Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

ΕΚΤ: Παράταση ζωής 2 εβδομάδων στις τράπεζες... και τέλος (;)


Νέα απόφαση αναμένεται μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αγωνία και για το πρόγραμμα της ΕΚΤ για τις αγορές ομολόγων, που εκτιμάται γύρω στα 600 δις...



Εγκρίθηκε σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΑΝΤ1, αλλά μόνο για δύο εβδομάδες, το αίτημα των ελληνικών συστημικών τραπεζών για παροχή ρευστότητας μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού στήριξης (ELA).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προβλέπουν την έγκριση για 15 ημέρες, δηλαδή μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, ενώ ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά τα ποσά τα οποία ενέκρινε το ΔΣ της ΕΚΤ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μετά τις ελληνικές εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης θα αποφασίσει η Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης αν θα συνεχιστεί η παροχή ρευστότητας μέσω του ELA.

Με αγωνία αναμένονται την ίδια ώρα οι αποφάσεις της ΕΚΤ, στην αυριανή κρίσιμη συνεδρίασή της, και για το πρόγραμμα με τις αγορές κρατικών ομολόγων, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, προτείνεται να φθάνει τουλάχιστον στα 600 δις ευρώ.

Συγκεκριμένα, η πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ περιλαμβάνει αγορές ομολόγων περίπου 50 δις ευρώ το μήνα για ένα διάστημα τουλάχιστον ενός έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.