Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Η «διαθήκη» του Τριαντάφυλλου: «Φεύγω πλήρης καλών στιγμών, με αγωνία για το μέλλον όλων των παιδιών» [εικόνες]


Στο πλευρό της συζύγου Τριαντάφυλλου Δραβαλιάρη, ο Φώτης Μπόμπολας, ο διευθυντής του Έθνους και πληθώρα συναδέλφων από τον δημοσιογραφικό κόσμο...




Βουβός ο πόνος αλλά οι σιωπές ήταν εκκωφαντικές χθες στο Α' Νεκροταφείο, όπου πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε για τελευταία φορά τον αγαπημένο «Ντάφι», τον «Μίστερ Ρόουζ», τον λατρεμένο φίλο, τον σπουδαίο άνθρωπο, τον αγωνιστή της δημοκρατίας και της προόδου της χώρας, τον σημαντικό δημοσιογράφο.
Ο δημοσιογραφικός και πολιτικός κόσμος είπε το «ύστατο χαίρε» στον διευθυντή σύνταξης της «Ημερησίας», ο οποίος άφησε γαλήνια την τελευταία του πνοή στις 11.47, μεσάνυχτα Τετάρτης στις 22 Οκτώβρη. Ο πένθιμος ουρανός ταίριαζε απόλυτα με τα γεμάτα οδύνη πρόσωπα που είπαν όλοι έναν καλό λόγο γι' αυτόν τον γενναίο Ελληνα, που άφησε το αποτύπωμά του στη χώρα, αλλά και στις καρδιές όλων μας.

Κυρίως εκείνων που είχαν την τύχη και την ευλογία να γίνουν φίλοι του, να τον αγαπήσουν και έξω από τα δημοσιογραφικά γραφεία, να ανακαλύψουν την ευρύτητα του πνεύματός του. Να τον ακούσουν να μιλά μ' εκείνη την τόσο γλυκιά βραχνή φωνή, να τους κάνει να γελούν μ' εκείνο το τόσο ιδιαίτερο χιούμορ που είχε.

Ο Τριαντάφυλλος άφησε ένα αποτύπωμα ανεξίτηλο, λεβέντης στις πράξεις και τα λόγια, από τα παιδικά του χρόνια, παλικάρι ακόμη και τα τελευταία τρία χρόνια της ζωής του, όπου έδωσε σκληρή μάχη με τον καρκίνο, αλλά νικήθηκε.

Η «διαθήκη» του Τριαντάφυλλου: «Φεύγω πλήρης καλών στιγμών, με αγωνία για το μέλλον όλων των παιδιών»
«Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να σου πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για το ανεξίτηλο, σπάνιας αξίας αποτύπωμα που είχες τη χάρη να προσφέρεις στην ψυχή όλων όσοι σε συναντήσαμε. Αποτύπωμα ευθύτητας, σεμνότητας, ευθύνης. Αποτύπωμα έρωτα για τη ζωή, για τα ανθρώπινα και για τον άνθρωπο, για τη γνώση, για την αλήθεια, για τον κόσμο της εργασίας. Αποτύπωμα μεγάλης γενναιοδωρίας και τρυφερότητας. Ολα αυτά που συνοψίζονται σε μια βαρύτιμη λέξη. Τη λέξη λεβεντιά».

Μ' αυτά τα συγκινητικά λόγια που εξέφραζαν όλους τους παριστάμενους και απόντες φίλους του Τριαντάφυλλου, αποχαιρέτησε τον «γλυκό μας Ντάφι» ο δημοσιογράφος και φίλος του από τα φοιτητικά χρόνια Κώστας Καλλίτσης. Μίλησε για το πάθος του Τριαντάφυλλου για τα ιδεώδη του ουμανισμού και την Αριστερά των οραμάτων, για τα οράματα που τον συντρόφευαν μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του. «Αυτά που με ήττες και με νίκες ποτέ δεν έπαψες να αγωνίζεσαι και να υπηρετείς. Σ' ευχαριστούμε για το υπόδειγμα ζωής σου, να μην αφήνουμε τη ζωή να φεύγει μέσα από τα χέρια μας, χωρίς να γευόμαστε κάθε σταγόνα της. Και να μην πνίγουμε μέσα σε πολλά δήθεν, να προσπαθούμε να είμαστε χρήσιμοι άνθρωποι», είπε ο Κ. Καλλίτσης.

Ο Κ. Καλλίτσης και η σύζυγος του Τριαντάφυλλου, Σ. Φασουλάκη
Ο Κ. Καλλίτσης και η σύζυγος του Τριαντάφυλλου, Σ. Φασουλάκη

«Κλείνουμε κι ασφαλίζουμε με τρυφερότητα στην καρδιά μας την αέρινη φιγούρα σου, με το κομψό σου ντύσιμο, το αέρινο βήμα σου με το σακάκι στον ώμο. Το σπιρτόζικο χιούμορ σου. Το πονηρό χαμόγελό σου και το τρανταχτό σου γέλιο. Το βλέμμα σου, πάντα ευθύ, απάνω κατ' απάνω, ποτέ λοξό, καθρέφτης μιας γενναίας και καθαρής καρδιάς. Τη φυσική σου ευγένεια», είπε ο στενός του φίλος.

«Ο Τριαντάφυλλος δεν ήταν ένας τυχαίος άνθρωπος. Πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο; Οι σπουδαίες προσωπικότητες αφήνουν το ίχνος τους παντοτινά στη Γη. Δίδαξε ήθος, σεμνότητα, σοφία. Μια ζωή καθοδηγητής», είπε για τον πολυαγαπημένο φίλο και συνεργάτη του ο αρχισυντάκτης της «Ημερησίας» Ανδρέας Πετσίνης. Και όλοι όσοι αποχαιρέτησαν τον Τριαντάφυλλο έγιναν μια μεγάλη «Φιλική Εταιρεία» που μετά από χρόνια με περηφάνια θα λένε: «Ημουν φίλος του Τριαντάφυλλου». Ο Τριαντάφυλλος Δραβαλιάρης είχε πολλά να δώσει στην οικογένειά του, στους φίλους του, στον τόπο του που διψά για προκοπή. Ομως, έφυγε πλήρης συναισθημάτων και από εκεί που βρίσκεται θα πρέπει να είναι περήφανος για όσα άφησε πίσω του. Την αγαπημένη του σύζυγο Σοφία, τα παιδιά του Μαρία, Νότα και Παναγιώτη, τους συγγενείς και τους αμέτρητους φίλους. Από τα φοιτητικά χρόνια, από τους αγώνες της Μεταπολίτευσης, από τα δημοσιογραφικά μετερίζια που βρέθηκε.

Ο Φώτης Μπόμπολας συλλυπείται την Σοφία Φασουλάκη
Ο Φώτης Μπόμπολας συλλυπείται την Σοφία Φασουλάκη

Οι φίλοι και συνάδελφοί του στην «Ημερησία», που έζησαν μαζί του για σχεδόν 15 χρόνια, θα τον θυμούνται πάντα.
«Σύντροφε αγαπημένε, καλή αντάμωση».

Η παρακαταθήκη του Τριαντάφυλλου
«Δεσμεύω τα παιδιά μου να γίνουν χρήσιμοι άνθρωποι...»

Πνίγηκαν στους λυγμούς όσοι βρέθηκαν χθες στην κηδεία, όταν ο Κ. Καλλίτσης «αποκάλυψε» το τελευταίο προσωπικό κείμενο του Τριαντάφυλλου.

Ο εκδότης του Εθνους Γιώργος Μπόμπολας με τον διευθυντή του Εθνους, Θανάση Τσεκούρα
Ο εκδότης του Εθνους Γιώργος Μπόμπολας με τον διευθυντή του Εθνους, Θανάση Τσεκούρα


Τρία χρόνια πριν, όταν ο καρκίνος του «χτύπησε την πόρτα», ανήσυχος για την εξέλιξη της υγείας του, ο Τριαντάφυλλος έγραψε ένα κείμενο - παρακαταθήκη στην οικογένειά του και σε όλους. Αποδεικνύοντας πόσο σπουδαίος άνθρωπος ήταν, αποτύπωσε την αγωνία του για την Ελλάδα σε ένα μικρό άρθρο, τη «διαθήκη» του.

«Φεύγω πλήρης καλών στιγμών και με όχι κρυφή αγωνία για το μέλλον των παιδιών μου και όλων των νέων παιδιών της χώρας. Και δεσμεύω όλα τα παιδιά μου, να γίνουν χρήσιμοι άνθρωποι για το κοινωνικό σύνολο. Γιατί η χώρα γέμισε από άθλιους ατομιστές και παρτάκηδες»...

Χρ. Μαχαίρας, Φ. Κουβέλης, Ν. Σηφουνάκης
Χρ. Μαχαίρας, Φ. Κουβέλης, Ν. Σηφουνάκης


Αυτός ήταν ο Τριαντάφυλλος. Μαχητής μέχρι τέλους, για να φτιάξει ανθρώπους χρήσιμους για τον τόπο και το κοινωνικό σύνολο.

Ποιοι παρευρέθησαν

Το ύστατο χαίρε στον αγαπητό φίλο και συνεργάτη απηύθυναν ο εκδότης του «Εθνους» Γιώργος Μπόμπολας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Πήγασος» Φώτης Μπόμπολας και η σύζυγός του Ειρήνη Μανουσάκη, ο διευθυντής της «Ημερησίας» Αντώνης Δαλίπης, ο διευθυντής του «Έθνους» Θανάσης Τσεκούρας, όπως επίσης όλο ανεξαιρέτως το προσωπικό της «Ημερησίας», συνάδελφοι της συζύγου του Σοφίας από το Mega αλλά και όλο τον Τύπο.

Από τον κόσμο της πολιτικής, μεταξύ άλλων, παρευρέθησαν: ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Γεροντόπουλος, η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου, οι πρώην υπουργοί και στελέχη του ΠΑΣΟΚ Τ. Γιαννίτσης, Ν. Σηφουνάκης, Π. Μπεγλίτης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Φ. Σαχινίδης, Στ. Τζουμάκας, Κ. Λαλιώτης, Χρ. Πρωτόπαπας, Γ. Φλωρίδης, Ντ. Ρόβλιας, Κ. Μπατζελή, Ρ. Βάρτζελη, Ν. Αθανασάκης, Γ. Πανταγιάς κ.ά. Οι βουλευτές Μ. Ανδρουλάκης, Γρ. Ψαριανός, Π. Λαφαζάνης κ.ά, οι ευρωβουλευτές Δ. Παπαδημούλης και Μ. Σπυράκη, οι γραμματείς της Κ.Ο. και Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης και Δ. Βίτσας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δ. Καρύδης. Στην εξόδιο ακολουθία παρέστησαν επίσης ο επικοινωνιολόγος και αρθρογράφος Γιάννης Λούλης, ο πρόεδρος της Alpha Bank Β. Ράπανος, ο πρόεδρος του ΔΣΑ Β. Αλεξανδρής, ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Π. Σόμπολος, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μ. Αντωνιάδου, η οποία στη σύντομη ομιλία της ευχαρίστησε τον Τριαντάφυλλο για την επαγγελματική ευκαιρία που της έδωσε στα πρώτα της βήματα στη δημοσιογραφία. Εκεί ήταν φυσικά οι παλιοί φίλοι, σύντροφοι και συναγωνιστές από τα πρώτα χρόνια της ΚΝΕ, από το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ, αλλά και το Μεταπολιτευτικό Φοιτητικό Κίνημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.