακολουθούσαν μόνο οι σπεσιαλίστες: «Five-year, five-year euro inflation swap rate». Πρακτικά πρόκειται για έναν δείκτη που μετρά τα στοιχήματα των επενδυτών για το πώς θα είναι ο πληθωρισμός πέντε χρόνια από σήμερα για κάθε έτος. Αν πέφτει, σημαίνει ότι οι επενδυτές περιμένουν λιγότερο πληθωρισμό.

Ο κ. Ντράγκι είχε υπερθεματίσει για τον συγκεκριμένο συντελεστή όταν μίλησε από το βήμα του διεθνούς συμποσίου κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χόουλ στις ΗΠΑ.

Αφήνοντας ένα σαφές υπονοούμενο για τις νέες προσπάθειες της ΕΚΤ να τονώσει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη, σημείωσε ότι το βαρόμετρο αυτό έχει διολισθήσει κάθετα.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες χρησιμοποιούν επί μακρόν την εν λόγω μέτρηση. Το 2002 ο Ζαν-Κλωντ Τρισέ, επικεφαλής τότε της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας και αργότερα προκάτοχος του κ. Ντράγκι, παρήγγειλε την διενέργεια έρευνας, πάνω στο κατά πόσον οι αγορές ομολόγων και swap συνδεδεμένων με τον πληθωρισμό (inflation-linked) μπορούν να παράγουν ένα βαρόμετρο για την μέτρηση των πληθωριστικών προσδοκιών που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ρυθμιστές. Ποτέ όμως πριν από την ομιλία στο Τζάκσον Χόουλ τον Αύγουστο, δεν είχε κάνει διοικητής της ΕΚΤ τόσο ξεκάθαρη σύνδεση ανάμεσα στην συμπεριφορά του δείκτη και την νομισματική πολιτική.

«Ήταν έκπληξη που ο Ντράγκι το ανέφερε τόσο ανοιχτά στο Τζάκσον Χόουλ. Ήταν, σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον, μια αφορμή για να εξυπηρετήσει τον δικό του σκοπό χαλάρωσης της πιστωτικής πολιτικής», σχολιάζει ο Φρέντερικ Ντούκροζετ, οικονομολόγος της Crédit Agricole που δούλευε στην ομάδα εργασίας της Banque de France.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο διοικητής της ΕΚΤ ανακοίνωσε νέα μείωση σε επιτόκια της ευρωζώνης και πρόγραμμα αγορών ενεργητικών του ιδιωτικού τομέα. Όμως, αφού ενισχύθηκε λίγο αμέσως μετά την ανακοίνωση του κ. Ντράγκι, ο 5ετής/5ετής συντελεστής swap πληθωρισμού, υποχώρησε και πάλι τελευταία. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας βούλιαξε στο 1,91%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο 2010.

Η πτώση αυτή δημιουργεί το ερώτημα, μήπως ο κ. Ντράγκι διέπραξε σφάλμα τακτικής με την επικέντρωση σε αυτόν τον δείκτη. «Τώρα όλοι, ακόμη και εκτός των επιτοκιακών αγορών, προσέχουν αυτό το βαρόμετρο», σχολιάζει ο Κ. Σούμπεν της Barclays. Ενας από τους κινδύνους, είναι ότι ο διοικητής της ΕΚΤ θα μπορούσε να έχει περιορίσει τα ίδια του τα περιθώρια κινήσεων. «Το να αποκαλείς αυτά τα swap μια έξυπνη ένδειξη για το μέλλον, λειτουργεί ανάστροφα για τις έξυπνες υποθέσεις», σχολιάζει ο Ρίτσαρντ Μπάργουελ της Royal Bank of Scotland. «Εχοντας ανεβάσει αυτούς τους συντελεστές σε τέτοιο επίπεδο αξιοπιστίας, η ΕΚΤ ίσως χρειαστεί να αφήσει την ουρά και να κουνήσει τον σκύλο».

Ωστόσο αυτό θα μπορούσε να αποβεί προς όφελος του κ. Ντράγκι. «Ο κ. Ντράγκι δημιουργεί μια δυναμική που του δίνει δύναμη,» εξηγεί ο Χιού Πιλ, οικονομολόγος ευρωπαϊκών θεμάτων στην Goldman Sachs. «Θα μπορούσε να στριμωχτεί στην γωνία, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι, όταν στριμώχνεται στην γωνία, βγάζει την μεγαλύτερη δύναμή του».

Αν το swap rate του πληθωρισμού υποχωρήσει, οι πιέσεις για ποσοτική χαλάρωση με αγορές ομολόγων σε μεγάλες ποσότητες, θα αυξηθούν.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες πιστεύουν ότι ο έλεγχος των προσδοκιών για τους μελλοντικούς συντελεστές πληθωρισμού, είναι πολύ κρίσιμος για τον έλεγχο του πραγματικού πληθωρισμού, γιατί καθορίζουν την συμπεριφορά διαμόρφωσης των τιμών. Στο σκεπτικό της κεντρικής τράπεζας, η κάθετη πτώση στο 5ετές, 5ετές ποσοστό του swap πληθωρισμού, υποδεικνύει ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες κινδυνεύουν να 'αποκολληθούν'. Ιστορικά, ο δείκτης κινείται άνετα πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης πληθωρισμού «κάτω αλλά κοντά» στο 2%.

Στις ΗΠΑ, δίδεται μεγαλύτερη έμφαση στις ενδείξεις που προκύπτουν από τα προστατευμένα από τον πληθωρισμό μακροπρόθεσμα αμερικανικά ομόλογα (US Treasury inflation protected securities Tips). Η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων συνδεδεμένων με τον πληθωρισμό είναι πιο περιορισμένη, οπότε χρησιμοποιούνται στην θέση τους οι τιμές swap. Οι τιμές swap αναθεωρούνται συνεχώς, δίνοντας την δυνατότητα για έγκαιρες ενημερώσεις.
Αλλά το 5ετές/5ετές ποσοστό swap επί του πληθωρισμού, μπορεί να διαταραχθεί από παράγοντες της προσφοράς και της ζήτησης, δίνοντας αποπροσανατολιστικά σινιάλα, ειδικά σε καιρούς εντάσεων στις αγορές.

«Σίγουρα δεν είναι ένας άψογος δείκτης για τις πληθωριστικές πιέσεις. Όπως συμβαίνει σε κάθε αγορά, μπορεί να διαταραχθεί αρκετά», τονίζει ο κ. Σούμπεν.

Η ΕΚΤ σχολιάζει ότι το εν λόγω μέτρο είναι «ένα από τα πολλά» που χρησιμοποιούνται για να ανιχνευτούν οι πληθωριστικές προβλέψεις. Αυτό που αρέσει στο μέτρο στην κεντρική τράπεζα είναι η «ομαλότητά του», καθώς μεσοσταθμίζεται σε 5ετή περίοδο και απέχει από την φασαρία που γίνεται με τις μηνιαίες μετρήσεις για τον πληθωρισμό.

Είτε μας αρέσει είτε όχι, τελευταία έχει γίνει το μέτρο σύγκρισης για την απόδοση του κ. Ντράγκι.



πηγή: ft.com/απόδοση euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.