Μπορεί οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να προκαλούν πανικό και να σπέρνουν το θάνατο στο πέρασμά τους αποκεφαλίζοντας ομήρους με μοναδικό σκοπό να στείλουν μήνυμα απειλής κατά της Δύσης, όμως, μία άλλη εξτρεμιστική οργάνωση είναι αυτή που τρομοκρατεί τις ΗΠΑ...
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post υψηλόβαθμο στέλεχος της Αλ Κάιντα κρατά τη ηνία οργάνωσης, η οποία στοχεύει σε μία δεύτερη 11η Σεπτεμβρίου.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Μουσίν αλ-Φαντλί, όταν οι Δίδυμοι Πύργοι κατέρρευσαν έπειτα από την επίθεση της Αλ Κάιντα, παρασύροντας στο θάνατο χιλιάδες ανθρώπους, δεν ήταν ούτε 20 ετών, όμως, τώρα στα 33 του χρόνια είναι επικεφαλής της ομάδας Χορασάν, η οποία στελεχώνεται από πρώην μέλη της οργάνωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Η Χορασάν, λοιπόν, για τους Αμερικανούς αξιωματούχους θεωρείται ακόμα πιο επικίνδυνη από το Ισλαμικό Κράτος, καθώς δε στοχεύει στην επέκταση και κατάληψη περιοχών στο Ιράκ και τη Συρία, όπως συμβαίνει με τους τζιχαντιστές του ΙΚ, αλλά απώτερος σκοπός είναι μία επίθεση στο επίπεδο της 11ης Σεπτεμβρίου.
Μάλιστα, η Χορασάν που δρα στη Συρία δεν γεννήθηκε για να ανατρέψει τον πρόεδρο της χώρας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενώ τα μέλη της προέρχονται από το Πακιστάν, την Υεμένη, το Αφγανιστάν και οι επικεφαλής της επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τους Δυτικούς που μάχονται με τους ισλαμιστές και έχουν στην κατοχή τους διαβατήρια ακόμα εν ισχύ.
Όπως αναφέρει το Associated Press, ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα, Αιμάν αλ-Ζαουάχρι, έστειλε τον αλ-Φαντλί να στρατολογήσει μαχητές από χώρες της Δύσης, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία, όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ, να περάσουν από τον έλεγχο στα αεροδρόμια και να τοποθετήσουν εκρηκτικούς μηχανισμούς σε αεροπλάνα.
Στη Wall Street Journal, μάλιστα, ο Αμερικανός αξιωματούχος, Τζέιμς Κλάπερ, για πρώτη φορά μίλησε δημόσια για την ύπαρξη της Χορασάν, τονίζοντας πως αποτελεί σημαντική απειλή για τις ΗΠΑ και «ίσως μεγαλύτερη από αυτή του Ισλαμικού Κράτους».
Στο ίδιο κλίμα και οι New York Times σε ρεπορτάζ τους επισήμαναν πως η οργάνωση αυτή αποτελεί «άμεση απειλή» κατά των Αμερικανών και της Ευρώπης από το ΙΚ.
«Οι επανειλημμένες απόπειρες της ομάδας να τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς σε αεροσκάφη αποδεικνύει την προσπάθειά της να εξαπολύσει υψηλού επιπέδου επιθέσεις κατά της Δύσης και αποκαλύπτει ότι γνωρίζουν καλά τις διαδικασίες ασφαλείας που τηρούνται στις δυτικές χώρες, αλλά και ότι επιχειρούν να προσαρμοστούν στα συστήματα που υιοθετούμε εμείς», δήλωσε ο Νίκολας Ράσμουσεν, αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας των ΗΠΑ, αναφερόμενος στο παρακλάδι της Αλ Κάιντα.
Περάν αυτού, ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για την Χορασάν. Όπως αναφέρει η Washington Post άγνωστο παραμένει πόσα μέλη διατηρεί, εδώ και πόσα χρόνια δρα και ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει. Την ίδια ώρα, το χαμηλό προφίλ της έρχεται σε αντίθεση με τη διάθεση εντυπωσιασμού του ΙΚ, με τα βίντεο που ανταγωνίζονται ταινίες του Χόλιγουντ και τις βαρύγδουπες εκφράσεις, αλλά και τις απειλές κατά της Δύσης μέσω των πιο δημοφιλών τόπων κοινωνικής δικτύωσης.
Αυτό που είναι γνωστό είναι ο ηγέτης της, ο αλ-Φαντλί, στον οποίο αναφέρθηκε και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, σε ομιλία του το 2005, σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ και του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών έχει συμμετάσχει σε δύο απόπειρες τρομοκρατικών επιθέσεων, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδινε αμοιβή 7 εκατ. δολαρίων για όποιον μπορεί να δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή του.
«Ήταν ο σωματοφύλακας και ο αντιστράτηγος της Αλ Κάιντα για την οποία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή στο Αφγανιστάν», όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, ενώ πολέμησε και κατά των ρωσικών δυνάμεων στην Τσετσενία, όπου εκπαιδεύτηκε να χειρίζεται όπλα και εκρηκτικά, αλλά και λειτουργούσε ως ενδιάμεσος ανάμεσα στις ομάδες του πρώην επικεφαλής της Αλ Κάιντα, Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι, στο Ιράκ.
Σαν να μην έφτανε αυτό, συγκέντρωσε χρήματα για επίθεση κατά γαλλικού πλοίου στην Υεμένη το 2002 και έχτισε ένα δίκτυο χρηματοδοτών από το Κουβέιτ.
Μέσω των επαφών του στο Κουβέιτ, έφτασε στο Ιράν και σύντομα ανέλαβε την ηγεσία της τοπικής ομάδας της Αλ Κάιντα, όπου μεσολάβησε για την μετάβαση εξτρεμιστών από το Αφγανιστάν στο Ιράν.
Όπως επισημαίνει το Στέιτ Ντιπάρμεντ ο αλ-Φαντλί κατόρθωσε να δημιουργήσει επαφές και με εξτρεμιστές από τις γύρω περιοχές, αλλά και μεσολάβησε ώστε να μετακινηθούν μαχητές και χρήματα μέσω της Τουρκίας σε παρακλάδι της οργάνωσης στη Συρία.
Τώρα, οι αξιωματούχοι φοβούνται πως ο 33χρονος προσπαθεί να χρησιμοποιήσει Δυτικούς τζιχαντιστές για εκτεταμένες επιθέσεις, ενδεχόμενο που προκαλεί σοβαρή ανησυχία στις ΗΠΑ.
Πηγή: protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.