Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Economist: Η Γερμανία θα αναγκαστεί να κάνει πίσω με την Ελλάδα -Το ίδιο και ο Τσίπρας


Αμοιβαίες υποχωρήσεις ή αλλιώς Grexit. Τα δεδομένα στις επικείμενες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τη Γερμανία είναι συγκεκριμένα κατά τον Economist...


Είτε ο Τσίπρας θα ηγηθεί μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, είτε θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει μια υποχώρηση από τις θέσεις του. Κάτι που θα αναγκαστεί να πράξει και η Γερμανία με τη σειρά της. Όπως αναφέρει ο Economist, οι εκλογές της περασμένης Κυριακής και το αποτέλεσμα που έφεραν αποτελούν ένα σημείο καμπής από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε στηριζόμενος σε μια καμπάνια που μιλούσε μια άρση της λιτότητας, την οπισθοχώρηση των μεταρρυθμίσεων και την αναδιαπραγμάτευση του βαρύτατου χρέους της Ελλάδας προς τους ξένους πιστωτές.
Όπως αναφέρει το περιοδικό: «Αυτές οι σκέψεις είναι απαράδεκτες για χώρες όπως η Γερμανία, που έχουν δανείσει πολλά κεφάλαια στην Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτό σημειώνει πως η διαμάχη μαίνεται γιατί οι Ελληνες βλέπουν την πρόσφατη Ιστορία τους από πολύ διαφορετική σκοπιά σε σχέση με τους Γερμανούς και τους άλλους Ευρωπαίους που τους διέσωσαν».

Το μήνυμα ελπίδας
Σύμφωνα με τον Economist ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας επικράτησε στις εκλογές διότι έφερε το μήνυμα της ελπίδας σε μια χώρα που παραμένει απεγνωσμένη, παρά το γεγονός ότι η οικονομία της δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Ωστόσο, συμπληρώνει, το δύσκολο σε αυτό το σχέδιο είναι ότι πρέπει να το χρηματοδοτήσουν άλλοι Ευρωπαίοι ή να υπαναχωρήσουν από τις μεταρρυθμίσεις που θεωρούν ζωτικές για τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη.
Αν ο κ. Τσίπρας θέλει να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του, δεν θα πετύχει τον στόχο μεγάλου πρωτογενούς πλεονάσματος. Και αν ανατρέψει τις μεταρρυθμίσεις, η χώρα θα επιστρέψει στα προβλήματα της έλλειψης ανταγωνιστικότητας και κακοδιαχείρισης που αντιμετώπιζε εξαρχής, επισημαίνει το περιοδικό. Με αυτά τα δεδομένα, ο Economist θεωρεί ότι στις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και στους πιστωτές της Ελλάδας, η Γερμανία θα κάνει λίγο πίσω. Η Αγκελα Μέρκελ πρέπει κι εκείνη να κοιτάξει την εγχώρια κοινή γνώμη, που δεν θέλει παραχωρήσεις, αλλά και να σκεφτεί τις ευρύτερες επιπτώσεις μιας συμφωνίας που θα «αντάμειβε» τον ΣΥΡΙΖΑ και τα αντίστοιχα αντιμνημονιακά κινήματα, ειδικά στην Ισπανία. Από την άλλη πλευρά, εκτιμά ότι η έξοδος κράτους από το ευρώ θεωρείται άκρως αποσταθεροποιητική. Γι’ αυτό και ο κ. Τσίπρας εντέλει σύντομα θα έλθει αντιμέτωπος με μια δύσκολη επιλογή: να κάνει πίσω στις απαιτήσεις του ή να ηγηθεί μιας καταστροφικής ελληνικής εξόδου κατά τον Economist.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.