Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Φεύγουν οι επενδυτές του Αστέρα, ύψους 1 δισ. ευρώ!

Ο ένας μετά τον άλλον, οι επενδυτές εγκαταλείπουν την Ελλάδα

«Ναυάγιο» 1 δις ευρώ. Μετά την απόφαση του ΣτΕ, ματαιώνεται το σχέδιο αναμόρφωσης του συγκροτήματος. Αρνητικό σήμα για την προσέλκυση διεθνών κεφαλαίων...






Αποφασισμένες να εγκαταλείψουν την ιδέα επένδυσης σημαντικών κεφαλαίων στην Ελλάδα είναι οι εταιρείες αραβικών και τουρκικών συμφερόντων, η κοινοπραξία των οποίων πλειοδότησε στον σχετικό διεθνή διαγωνισμό για τον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Στην αγορά του, με αντίτιμο 400 εκατομμύρια ευρώ και τα σχέδια ανάπλασης του, συνολικού ύψους 1 δις ευρώ «πάτησε φρένο» το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με γνωμοδότηση του, έκρινε μη νόμιμο, για περιβαλλοντικούς λόγους, το προσχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αναμόρφωση του Αστέρα και ειδικότερα το σκέλος που, μεταξύ άλλων, προέβλεπε να φτιαχτούν «καμπάνες», εστιατόρια και άλλα κτίσματα στην χερσόνησο στο Καβούρι, που ανήκει στο ξενοδοχειακό συγκρότημα.

Αυτό ωστόσο, ήταν απαράβατος όρος, ώστε να κλείσει η σύμβαση παραχώρησης του Αστέρα στην κοινοπραξία που είχε πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ και της Εθνικής Τράπεζας, που είναι συνιδιοκτήτες ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

Πηγές από την πλευρά των επενδυτών μεταφέρουν ότι είναι έξαλλοι, τόσο με την ακύρωση της επένδυσης τους, όσο πρωτίστως με την χρονοτριβή μέχρι να αποφανθούν οι αρμόδιοι για το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο που έπρεπε να υπογραφεί, καθώς όπως επισημαίνουν, η όλη διαδικασία κράτησε δύο χρόνια, διάστημα που οι ίδιοι είχαν δεσμεύσει τα απαιτούμενα κεφάλαια και δεν τα είχαν αξιοποιήσει αλλού.

Όπως υποστηρίζουν, καθώς δεν έχουν καταβάλλει κάποιο τίμημα παρά την εγγυητική επιστολή για να μετάσχουν στον διαγωνισμό, θα ζητήσουν πίσω αυτήν την επιστολή και θα επικεντρωθούν σε άλλες επενδύσεις που ήδη δρομολογούσαν στην Τουρκία και την Ισπανία, όπου και θα τοποθετήσουν τα κεφάλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία προόριζαν για την αναμόρφωση και την ανάδειξη του Αστέρα σε μαγνήτη προσέλκυσης τουριστών μεγάλης οικονομικής επιφάνειας.

Πέρα από τις άμεσες οικονομικές επιπτώσεις από την δικαστική γνωμοδότηση και το «ναυάγιο» της πώλησης/αποκρατικοποίησης του Αστέρα Βουλιαγμένης, αναλυτές επισημαίνουν ιδιαίτερα το αρνητικό μήνυμα που εκπέμπεται από τις εξελίξεις προς διεθνείς επίδοξους επενδυτές, καθώς όπως λένε πλέον, έχουν ακόμη έναν λόγο αποθάρρυνσης να έλθουν και να ρίξουν τα χρήματα τους στην Ελλάδα.

*του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου/antenna.gr

1 σχόλιο:

  1. φοβερή ζημιά να φύγουν οι επενδυτές. και η ζημιά δεν είναι μόνο για τον δήμο της Βουλιαγμένης όπως λέτε αλλά είναι για όλη την χώρα και την οικονομία μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.