Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εμφανισθούν σήμερα διχασμένοι για το πώς θα αυξηθεί η απασχόληση στη σύνοδό τους στο Μιλάνο, δεκαεπτά χρόνια μετά την πρώτη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής για την απασχόληση, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg...
Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, θα ζητήσει αύξηση των δαπανών, μία πρόταση που η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προτίθεται να απορρίψει, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι θα ανακοινώσει τη νέα εργασιακή νομοθεσία που προωθεί, ενώ ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεν θα παραστεί.
Η σύνοδος κορυφής του Μιλάνου θα επικεντρωθεί στην ανεργία των νέων, η οποία πλήττει το 21,6% των Ευρωπαίων ηλικίας κάτω των 25 ετών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat). Τον Φεβρουάριο του 2013, η ΕΕ αποφάσισε να διαθέσει το ποσό των 6 δισεκ. ευρώ για προγράμματα απασχόλησης των νέων στην περίοδο από το 2014 έως το 2020, με το μεγαλύτερο μέρος της σχετικής δαπάνης να προβλέπεται για τα πρώτα δύο χρόνια. Ο βασικός άξονας της πρωτοβουλίας αυτής είναι η «εγγύηση για τη νεολαία» που προβλέπει ότι κάθε νέος κάτω των 25 ετών πρέπει να έχει μία θέση απασχόλησης ή μαθητείας ή σε πρόγραμμα εκπαίδευσης εντός τεσσάρων μηνών από τότε που τελείωσε επίσημα τις σπουδές του ή που έγινε άνεργος.
Η πρωτοβουλία αυτή επικεντρώνεται στις περιφέρειες όπου υπάρχει νεανική ανεργία πάνω από το 25% και καλύπτουν ολόκληρη την Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία, το σύνολο της Ιταλίας με εξαίρεση την Βόρεια - Ανατολική περιοχή της, σχεδόν το μισό της Γαλλίας και λίγες περιοχές της Ανατολικής Γερμανίας. Η Γαλλία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενέκρινε τον Ιούνιο το ποσό των 620 εκατ. ευρώ που της αναλογεί από το πρόγραμμα και το πρόγραμμα της Ιταλίας ύψους 1,1 δισεκ. ευρώ εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο. Το μερίδιο της Ισπανίας στο πρόγραμμα ανέρχεται σε 1,9 δισεκ. ευρώ, προσαυξημένο με πόρους από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ. Ενώ η Γαλλία σχεδιάζει να πιέσει στη σύνοδο κορυφής για την αύξηση του ποσού για την πρωτοβουλία αυτή και την ταχύτερη εκταμίευσή του, η Γερμανία αντιτίθεται στη συζήτηση νέας δαπάνης έως ότου καταβληθεί το συνολικό ποσό που έχει ήδη προβλεφθεί. Η κυβέρνηση Μέρκελ έχει τονίσει ότι η απελευθέρωση των αγορών εργασίας είναι ο καλύτερος δρόμος για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η Γαλλία και η Ιταλία υποστηρίζουν ότι παίρνουν ήδη μέτρα για τη χαλάρωση των αγορών εργασίας τους και ότι οι προσπάθειες αυτές δεν θα είναι αποτελεσματικές χωρίς ένα υπόβαθρο ανάπτυξης.
Ο κ. Ρέντσι συνάντησε εκπροσώπους των εργατικών και εργοδοτικών ενώσεων χθες για να συζητήσει μαζί τους τη μεταρρύθμιση της εργασιακής νομοθεσίας της χώρας, η οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα στη Γερουσία. Οι προτεινόμενοι κανόνες, στους οποίους είναι αντίθετοι ορισμένου βουλευτές από το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι, αποσκοπούν να κάνουν πιο εύκολες τις απολύσεις και να προσφέρουν ένα νέο σύστημα εισοδηματικής στήριξης σε όσους χάνουν τις θέσεις εργασίας τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.