Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Αύξηση τουριστών στην Αθήνα - πόσα ξόδεψαν


Πόσοι τουρίστες ήρθαν και πόσα ξόδεψαν...



Έστω κι αν ο τουρισμός της Αθήνας δείχνει να ανακάμπτει, με τα στοιχεία εννιαμήνου του αεροδρομίου να δείχνουν αύξηση κατά 19,5% των αφίξεων, η ελληνική πρωτεύουσα ωστόσο υπολογίζεται ότι θα χρειασθεί περίπου μία διετία προκειμένου να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα, με αρκετά από τα ξενοδοχεία της να παραμένουν ''γκετοποιημένα''. Ετσι, λοιπόν, παρά το γεγονός ότι η μέση πληρότητα των αθηναϊκών ξενοδοχείων αυξήθηκε στα επίπεδα του 72,1% υπάρχουν ξενοδοχεία αυτή την στιγμή στο κέντρο με πληρότητες κάτω του ''βιώσιμου'' 60%, ενώ στον αντίποδα, πολύ κερδισμένα φαίνεται να είναι τα ξενοδοχεία της παραλίας και του Αργοσαρωνικού.

Ως προς τις τιμές, οι ίδιοι οι ξενοδόχοι αναφέρουν ότι αυτή την στιγμή η μέση τιμή των ξενοδοχείων της Αθήνας αντικειμενικά είναι χαμηλή, αφού η ελληνική πρωτεύουσα ''πουλάει'' στα 85,73 ευρώ, έναντι 81,75 ευρώ του 2013 (άνοδος κατά 5%), ενώ οι ανταγωνίστριές της κατά κανόνα ξεπερνούν τα 100 ευρώ: (βλ. Παρίσι: 247,94 ευρώ, Λονδίνο: 169,77 ευρώ, Ρώμη: 143,16 ευρώ, Κωνσταντινούπολη: 135,34 ευρώ, Άμστερνταμ: 131,25 ευρώ, Βαρκελώνη: 121,03 ευρώ, Μόναχο: 116,4 ευρώ, Βιέννη 90,76 ευρώ).

“Σε επίπεδο πληρότητας είμαστε εφέτος στο μέσο όρο των άλλων ευρωπαϊκών πόλεων (στο 72,1%), ενώ πέρυσι ήμασταν στην τελευταία θέση, με ποσοστό κοντά στο 59%. Η Μαδρίτη είναι η μόνη που συγκρίνεται σε μέση τιμή δωματίου με την Αθήνα, η οποία υπολείπεται κατά πολύ σε σύγκριση π.χ. με τη Βαρκελώνη, που είναι επίσης μεταολυμπιακή πόλη ή με άλλους προορισμούς όπως π.χ. η Ρώμη ή η Κωνσταντινούπολη, προορισμοί, οι οποίοι υπεραποδίδουν σε σχέση με την ελληνική πρωτεύουσα”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ε. Βασιλικός, πρόεδρος Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής, Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑ).

Οι καλές επιδόσεις της Αθήνας συνεχίζονται και το μήνα Σεπτέμβριο «το ζητούμενο ωστόσο παραμένει για εμάς η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. Η τιμολογιακή πολιτική για το 2015 δε φαίνεται να αλλάζει σημαντικά, δεν παρατηρούνται δηλαδή μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των ξενοδοχείων γιατί δεν υπάρχει προς το παρόν αυξημένη ζήτηση από τη διοργάνωση συνεδρίων κ.τ.λ.»

Για το οκτάμηνο του 2014, γενικότερα, οι αυξήσεις που παρατηρούνται σε όλες τις κατηγορίες ξενοδοχείων σε σχέση με το 2013 σαφώς είναι ενθαρρυντικές και φανερώνουν τάσεις σταθεροποίησης της ζήτησης και προοπτικές ανόδου του προορισμού, ωστόσο, οι συγκρίσεις με την πλέον πρόσφατη καλή χρονιά για την Αθήνα προ κρίσης (2007/2008) αποδεικνύουν πως υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση να διανυθεί, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στις τιμές διαμονής και στα έσοδα από αυτές. «Υπήρξε κυριολεκτικά βουτιά του προορισμού από το 2008 έως και το 2012, γι’ αυτό και τώρα η μέση τιμή των δωματίων παραμένει χαμηλή σε σύγκριση με το 2008, όπως και το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο».

Τα έσοδα…

Δεδομένου πάντως ότι υπάρχει άμεση εξάρτηση της πληρότητας των ξενοδοχείων σε σχέση με τις αφίξεις του αεροδρομίου, στο εφετινό οκτάμηνο, υπήρξαν επιπλέον 528 χιλ. αφίξεις, οι οποίες μεταφράζονται σε 390 χιλ. διανυκτερεύσεις δωματίων στον προορισμό ''Αθήνα'' και επιπλέον έσοδα της τάξεως των 142,8 εκατ. ευρώ.

Για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται στο ξενοδοχείο 3 ευρώ δαπανώνται σε εμπόριο και εστίαση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΞΑΑ, τα επιπλέον 142,8 εκατ. ευρώ που ήλθαν στο οκτάμηνο στην Αθήνα, κατανέμονται ως εξής: σε ξενοδοχεία 28,1 εκατ. ευρώ, σε εμπόριο 83,9 εκατ. ευρώ, σε μεσάζοντες περί τα 2,5 εκατ. ευρώ, σε φόρους αεροδρομίου 7,9 εκατ. ευρώ, σε ΦΠΑ 29,2 εκατ. ευρώ και σε δημοτικά τέλη 0,3 εκατ. ευρώ.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό αποτελεί το γεγονός ότι οι ξενοδόχοι διαπιστώνουν συνεχή βελτίωση ικανοποίησης τουριστών ακόμη και κατά την περίοδο της κρίσης. «Από τους επισκέπτες της πόλης εφέτος, ποσοστό 96% θα σύστηνε ξανά την Αθήνα. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 92% το 2013, στο 95% το 2012, 92% το 2011 και 90% το 2010. Αυτό βέβαια έχει να κάνει και με την πολύ κακή εικόνα που έχουν οι τουρίστες για την Αθήνα, πρίν έλθουν στην ελληνική πρωτεύουσα», ανέφερε ο κ. Βασιλικός.

…και οι αφίξεις

Την ίδια στιγμή οι αφίξεις για το εννιάμηνο στον προορισμό της Αθήνας κινούνται με ακόμη καλύτερους ρυθμούς σε σχέση με το οκτάμηνο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών.
«Είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που δεν μιλάμε για προοπτικές και νούμερα αλλά για απτά αποτελέσματα», σχολίασε ο κ. Γιάννης Παράσχης, γενικός διευθυντής της Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών. Οι πρώτες ενδείξεις της ανάκαμψης φάνηκαν τον Οκτώβριο του 2013, ενώ στο οκτάμηνο του 2014, η αύξηση της επιβατικής κίνησης διαμορφώνεται στο 18,9% στο οκτάμηνο. «Στο εννιάμηνο, συμπεριλαμβανομένων και των στοιχείων του Σεπτεμβρίου το αντίστοιχο νούμερο θα γίνει 19,5%. Η Αθήνα βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών αεροδρομίων ως προς την αύξηση της επιβατικής κίνησης στο οκτάμηνο, ενώ ιδιαίτερα σημαντική η αύξηση των ξένων επιβατών (+29%) στην Αθήνα αλλά και των Ελλήνων (+10%)».

Αλλα νούμερα του οκταμήνου με βάση τα στοιχεία της ΔΑΑ:

-Αεροπορικές θέσεις και πτήσεις αυξάνονται (+15%) καθώς οι αεροπορικές εταιρείες επενδύουν και πάλι στην αθηναϊκή αγορά.

-Εντυπωσιακή αύξηση, κατά 33% στις εταιρείες χαμηλού κόστους

-Διψήφια αύξηση των full service αερομεταφορέων κατά 10%. Ιδιαίτερη αύξηση από το Πάσχα και μετά,με αύξηση σταθερά πάνω από το 22%.

-Η αύξηση της επιβατικής κίνησης ήταν κατά 1,5 εκατ. επιβάτες στα 10,05 εκατομμύρια στο τέλος Αυγούστου του 2014.

-Η εξέλιξη των διεθνών αφίξεων των ξένων επιβατών παρουσιάζει αύξηση κατά 29% με τη μεγαλύτερη αύξηση να προέρχεται από την Ισπανία +53%, τη Γερμανία +51%, την Ιταλία 49% και ακολουθεί η Ολλανδία με +44% και η Ελβετία με +32%.

Σύμφωνα με τον κ. Παράσχη, οι αεροπορικές εταιρείες επενδύουν πάλι στην αεροπορική αγορά της Αθήνας με αισιόδοξα μηνύματα και για το χειμώνα του 2014- 2015: «Το εφετινό καλοκαίρι υπήρξαν 168 νέες διεθνείς εβδομαδιαίες πτήσεις και αντίστοιχη τάση παρατηρείται και για τον χειμώνα με 107 επιπλέον διεθνείς εβδομαδιαίες πτήσεις. Επίσης για το χειμώνα 2014- 2015 προβλέπονται 85 νέες επιπλέον εβδομαδιαίες πτήσεις εσωτερικού.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.