Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Όλες οι ελπίδες στο Eurogroup μετά τις αποφάσεις Ντράγκι

Το «μαρτύριο» της σταγόνας συνεχίζεται. Δυσαρέσκεια της Αθήνας, αλλά οι ανάγκες θα καλυφθούν και τον Μάρτιο.
«Κακό οιωνό» για τις διαθέσεις των δανειστών στο επικείμενο Εurogroup της Δευτέρας, θεωρούν στην κυβέρνηση...


 την άρνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ανοίξει τις «κάνουλες» της χρηματοδότησης προς τη χώρα μας. «Στην αρχή μας έλεγαν ότι πρέπει να βρισκόμαστε σε πρόγραμμα μετά την 1η Μαρτίου και ήδη είμαστε. Τώρα ανακάλυψαν ότι έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια χρηματοδότησης και δεν μπορούν να δώσουν παραπάνω;» έλεγαν χαρακτηριστικά στο υπουργείο Οικονομικών συνομιλητές και συνεργάτες του Γιάνη Βαρουφάκη.

Το πρωί της Παρασκευής, στις 09:30, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου για να κάνουν την αποτίμηση της ως τώρα κατάστασης και να ρίξουν φως στο παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης για το χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας.


Κέρδη και ζημιές
Στη χθεσινή συνεδρίασή της η ΕΚΤ, ο διοικητής της Μάριο Ντράγκι ενέκρινε μόλις 500 εκατ. ευρώ επιπλέον ρευστότητα στις τράπεζες από τον ELA, αφήνει εκτός της Ελλάδα από την «βροχή» χρηματοδότησης και λέει «όχι» στην επαναγορά ελληνικών ομολόγων, μέχρι τουλάχιστον τον Ιούλιο ή Αύγουστο. Έδειξε ξεκάθαρα ότι δεν αρκεί η χώρα να βρίσκεται σε πρόγραμμα, αλλά χρειάζεται να ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση (ως τον Απρίλιο σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί) για να δώσει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα.

«Σε ποιον βαθμό οι αποφάσεις εξαρτώνται από το τι συμβαίνει στο Eurogroup; Σε τεράστιο βαθμό», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, σημειώνοντας πως αν υπάρχει συμφωνία «είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση να λάβουμε αποφάσεις υπέρ της Ελλάδας».

«Δεν μας δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα» η απόφαση Ντράγκι να ανοίξει κατά μόλις 500 εκατ. ευρώ την «κάνουλα» για τις Τράπεζες, έλεγαν χθες από το Μαξίμου, αλλά σίγουρα δεν λύνει αυτά που ήδη υπάρχουν για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους. Ελπίζουν ότι στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας μπορεί να δημιουργηθούν νέα δεδομένα για τις επόμενες αποφάσεις της ΕΚΤ ή και να εγκριθεί και μία προκαταβολή .

Σήμερα Παρασκευή πάντως ο ΟΔΔΗΧ πρέπει να αποπληρώσει 298,8 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ από το πρώτο δάνειο διάσωσης της Ελλάδας και άλλα 1,4 δισ. για έντοκα γραμμάτια. Θα πρέπει όμως να έχει την άνεση να κάνει το ίδιο και την άλλη εβδομάδα. Την άλλη Παρασκευή θα πρέπει να βρει και να πληρώσει ακόμα 336 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και 1,6 δισ. για έντοκα γραμμάτια. Τα 500 εκατ. ευρώ που η ΕΚΤ ενέκρινε για να αντλήσουν οι τράπεζες, επαρκούν οριακά μόλις για να μη συμβεί «ατύχημα».

Όσον αφορά στο πρόβλημα ρευστότητας, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης παραδέχθηκε πως υπάρχει αλλά τόνισε, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, πως δεν είναι τόσο οξύ όσο παρουσιάζεται.

Ο κ. Δραγασάκης αναγνώρισε βέβαια πως υπήρχαν και θετικά μηνύματα από τον Mάριο Ντράγκι όπως το γεγονός ότι τόνισε πως οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν πρόβλημα.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.