Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Ποια είναι τα αγκάθια της συμφωνίας στο Eurogroup


Η αλήθεια δεν είναι στη μέση. Η αλήθεια είναι ότι αν περάσει η παράταση, θα ζήσουμε μία πιο χαλαρή αλλά στην ουσία μία μνημονιακή πολιτική για 4-6 μήνες. Όσο κι αν κάποιοι δεν θέλουν να το πιστέψουν, ή δεν θέλουν να το παραδεχτούν, παράταση δανειακής σύμβασης σημαίνει παράταση μνημονίου, αλλά αυτή τη φορά με...


 αλλαγμένους όρους, με όρους που θα θέσει η ελληνική κυβέρνηση.

Δεν σκίστηκαν τα μνημόνια

Οι Έλληνες περίμεναν η νέα κυβέρνηση να σκίσει τα μνημόνια. Δεν το έπραξε και αυτή είναι η αλήθεια. Ωστόσο, προσπαθεί να τα αλλάξει… Αλλάζοντας με ομαλό τρόπο τα μνημόνια, αλλάζεις την πολιτική σου πορεία και έτσι κάπως φτάνεις στην οριστική κατάργηση των μνημονίων. Το λεγόμενο «σκίσιμο» των μνημονίων, δεν μπορεί –δυστυχώς- να γίνει μονομερώς, γιατί πολύ απλά οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τις υπογραφές τους, «έδεσαν» τα χέρια της επόμενης τωρινής κυβέρνησης.

Δεν υπέγραψαν τίποτα…

Οι φωνές και οι… κατάρες για συνέχιση της πολιτικής των μνημονίων θα πρέπει να περιμένουν. Γιατί πολύ απλά δεν υπέγραψε κανείς τίποτα. Απλά συμφωνήθηκε να ακουστεί και η ελληνική πλευρά, να καταθέσει εν κατακλείδι τις δικές της προτάσεις για μεταρρυθμίσεις.
Με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η λέξη «μεταρρύθμιση» μας έφερνε στο μυαλό άσχημες καταστάσεις. Μεταρρύθμιση ίσον μείωση μισθών, μείωση συντάξεων, ξεπούλημα κρατικής περιουσίας και όλα τα «κακά» του κόσμου.
Από όλα όσα είχε «υποσχεθεί» προς τους Ευρωπαίους η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, έπραξε ελάχιστα και αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος. Αυτό θα προσπαθήσει να λύσει τώρα η νέα κυβέρνηση.

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Εδώ και 48 ώρα, τεχνικά κλιμάκια των Ευρωπαίων βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου αύριο Δευτέρα που εκπνέει η διορία που δόθηκε από το Eurogroup στην Ελλάδα, να κατατεθεί μία ρεαλιστική και κυρίως μία πρόταση μεταρρυθμίσεων, που θα πείσει τους Ευρωπαίους να συνεχιστεί το πρόγραμμα δανεισμού για τέσσερις μήνες.

Όχι εργασιακά και ασφαλιστικά στις μεταρρυθμίσεις

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου αποφασίστηκε να μην περιλαμβάνονται στη λίστα Βαρουφάκη μέτρα που αφορούν εργασιακά ή ασφαλιστικό. Αντίθετα, θα περιλαμβάνονται ζητήματα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και πάταξης της διαφθοράς, τα οποία όμως αποτελούν το πρώτο «αγκάθι», γιατί οι εταίροι θέλουν άμεσα μέτρα και όχι μέτρα που «θα» αποφέρουν λεφτά.
Τίποτα δεν θα είναι εύκολο με τους δανειστές και τις διαπραγματεύσεις. Ξεκάθαρα οι Ευρωπαίοι ζητούν ποσοτικοποιημένα μέτρα. Υπάρχουν «καυτά» ζητήματα που θα αποτελούν μόνιμο «αγκάθι» στα παζάρια μέχρι το τέλος Απριλίου οπότε θα γίνει και η επόμενη αξιολόγηση.

Άμεση προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Οι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με μέτρα για την ανακούφιση των ασθενέστερων, εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται άμεσης προτεραιότητας. Το εύρος των παρεμβάσεων θα εξαρτηθεί από το δημοσιονομικό κόστος, το οποίο είναι σε συνάρτηση με τον αριθμό των εν δυνάμει δικαιούχων. Το βασικό επιχείρημα είναι οι δείκτες της ανεργίας και κυρίως της μακροχρόνιας, όπως και οι δείκτες της φτώχειας, που βρίσκονται σε πρωτόγνωρα για τη χώρα επίπεδα.

Όχι σε νέες περικοπές συντάξεων

Όπως προαναφέραμε, οι περικοπές στις συντάξεις και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, θα απουσιάζουν από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα προτείνει η κυβέρνηση, αφού αποτελούν βασική παράμετρο της κυβερνητικής πολιτικής. Τα εν λόγω μέτρα χαρακτηρίζονται έντονα υφεσιακά, αλλά οι δανειστές υποστηρίζουν ότι η βιωσιμότητα του συστήματος δεν επιτρέπει άλλες κινήσεις.

Οι 100 δόσεις για ληξιπρόθεσμα

Η βελτιωμένη εκδοχή της ρύθμισης των 100 δόσεων θεωρείται από την κυβέρνηση ότι δεν έχει δημοσιονομικό κόστος κι ως εκ τούτου θα περάσει από τους Ευρωπαίους. Αυτό που περιμένουμε πάντως είναι ότι θα γίνουν τροποποιήσεις σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις, όπως έγινε και με την προηγούμενη κυβέρνηση, που πηγαινοέφερνε στη Βουλή τη ρύθμιση… Δυστυχώς, εδώ δεν γίνεται να περάσει το μέτρο μονομερώς…

Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και «κόκκινα» δάνεια

Για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τα «κόκκινα» δάνεια νοικοκυριών- επιχειρήσεων, από τις διαβουλεύσεις με τους εταίρους εξαρτάται όχι μόνο το χρονοδιάγραμμα αλλά και το εύρος των παρεμβάσεων.
Στα «κόκκινα. δάνεια, έχει γίνει, πλέον, κατανοητό ότι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα, οπότε και εδώ δεν μπορεί η κυβέρνηση να λειτουργήσει μονομερώς.
Οι Ευρωπαίοι πιέζουν με 11 δισεκ. ευρώ του ΤΧΣ, που πλέον μεταφέρονται στον EFSF και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αφού θεωρείται ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως «μαξιλάρι» για ενδεχόμενες διαγραφές δανείων που θα χαρακτηριστούν οριστικά ανείσπρακτα.

Εργασιακές σχέσεις

«Αγκάθι» της λίστας των δεσμεύσεων αποτελεί το «πακέτο» των εργασιακών σχέσεων, όπου συμπεριλαμβάνεται η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι θα γίνουν μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν με άλλον τρόπο την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Ωστόσο, ήδη Βερολίνο και ΔΝΤ έχουν εκφράσει ζωηρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο πρέπει να αναστραφούν οι παρεμβάσεις των τελευταίων ετών.

Επαναπροσλήψεις στο δημόσιο

Η επαναπρόσληψη των υπαλλήλων που απολύθηκαν λόγω διαθεσιμότητας, θεωρείται ότι είναι χωρίς δημοσιονομικό κόστος και χωρίς να ανατρέπει το στόχο για περιορισμό του Δημοσίου, καθώς η επίσημη θέση είναι ότι οι προσλήψεις αυτές θα συνυπολογιστούν στις 15.000 που ήταν ήδη προγραμματισμένες. Τα αδύναμα σημεία της ελληνικής θέσης είναι ότι οι νέες προσλήψεις θα γίνονταν με άλλα κριτήρια π.χ. εξειδικευμένο προσωπικό κι ότι δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στα εγκεκριμένα οργανογράμματα η ενεργοποίηση οργανικών θέσεων που έχουν καταργηθεί, όπως αυτές των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών.

Νέος Φόρος Ακινήτων ή ΕΝΦΙΑ

Ο νέος Φόρος Ακινήτων, που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, δεν αναμένεται να φτάσει στη Βουλή πριν από τον Ιούνιο και το ζητούμενο είναι να καλυφθεί έστω εν μέρει η απώλεια περίπου 2 δισ ευρώ. Πρόκειται σαφώς για το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μέτρου με δημοσιονομικό κόστος, ωστόσο η επιτυχής έκβαση του κυβερνητικού σχεδιασμού περνάει κυρίως από το πού θα τεθεί ο πήχης του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος και δευτερευόντως από το αν εξασφαλίζονται ισοδύναμα έσοδα από το λαθρεμπόριο καυσίμων- τσιγάρων, όπως επιμένει το υπουργείο Οικονομικών.

Αίνιγμα οι ιδιωτικοποιήσεις…

Τέλος, όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις θα εξετάζονται κατά περίπτωση και έχει ήδη επισημανθεί ότι οι συμβασιοποιημένες δεν θα ανατραπούν. Ήδη υπάρχουν, πάντως, αντιδράσεις στο Βερολίνο για την ακύρωση του διαγωνισμού που αφορούσε στα περιφερειακά αεροδρόμια. Σημειώνεται ότι ο φάκελος των ιδιωτικοποιήσεων δεν αφορά μόνο στη διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό αλλά κυρίως στις διαβουλεύσεις για το Χρέος, με δεδομένο ότι ένα “κομμάτι” από την προσδοκώμενη μείωση του και συγκεκριμένα περίπου 11,5 δισ ευρώ, έχει προγραμματιστεί να προέλθει από τις αποκρατικοποιήσεις.

* , news.makedonias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.