Η αβαθής γεωθερμία -η ενέργεια που προέρχεται από μικρό βάθος και εκμεταλλεύεται τη θερμότητα των επιφανειακών γεωλογικών σχηματισμών και υδάτων (επιφανειακών και υπογείων)- χρησιμοποιείται για θέρμανση, ψύξη χώρων και...
παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Η χρήση γεωθερμικών αντλιών θερμότητας (ΓΑΘ) για θέρμανση και ψύξη χώρων κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους στη χώρα μας, καθώς πρόκειται για μία λύση που οδηγεί στην πλήρη απεξάρτηση από το πετρέλαιο.
Η σχετική τεχνολογία έχει αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον ο καταναλωτής μπορεί να βρει κάθε τύπο αντλίας θερμότητας, σε οποιοδήποτε κόστος και απόδοση επιθυμεί. Πρόκειται για την οικονομικότερη μέθοδο θέρμανσης! Σύμφωνα με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, οι αντλίες θερμότητας πετυχαίνουν μείωση κόστους μέχρι και 60% σε σχέση με το πετρέλαιο. Λειτουργούν απορροφώντας θερμική ενέργεια από το περιβάλλον (ακόμη και σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν) και την αποδίδουν στο σπίτι ή την επιχείρηση που χρειάζεται θέρμανση. Παρέχουν επίσης ζεστό νερό για τις ανάγκες ενός νοικοκυριού. Το κόστος λειτουργίας και συντήρησής τους είναι εξαιρετικά χαμηλό και προσαρμόζονται εύκολα στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις θέρμανσης (σώματα καλοριφέρ, ενδοδαπέδια κλπ.).
Οι ΓΑΘ εξασφαλίζουν μεγαλύτερη οικονομία σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα συστήματα θέρμανσης (εξοικονόμηση 60-74% σε σχέση με το πετρέλαιο και 50-60% σε σχέση με το φυσικό αέριο). Είναι 100% αυτόνομα συστήματα (δεν χρειάζονται ορυκτά καύσιμα για να λειτουργήσουν), ενώ εκτός από θέρμανση παράγουν και ζεστό νερό χρήσης χωρίς επιπλέον κόστος. Μπορούν να εγκατασταθούν τόσο σε νέες οικοδομές όσο και σε υπάρχουσες κατοικίες και έχουν εύκολη τοποθέτηση και γρήγορη εγκατάσταση (η εξωτερική μονάδα εγκαθίσταται ακόμη και σε μπαλκόνι, εξοικονομώντας χώρο και χωρίς να απαιτείται λεβητοστάσιο ή δεξαμενή καυσίμων). Συνήθως διατηρείται το υπάρχον σύστημα θέρμανσης – δροσισμού (ενδοδαπέδια θέρμανση ή καλοριφέρ / fan coils) και υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμού με το ήδη υπάρχον λεβητοστάσιο ή με ηλιακά συστήματα για υποστήριξη θέρμανσης. Επιπρόσθετα χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλή ενεργειακή απόδοση, αθόρυβη λειτουργία, ενώ είναι εξαιρετικά ασφαλείς στη χρήση τους, λόγω της απουσίας καύσης και αποθήκευσης κάποιας εύφλεκτης ύλης.
Τα συστήματα ΓΑΘ αξιοποιούν την πρακτικά σταθερή θερμοκρασία του εδάφους, υπογείων και επιφανειακών υδάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Έτσι επιτυγχάνεται η μέγιστη απόδοση των αντλιών θερμότητας έναντι των αντίστοιχων συμβατικών συστημάτων με εξοικονόμηση ενέργειας έως και 80%. Οι ΓΑΘ μπορούν να είναι εγκατεστημένες είτε σε μεμονωμένα κτίρια οποιοδήποτε μεγέθους για θέρμανση/ψύξη και παροχή ζεστού νερού χρήσης καθώς και σε μονάδες Τηλεθέρμανσης/Τηλεψύξης με ΓΑΘ.
Οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας είναι διαδεδομένες σε όλο τον κόσμο -παγκοσμίως είναι εγκατεστημένες πάνω από 3.000.000 μονάδες- και ιδιαίτερα σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Σουηδία, η Αυστρία, η Ελβετία, η Γερμανία και η Γαλλία, όπου έχει αναπτυχθεί και καθιερωθεί η αντίστοιχη τεχνολογία και πρακτικές, και όπου συστήματα γεωθερμικών αντλιών θερμότητας λειτουργούν αξιόπιστα επί σειρά δεκαετιών. Η αβαθής γεωθερμία είναι διαθέσιμη και εκμεταλλεύσιμη παντού ανεξάρτητα από την ύπαρξη γεωθερμικού δυναμικού.
Τα συστήματα ΓΑΘ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πληθώρα εφαρμογών όπως κτίρια γραφείων, οικίες, πολυκατοικίες, αθλητικά κέντρα, κολυμβητήρια, θερμοκήπια κτλ. Το κόστος για μία γεωθερμική αντλία θερμότητας κυμαίνεται από 6.000 ευρώ έως 8.000 ευρώ. Πρόκειται δηλαδή για ένα σύστημα αρκετά ακριβότερο τόσο από τα συμβατικά συστήματα πετρελαίου, φυσικού αερίου όσο και από τα νέα σχετικά συστήματα όπως αυτά που καίνε pellet. Όμως, λόγω των μεγάλων πλεονεκτημάτων που περιλαμβάνει η χρήση των ΓΑΘ, διασφαλίζεται η γρήγορη απόσβεση του αρχικού κόστους εγκατάστασης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.