Διαδικασίες εξπρές ώστε οι τράπεζες να μπορούν να αναλαμβάνουν τον έλεγχο υπερδανεισμένων επιχειρήσεων ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο των ρυθμίσεων για τα κόκκινα δάνεια....
Οι συγκεκριμένες διατάξεις θα αποτελέσουν ανεξάρτητο νομοθέτημα και, κατά πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης τις έχει θέσει υπόψη της τρόικας με στόχο να ισχύσουν και για τις επιχειρήσεις με μεγάλα δάνεια. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το χρονοδιάγραμμα είναι το σχετικό σχέδιο νόμου να κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο.
Ουσιαστικά επιδιώκεται να βρεθεί μια διαδικασία για τις υπερχρεωμένες εταιρείες προκειμένου να διευκολύνεται η ταχύτερη λήψη αποφάσεων. Ο στόχος είναι αυτό που συνέβη στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας και απαίτησε περίοδο σχεδόν τριών ετών, έως ότου μετοχοποιηθούν οι δανειακές υποχρεώσεις και αλλάξει όχι μόνο η διοίκηση αλλά και η μετοχική βάση, να πραγματοποιείται σε ένα εύλογο διάστημα μερικών μηνών.
Η επιδίωξη είναι οι επιχειρήσεις να εξυγιαίνονται ταχύτερα και να μη λειτουργούν για μεγάλο χρονικό διάστημα υπό την πίεση οικονομικών προβλημάτων, με αποτέλεσμα να συσσωρεύουν ανεξόφλητες υποχρεώσεις σε προμηθευτές και άλλους εμπορικούς συνεργάτες τους, παρασύροντας στην πτώση και άλλες επιχειρήσεις. Οι διατάξεις που ετοιμάζει το αρμόδιο υπουργείο θα διευκολύνουν τις διαδικασίες χωρίς να παραβιάζoυν αυτές του νόμου 2190 για τις ανώνυμες εταιρείες.
Εκπρόσωποι των τραπεζών θα συμμετέχουν στη διοίκηση των επιχειρήσεων, ακολουθώντας το μοντέλο της Σελόντα, όπου οι παλαιοί μέτοχοι περιορίστηκαν σε μειοψηφικά ποσοστά και αποσύρθηκαν από τη διοίκηση. Στο διοικητικό συμβούλιο της Σελόντα τοποθετήθηκε από τις τράπεζες, οι οποίες πήραν τον έλεγχό της, ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, που επιβλέπει την πορεία αναδιάρθρωσης και θα αναλάβει ευρύτερο ρόλο στον κλάδο μόλις ωριμάσουν οι αποφάσεις και για τις υπόλοιπες εταιρείες.
Η διοίκηση της εταιρείας είχε έρθει σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες. Συγκλήθηκε γενική συνέλευση η οποία ενέκρινε την κεφαλαιοποίηση μέρους των δανείων της και την αναδιάρθρωση του δανεισμού της με την έκδοση ομολογιακού δανείου. Με την κεφαλαιοποίηση των χρεών ο έλεγχος της εταιρείας πέρασε στις τράπεζες, οι οποίες και εξέλεξαν νέο διοικητικό συμβούλιο. Σημειώνεται ότι ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας έχει συνολικά δάνεια που υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ.
Το ενδιαφέρον των ξένων funds
Η εξυγίανση των επιχειρήσεων με τη μείωση του δανεισμού, την αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων και τον διορισμό νέου management δημιουργεί σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες, καθώς οι εταιρείες θα εκκινούν από ένα πολύ καλύτερο σημείο, με νέα διοίκηση και επιχειρηματικό σχέδιο. Το ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση τέτοιων επιχειρηματικών ευκαιριών έχει συγκεντρώσει αρκετά ξένα funds, τα οποία επιδιώκουν να αποκτήσουν από τις τράπεζες τον έλεγχο υπερχρεωμένων εταιρειών προκειμένου να αποκομίσουν μεγάλες υπεραξίες στο μέλλον.
Οι τράπεζες, όπως είναι εύλογο, προσανατολίζονται να δημιουργήσουν δικούς τους φορείς, όπως ειδικά funds τα οποία θα αναλαμβάνουν για λογαριασμό τους τη διαχείριση των μεγάλων και σημαντικών επιχειρήσεων για την ελληνική οικονομία. Ο στόχος είναι να ανακάμψουν οι εταιρείες, ώστε οι τράπεζες να ανακτούν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα κεφάλαια με τα οποία τις δανειοδότησαν και να τις πουλούν στη συνέχεια στον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή να ενεργούν οι τράπεζες, μέσω των θυγατρικών τους, ως distress funds.
Δεδομένης της έντονης και μεγάλης διάρκειας ύφεσης που έχει υποστεί η οικονομία, η Ελλάδα είναι λαμπρό πεδίο για τα distress funds. Αν αυτή η διαδικασία γίνει ορθολογικά από τις τράπεζες, θα συμβάλει σημαντικά στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Πηγή: newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.