Η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας είναι εντυπωσιακή και το χρέος, αν και πολύ υψηλό, έχει αρχίσει πλέον να αποκλιμακώνεται. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής...
του τμήματος δημοσιονομικών του ΔΝΤ Βίτορ Γκασπάρ στην «Καθημερινή», κατά την παρουσίαση της έκθεσης του διεθνούς οργανισμού για τη δημοσιονομική κατάσταση παγκοσμίως.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα έχει το 2014 το μεγαλύτερο κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών.
Οπως δήλωσε ο κ. Γκασπάρ, «το μέγεθος της προσαρμογής είναι εντυπωσιακό, όχι μόνο το κυκλικά προσαρμοσμένο δημοσιονομικό έλλειμμα αλλά και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, που προχωρεί σύμφωνα, ακόμη και ταχύτερα, με το πρόγραμμα». Με τη θετική εξέλιξη της επιστροφής της ανάπτυξης, το ΔΝΤ εκτιμά πως το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας θα ανέλθει στο 5,4% του ΑΕΠ το 2014 και στο 5,7% το 2015. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Ελλάδα, ο κ. Γκασπάρ υποστήριξε πως «η δουλειά δεν έχει ακόμη γίνει».
Σχετικά με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, στην έκθεσή του αναφέρει ότι η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 και το δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει στο 171% του ΑΕΠ από το 174,2%. Πρόκειται για τις ακριβώς ίδιες προβλέψεις με εκείνες που είχε περιλάβει στην τελευταία του έκθεση για την Ελλάδα τον Ιούνιο του 2014.
Επίσης, ακριβώς ίδια είναι και η εκτίμηση στη χθεσινή έκθεση του Ταμείου για τις χρηματοδοτικές ανάγκες (και όχι το χρηματοδοτικό κενό) της χώρας το 2015 και το 2016, που τις ανεβάζει στα 18,7 δισ. ευρώ (10% του ΑΕΠ) και 8,6 δισ. ευρώ (4,3% του ΑΕΠ), αντιστοίχως. Στην έκθεση του ΔΝΤ τον Ιούνιο –που συνόδευε το Μνημόνιο– και συγκεκριμένα στον πίνακα 14, αναφέρεται ότι για το 2015 οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι 18,7 δισ. ευρώ συνολικά και για το 2016 ανέρχονται στα 8,6 δισ. ευρώ. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει αυτών των εκτιμήσεων το Ταμείο θεωρεί επί της ουσίας ότι εάν αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, η χώρα θα χρειαστεί να βρει 18,7 δισ. ευρώ το 2015 για να καλύψει τις υποχρεώσεις της.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι το Ταμείο επιμένει πως το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2015 θα είναι 1,9% του ΑΕΠ, όταν ο νέος προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος (προβλέπει έλλειμμα 0,2% του ΑΕΠ).
Πέραν αυτών, η τρόικα αποχώρησε χθες από την Ελλάδα με χαμηλούς τόνους, καθώς όλα τα μεγάλα ζητήματα του ελέγχου παρέμειναν ανοιχτά και παραπέμφθηκαν για τις συζητήσεις που θα γίνουν από τις αρχές Νοεμβρίου και μετά.
Χθες, ο κ. Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος της Ε.Ε., δήλωσε πως τις προηγούμενες ημέρες διεξήχθησαν χρήσιμες συζητήσεις για τα δημοσιονομικά θέματα, καταγράφηκε πρόοδος όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ανέφερε πως οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα τον Νοέμβριο για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.