Τον... κύκλο των χαμένων θυσιών επιχειρεί να αποφύγει η δικομματική κυβέρνηση, έχοντας σημάνει συναγερμό για τις...
«δύσκολες μέρες», επισημαίνοντας στους υπουργούς της την ύψιστη προτεραιότητα της επιστροφής της τρόικας για το «κλείδωμα» της τελικής συμφωνίας.
Είναι κατά την κυβέρνηση ο μόνος ασφαλής δρόμος -αν και, ακόμη, με βαριά ομίχλη- που μπορεί να οδηγήσει στην «επόμενη μέρα» απομακρύνοντας την πολιτική αβεβαιότητα που υφέρπει και δίνοντας τη δυνατότητα στο Μαξίμου να υπερβεί τα προφανή εμπόδια.
Η δύσκολη και πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, όπως επαναλαμβάνει τελευταίως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, βρίσκεται στο κρισιμότερο σημείο, τη στιγμή μάλιστα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβάλλει διαρκώς νέες και υπερβολικές απαιτήσεις για τη «μεταβατική» περίοδο, από την 31η Δεκέμβρη που λήγει το πρόγραμμα με τους Ευρωπαίους και μετά.
Η επισήμανση άλλωστε του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ότι «δεν μπορούμε να δεχτούμε, μετά από τόσες θυσίες και σαφή αποτελέσματα, παράλογες απαιτήσεις», δείχνει σαφώς ότι ναι μεν προσδοκά συμφωνία με τους εταίρους εντός του Δεκέμβρη αλλά δεν υποχωρεί από τον βασικό σχεδιασμό του «Οδικού Χάρτη».
Η ψήφιση απόψε του προϋπολογισμού είναι το πρώτο βήμα, ωστόσο το πρώτο σοβαρό κρας τεστ αφορά την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στη «μάχη» για να εξασφαλίσει αφενός βραχυπρόθεσμη παράταση τεχνικού χαρακτήρα της «σχέσης» με τους εταίρους και αφετέρου την απόφαση για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα μέσα στα προσεχή 24ωρα - ώστε να λύσουν εκ του σύνεγγυς τις «διαφορές» και όχι με την ανταλλαγή μακροσκελών μηνυμάτων μέσω του Διαδικτύου.
Η τηλεδιάσκεψη
Ο χρόνος πιέζει και το γνωρίζουν καλά στην κυβέρνηση - γι' αυτό και στη συνάντηση της Παρασκευής οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος πήραν σημαντικές αποφάσεις για να επιταχύνουν τους ρυθμούς και να προσεγγίσουν μια ώρα αρχύτερα τον στόχο.
Ξέρουν επίσης ότι η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που θα ακολουθήσει πρέπει να «κλειδώσει» οριστικά την αξιολόγηση της «ουράς» του μνημονίου και να «υπογράψει» το «διαβατήριο» για την προληπτική γραμμή στήριξης από τις αρχές του 2015, εφόσον και το ΔΝΤ συμφωνήσει για τη νέα πορεία.
Τι σημαίνει αυτό; Οτι εάν η τηλεδιάσκεψη αποδειχθεί αναγκαία αλλά και ικανή συνθήκη για τη συμφωνία, τότε οι προαπαιτούμενες ενέργειες ενταγμένες σε έναν νόμο πρέπει να ψηφιστούν αμέσως (με ένα άρθρο μάλλον) από την ελληνική Βουλή, ώστε στη συνέχεια και τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια να ανάψουν με απόφασή τους το «πράσινο φως».
Δεν είναι μια απλή διαδικασία - «η κάθε μέρα μπορεί να είναι μια άλλη μέρα που έρχεται να ακυρώσει την προηγούμενη, αλλά στόχος μας είναι να επιβεβαιωθεί ο ?οδικός χάρτης? μας και θα τα καταφέρουμε», λέει χαρακτηριστικά κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, ο οποίος ωστόσο ομολογεί ότι η «μέθοδος» προβλέπει «πρώτα να πετυχαίνουμε το κάθε βήμα και μετά να το ανακοινώνουμε».
Χτίζουν γραμμή άμυνας στις απαιτήσεις της τρόικας
Ενδεικτικό είναι το απογευματινό ραντεβού στο Μαξίμου την Παρασκευή, νωρίς το βράδυ, όπου στελέχη και της Χαριλάου Τρικούπη «χτένισαν» χωρίς ανακοινώσεις τις τελευταίες «λεπτομέρειες» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο φινάλε του μνημονίου.
Εγκυρότατες πληροφορίες λένε ότι τα στελέχη κινήθηκαν πιστά στη γραμμή που είχαν χαράξει οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος με βασικό τίτλο: όχι νέα δημοσιονομικά μέτρα ή περικοπές σε συντάξεις και μισθούς.
Η διαδικασία της «εκλογίκευσης» που είχε προηγηθεί οδηγούσε άλλωστε στο «αξίωμα» ότι οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορούν να «σηκώσουν» άλλα δυσβάσταχτα βάρη - στη φάση δε, που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «κραδαίνει» τη δημοσκοπική ενίσχυσή του και οι πολίτες στις εκλογικές τους περιφέρειες στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα για τη στάση τους. «Δεν γίνεται να αλλάξουμε τη ρύθμιση με τις 100 δόσεις, πρέπει να το καταλάβουν!
Δεν αρνούμαστε βέβαια τον έλεγχο από ένα σύστημα που να επιβεβαιώνει την ανάγκη ένταξης μιας επιχείρησης για παράδειγμα στον πίνακα διευκόλυνσης», τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες στέλεχος στην κλειστή σύσκεψη, όπου πάντως δεν επεξεργάστηκαν περαιτέρω ρυθμίσεις που η τρόικα προτείνει.
Η κατεύθυνση που είχε προσδιοριστεί αφορούσε την επιστροφή του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα για να ξεκαθαρίσουν το τοπίο με τον διάλογο επί όλων των ανοιχτών θεμάτων. Σε κάθε περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει στους εντατικούς ρυθμούς και με βάση τις «οδηγίες» του κ. Α. Σαμαρά θα επιχειρήσει σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο να αναδείξει τα «ισχυρά επιχειρήματα» στη διαπραγμάτευση, που πηγάζουν από όλα όσα έχει πετύχει η κυβέρνηση εφαρμόζοντας το πρόγραμμα. «Δεν είναι γραμμή άμυνας, αλλά επίθεσης υπέρ της συμφωνίας», υποστηρίζει με νόημα κυβερνητικός παράγοντας, με τη βεβαιότητα ότι οι υπερβολικές απαιτήσεις της τρόικας, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, θα πέσουν εκ του αποτελέσματος στον τοίχο της διάψευσης.
Το σίγουρο είναι ότι το βλέμμα των δύο κυβερνητικών εταίρων έχει ευρύτερο ορίζοντα που ενισχύει την πολιτική επιχειρηματολογία. Εκτιμούν ότι η πολιτική νομιμοποίηση για την εφαρμογή του σχεδιασμού θα προκύψει από τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής, καθώς πιστεύουν ότι οι βουλευτές -είναι η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποιούν στις κατ' ιδίαν κυβερνητικές κλειστές συσκέψεις- δεν θα κάνουν βήμα προς τον γκρεμό αλλά προς την τελική έξοδο από την κρίση με την υπογραφή τους...
Πηγή: Φώφη Γιωτάκη
fofig@pegasus.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.