Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Χρήσιμες συμβουλές για όσους φεύγουν μετανάστες στις ΗΠΑ [video]


Όσα πρέπει να γνωρίζουν όσοι θα ήθελαν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ. Τι θα πρέπει να προσέξουν και τι να αποφύγουν...





Να εγκαταλείψουν την... μόδα των "λευκών γάμων" συμβουλεύει τους ενδιαφερόμενους για μετανάστευση ο Αμερικανός δικηγόρος, Μάρτιν Ασάτριαν, προειδοποιώντας ότι ο νόμος είναι πλέον πολύ αυστηρός εάν υπάρξει υποψία εξαπάτησης. Παράλληλα, ο κ. Ασάτριαν στάθηκε σε όλες τις δυνατότητες που δίνει η κείμενη νομοθεσία για νόμιμη εργασία στις ΗΠΑ, αλλά και τους αυστηρούς περιορισμούς στην "πρόσκληση εργαζομένων".

"Κατ' αρχήν, αυτό που θα πρέπει να κάνει ο καθένας είναι να μην αρκεστεί σε συμβουλές που θα ακούσει από έναν μη δικηγόρο, όποιος κι αν είναι αυτός: Ο ξάδερφος, ο θείος, ο παππούς, η γιαγιά. Εάν τον ενδιαφέρει η μετανάστευση, θα πρέπει να απευθυνθεί σε δικηγόρο", ανέφερε αρχικά ο κ. Ασάτριαν.

"Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και έχει τις ιδιαιτερότητές της. Δεν είναι δυνατόν κάποιος να έχει την συμβουλή για όλα".

Κανόνας πρώτος: Μην προσπαθήσετε να εξαπατήσετε το κράτος

Οι αυστηρές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας αλλά και οι συνεχείς περιορισμοί, έχουν οδηγήσει πολλούς μετανάστες στην επιλογή να παίζουν "κορόνα - γράμματα" την διαμονή τους στην χώρα, επεκτείνοντας την παραμονή τους και μετά την διορία που τους δίνει ο νόμος. Αυτό, κατά τον κ. Ασάτριαν, είναι μια κίνηση η οποία θα επιφέρει σοβαρές συνέπειες μακροπρόθεσμα, αφού ο ενδιαφέρομενος θα κριθεί αναξιόπιστος από τις Αρχές.

"Εάν σας δίνουν παραμονή για 90 ημέρες, να παραμείνετε για 90 ημέρες. Μην καθίσετε παραπάνω, εκτός κι αν επεκτείνετε την παραμονή σας με νόμιμα μέσα. Αν μπει το σημάδι δίπλα από το όνομά σας, όλα θα γίνουν πολύ δύσκολα στην συνέχεια".

Μια από τις πιο σοβαρές περιπτώσεις εξαπάτησης η οποία οδηγεί στη "νομιμοποίηση", είναι αυτή του "λευκού γάμου", όπου Αμερικανοί υπήκοοι ή κάτοχοι πράσινης κάρτας παντρεύονται πολιτικά έναν μη δικαιούχο - συνήθως έναντι χρηματικού αντιτίμου ή καλή τη πίστει, εάν πρόκειται για φίλο/φίλη - προκειμένου να αποκτήσει το δικαίωμα εργασίας. Ο Μάρτιν Ασάτριαν προειδοποιεί ότι οι υπηρεσίες... έπαθαν και έμαθαν, με αποτέλεσμα το "κόλπο" να έχει γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνο.

"Όποιος το κάνει αυτό, υπογράφει, πιθανότατα, την καταδίκη του σε πενταετή φυλάκιση", αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει:

"Στην περίπτωση του γάμου ανάμεσα σε υπήκοο/νόμιμο με έναν παράνομο μετανάστη, δεν ισχύει 'αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου', αλλά 'απάτη μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου'. Δηλαδή, όταν ο υπάλληλος θα δει ότι παντρεύονται ένας υπήκοος με έναν παράνομο μετανάστη ή μη δικαιούχο εργασίας, το πρώτο που θα σκεφτεί είναι πως πρόκειται για απάτη.", δηλώνει ο δικηγόρος, που κάνει λόγο για εξονυχιστικές έρευνες, που αγγίζουν τα όρια της προσωπικής προσβολής.

"Θα κάνουν ερωτήσεις στον καθένα ξεχωριστά. Θα ρωτήσουν μέχρι και πολύ προσωπικά πράγματα, όπως εάν έκανες σεξ χθες το βράδυ ή εάν χρησιμοποιείς προφυλακτικό. Αν υπάρξει και η παραμικρή αντίφαση, μετά... θα σε "ξεσκονίσουν". Κι αν ανακαλύψουν την απάτη, δεν αστειεύονται".

Παράλληλα, τονίζει ότι τα περισσότερα δικηγορικά γραφεία είναι ιδιαίτερα σκεπτικά ως προς την ανάληψη ανάλογων υποθέσεων.

"Εγώ δεν πρόκειται ποτέ να εκπροσωπήσω ένα ζευγάρι που κάνει λευκό γάμο. Θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν πως πρόκειται για μια ενέργεια πολύ επικίνδυνη."

Η Βίζα του αρραβωνιαστικού

Εκτός από τον γάμο, υπάρχει κι ένας άλλος τρόπος για να καταφέρει ένα ζευγάρι να ζήσει και να εργαστεί νόμιμα στις ΗΠΑ. Αυτός έχει να κάνει με τον αρραβώνα. Έναν αρραβώνα όμως ο οποίος θα αποδεικνύεται με όλους τους τρόπους.

"Θα χρειαστεί αγορά δαχτυλιδιού, αποδείξεις από το κοσμηματοπωλείο, απόδειξη ότι έγινε πάρτυ αρραβώνα. Εάν φέρεις τον αρραβωνιαστικό ή την αρραβωνιαστικιά εδώ, πρέπει να τον παντρευτείς μέσα σε 90 ημέρες."

Πώς σας κάνει πρόσκληση μια επιχείρηση

Ο υπάρχων νόμος προβλέπει ότι υπάρχει δυνατότητα να γίνει πρόσκληση σε κάποιον για να εργαστεί στο εξωτερικό. Όμως, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, οι περιορισμοί είναι συγκεκριμένοι.

"Η πρόσκληση πρέπει να γίνει από μια οποιαδήποτε επιχείρηση, ανεξάρτητα εάν είναι μικρή, μεσαία, μεγάλη ή πολυεθνική. Βέβαια, όσο πιο μικρή είναι, τόσο μεγαλύτερες ιδιαιτερότητες έχει", τονίζει ο Ασάτριαν, που στέκεται στην συνέχεια στις αυστηρές προϋποθέσεις.

"Για παράδειγμα, εάν προσκληθείς, θα πρέπει να λάβεις υψηλότερο μισθό από αυτόν που λαμβάνουν οι αντίστοιχοι Αμερικανοί που δουλεύουν στην θέση, για να μην χαλάσεις την 'πιάτσα'. Επίσης, πρέπει να αποδειχθεί ότι διαθέτεις ένα συγκεκριμένο πτυχίο ή μια εξειδικευμένη γνώση την οποία οι ντόπιοι εργαζόμενοι δεν έχουν: Ας πούμε, εάν εργάζεσαι σε ένα μαγαζί όπου μπορεί να αποδειχθεί ότι η πελατεία είναι περισσότερο Έλληνες, η γνώση της ελληνικής γλώσσας είναι ένα 'συν'. Επιπλέον, υπάρχουν χαρακτηριστικά της ίδιας της επιχείρησης που εξετάζονται. Συνήθως, πρέπει να είναι μια επιχείρηση με τουλάχιστον πέντε χρόνια στην αγορά, για να είναι γνωστή και να θεωρείται αξιόπιστη στις Αρχές. Εάν πάλι πάει να σε πρόσκαλέσει κάποιος συγγενής, δεν πιστεύω ότι η πρόσκληση θα έχει τύχη".

"Συμβουλευτείτε δικηγόρο"

Πάντως, ο Μάρτιν Ασάτριαν επαναλαμβάνει ότι οι παραπάνω συμβουλές είναι γενικές και πως κανένας δεν θα πρέπει να παρατήσει ή προχωρήσει διαδικασίες χωρίς να έχει στο πλευρό του κάποιο νομικό.

Πάντα ο ενδιαφερόμενος να απευθύνεται σε δικηγόρο γιατί κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Ασφαλώς, θα πρέπει να κάνει και μια έρευνα πριν επιλέξει τον δικηγόρο. Δυστυχώς, υπάρχουν και τυχοδιώκτες, που μπορεί να δώσουν άλλες συμβουλές για δικό τους συμφέρον.", καταλήγει.

*Δείτε κάποιες βασικές οδηγίες σχετικά με τις δυνατότητες μετανάστευσης στο πεντάλεπτο βίντεο που ακολουθεί:



Πηγή: newgreektv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.