Δύο καλά νέα λαμβάνει ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος από τη Φρανκφούρτη το βράδυ της Τρίτης, καθώς δημοσίευμα των Financial Times θέλει το Mario Draghi να πιέζει ώστε η ΕΚΤ να αγοράσει ελληνικά ABS, ενώ τηλεγράφημα του Reuters αναφέρει ότι ο κεντρικός τραπεζίτης δέχθηκε το αίτημα των ελληνικών τραπεζών να λάβει υπόψη του στα stress tests τα...
πιο πρόσφατα σχέδια αναδιάρθρωσής τους.
Ο Mario Draghi θα πιέσει ώστε να γίνουν αποδεκτά στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΚΤ για την αγορά τιτλοποιήσεων δανείων (ABS) οι ελληνικοί και κυπριακοί τίτλοι με junk αξιολογήσεις, γράφουν οι Financial Times.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου για την αγορά ABS και καλυμμένων ομολόγων την Πέμπτη, όπως αναφέρει το nowmoney.gr, σε μία προσπάθεια να τονώσει την οικονομία της Ευρωζώνης και να ενθαρρύνει το δανεισμό προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιφέρειας.
Όπως αναφέρουν οι FT, επικαλούμενοι πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα, το δ.σ. της ΕΚΤ, υπό τον Draghi, θα προτείνει τη χαλάρωση των απαιτήσεων για την ελάχιστη αξιολόγηση των τίτλων που γίνονται αποδεκτοί στο πλαίσιο του προγράμματος. Στόχος είναι να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα τα πιο ασφαλή κομμάτια των ελληνικών και κυπριακών ABS (senior tranches).
Μία τέτοια κίνηση θα αποδέσμευε δισ. ευρώ από τη ρευστότητα των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών. Όπως λέει ανώτερος Έλληνας τραπεζίτης, “¨αυτό θα είχε σημαντική θετική επίδραση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία”.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το αίτημα για χαλάρωση των σχετικών κανόνων αναμένεται να συναντήσει τις έντονες αντιδράσεις της Γερμανίας, σε μία εποχή ήδη τεταμένων σχέσεων με την ΕΚΤ. Όπως είναι γνωστό, τόσο ο πρόεδρος της Bundesbank Jens Weidmann όσο και ο Wolfgang Schaeuble διαφωνούν με το σύνολο του προγράμματος αγοράς ABS.
Αξιωματούχος που μίλησε στους FT εξηγεί πως για να αντισταθμίσει την υψηλότερη επικινδυνότητα των ελληνικών και κυπριακών τίτλων, η ΕΚΤ θα οδηγούνταν στη λύση της αγοράς μικρότερου μέρους των τιτλοποιήσεων αυτών.
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή, η ΕΚΤ κάνει αποδεκτά ABS ως εγγύηση για τα φθηνά δάνεια που μοιράζει, μόνο εφόσον έχουν ελάχιστη αξιολόγηση ΒΒΒ (που είναι η τελευταία βαθμίδα της επενδυτικής κατηγορίας).
Έτσι, με αυτό τον κανόνα, δεν μπορεί να δεχθεί ελληνικά ή κυπριακά ABS, αφού η Standard & Poor’s και η Fitch αξιολογούν την Ελλάδα στο B και η Moody’s στο Caa1.
Κάνει πίσω στο θέμα των σχεδίων αναδιάρθρωσης η ΕΚΤ
Μία σημαντική παραχώρηση κέρδισε η Ελλάδα από την ΕΚΤ, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει τις τράπεζές της να περάσουν τα stress tests, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο τρεις πηγές που έχουν γνώση της διαδικασίας.
Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, η Ελλάδα έπεισε την ΕΚΤ να λάβει υπόψη της τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών της, όταν θα δώσει την τελική ετυμηγορία της για την οικονομική τους κατάσταση.
Έλληνες αξιωματούχοι ζητούσαν από τον Ιούλιο να αναστρέψει η ΕΚΤ την αρχική της απόφαση, σύμφωνα με την οποία θα λάμβανε υπόψη της μόνο τα σχέδια αναδιάρθρωσης που είχαν εγκριθεί από την Κομισιόν έως το Δεκέμβριο του 2013.
Στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών, αυτό θα ήταν προβληματικό, γιατί τα δικά τους σχέδια αναδιάρθρωσης εγκρίθηκαν από την Κομισιόν τον Ιούνιο.
Πηγές του Reuters είπαν ότι τις τελευταίες εβδομάδες, η ΕΚΤ συμφώνησε να επεκτείνει την προθεσμία και να συνυπολογίσει τα σχέδια της Πειραιώς, της Εθνικής, της Alpha Bank και της Eurobank.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.