Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Η άνοδος των ρομπότ: Η τεχνητή νοημοσύνη νέα απειλή για την ανθρωπότητα

Οι υπολογιστές αναμένεται να αποκτήσουν υπεράνθρωπες δυνατότητες στη διάρκεια του 21ου αιώνα. Μπορούν ωστόσο να αποτελέσουν απειλή κατά της ανθρωπότητας;...

Πόσο «έξυπνοι» είναι οι υπολογιστές σήμερα;

Μπορούν να εκτελέσουν όλο και πιο σύνθετα καθήκοντα, με μια σχεδόν ανθρώπινη νοημοσύνη.

Η Microsoft δημιούργησε ένα παιχνίδι για το Xbox, το οποίο μπορεί να αξιολογήσει τη διάθεση ενός παίκτη αναλύοντας τις εκφράσεις του προσώπου του, ενώ το 2011 ο υπερυπολογιστής της IBM, Watson, κέρδισε στο Jeopardy – ένα τηλεπαιχνίδι γνώσεων που απαιτεί από τους διαγωνιζόμενους να βρουν τις ερωτήσεις για τις απαντήσεις που τους δίνονται εκ των προτέρων.

Αυτές οι εξελίξεις μας έχουν φέρει πιο κοντά στο «Άγιο Δισκοπότηρο» της επιστήμης των υπολογιστών: την τεχνητή νοημοσύνη ή με άλλα λόγια τη δημιουργία μιας μηχανής που θα είναι ικανή να σκέφτεται και όχι μόνο να ανταποκρίνεται στις εντολές.

Αλλά τι θα συμβεί αν οι υπολογιστές αποκτήσουν μία «υπερ-νοημοσύνη», η οποία θα τους επιτρέψει να ξεπεράσουν τους ανθρώπους, όχι μόνο στην επιστήμη και τα μαθηματικά, αλλά στην καλλιτεχνική δημιουργικότητα ή ακόμη και στις κοινωνικές δεξιότητες;

Ο Nick Bostrom, διευθυντής του Ινστιτούτου «Future of Humanity» στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, πιστεύει ότι κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε ένα μέλλον, στο οποίο οι υπολογιστές δεν θα είναι πλέον πειθήνια όργανα, αλλά ένα κυρίαρχο είδος με κανένα ενδιαφέρον για την επιβίωση του ανθρώπινου γένους. «Μόλις αναπτυχθεί μία τέτοιου είδους τεχνολογία, δεν θα μπορούμε να την περιορίσουμε», προειδοποίησε ο Bostrom.

Πότε αναμένεται να γίνει πραγματικότητα η Τεχνητή Νοημοσύνη;

Υπάρχει μια πιθανότητα 50% να έχουμε δημιουργήσει έναν υπολογιστή με ανθρώπινο επίπεδο νοημοσύνης έως το 2050, ενώ κατά 90% ο υπολογιστής αυτός θα έχει δημιουργηθεί μέχρι το 2075, σύμφωνα με έρευνα για την Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία διενεργείται από τον Bostrom. Το κλειδί για την ΤΝ θα μπορούσε να είναι ο ανθρώπινος εγκέφαλος: Εάν ένα μηχάνημα μπορέσει να μιμηθεί τα νευρωνικά δίκτυα του εγκεφάλου, τότε θα είναι και το ίδιο σε θέση να σκεφτεί.

Με αυτό κατά νου, οι τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Google προσπαθούν να αναπτύξουν τους δικούς τους «εγκεφάλους» – στοίβες συνεργαζόμενων servers που τρέχουν εξαιρετικά προηγμένα λογισμικά.

Στο μεταξύ, ο συνιδρυτής του Facebook Mark Zuckerberg έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην Vicarious, μια εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο που έχει ως στόχο να αναπαράγει το νεοφλοιό, το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την όραση, την ομιλία και τη μαθηματική σκέψη.

«Μετατρέψτε το νεοφλοιό σε κώδικα και θα έχετε έναν υπολογιστή που σκέφτεται σαν άνθρωπος», δήλωσε ο συνιδρυτής της Vicarious, Scott Phoenix. «Μόνο που δεν θα χρειάζεται να φάει ή να κοιμηθεί».

Γιατί αυτή η εξέλιξη αποτελεί απειλή;

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα συμβεί όταν οι υπολογιστές γίνουν πιο έξυπνοι από τους δημιουργούς τους. Η ισχύς των υπολογιστών διπλασιάζεται κάθε 18 μήνες από το 1956 και ορισμένοι ειδικοί της ΤΝ πιστεύουν ότι τον επόμενο αιώνα, οι υπολογιστές θα είναι αρκετά έξυπνοι για να αντιλαμβάνονται το σχεδιασμό τους και να βελτιώνονται με εκθετικό ρυθμό.

Σύμφωνα με τον Bostrom, η προκύπτουσα διαφορά μεταξύ της ανθρώπινης νοημοσύνης και της νοημοσύνης των υπολογιστών θα είναι παρόμοια με εκείνη μεταξύ των ανθρώπων και των εντόμων.

Η «υπερ-νοημοσύνη» των υπολογιστών θα μπορούσε να αποδειχθεί ευλογία για το ανθρώπινο γένος, μέσω της θεραπείας ασθενειών όπως ο καρκίνος και το AIDS, της επίλυση προβλημάτων που ξεπερνούν τον άνθρωπο και της εκτέλεσης εργασιών που θα δημιουργήσουν νέο πλούτο και θα παρέχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Αλλά ταυτόχρονα θα μπορούσε να αποδειχθεί κατάρα.

Τι θα μπορούσε να πάει στραβά;


Οι υπολογιστές έχουν σχεδιαστεί για να επιλύουν προβλήματα όσο πιο αποτελεσματικά. Η δυσκολία προκύπτει όταν οι ατελείς άνθρωποι συνυπολογίζονται στις εξισώσεις τους.

«Ας υποθέσουμε ότι έχουμε έναν υπολογιστή με ΤΝ, ο οποίος έχει καθήκον να δημιουργήσει όσους περισσότερους συνδετήρες γίνεται», αναφέρει ο Bostrom.

Αυτός ο υπολογιστής λοιπόν θα μπορούσε πολύ λογικά να σκεφτεί και να αποφασίσει ότι αφανίζοντας την ανθρωπότητα θα επιτύχει το στόχο του- επειδή οι άνθρωποι είναι οι μόνοι που θα μπορούσαν να απενεργοποιήσουν τη συσκευή, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την αποστολή του.

Σε έναν κόσμο, ολοκληρωτικά εξαρτώμενο από το διαδίκτυο, οι υπολογιστές θα μπορούσαν πολύ εύκολα και με διάφορους τρόπους να σκοτώσουν τους ανθρώπους.

Θα μπορούσαν να διακόψουν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, να δηλητηριάσουν το νερό, να προκαλέσουν εκρήξεις στους πυρηνικούς σταθμούς ή ακόμα να αναλάβουν τον έλεγχο των drones του στρατού ή των πυρηνικών πυραύλων. Ο εφευρέτης Elon Musk προειδοποίησε πρόσφατα ότι «πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί με την Τεχνητή Νοημοσύνη», χαρακτηρίζοντάς την «δυνητικά πιο επικίνδυνη από τα πυρηνικά».

Κατά πόσο είναι αναπόφευκτο ένα δυσοίωνο μέλλον;

Πολλοί επιστήμονες δεν συμμερίζονται αυτές τις απόψεις και αμφισβητούν το κατά πόσο η ΤΝ είναι πραγματικά εφικτή. Απέχουμε ακόμα αρκετά από την κατανόηση των διεργασιών του απίστευτα περίπλοκου ανθρώπινου εγκέφαλου, πόσω μάλλον από το να εφαρμόσουμε αυτή τη γνώση σε μία μηχανή.

Παρά το γεγονός ότι οι καλύτεροι υπολογιστές του σήμερα μπορούν να χρησιμοποιήσουν εξελιγμένους αλγόριθμους για να κερδίσουν σε τηλεπαιχνίδια, απέχουμε ακόμα πάρα πολύ από τη δημιουργία υπολογιστών που θα είναι εξοπλισμένοι με ένα πλήρες «σετ» ανθρώπινων δεξιοτήτων, ενός «σετ» που θα τους επέτρεπε μεταξύ άλλων να γράψουν ποίηση ή να αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ σωστού και λάθους, όπως δήλωσε ο Ramez Naam, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Singularity.

THE WEEK

Μετάφραση-Απόδοση: Hellasforce

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.