Αιφνιδιάστηκε η κυβέρνηση από τη χθεσινή αντίδραση των υπουργών Οικονομικών στη Ρίγα της Λετονίας, την ώρα μάλιστα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις συναντήσεις του με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ είχε διαφορετική εικόνα για την εξέλιξη...
των διαπραγματεύσεων και δεν το έκρυψε στη δήλωσή του το απόγευμα της Πέμπτης.
Πέρα από την αντιμετώπιση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και το γεγονός ότι ήδη εντός των 19 υπάρχει ένα «μπλοκ», κυρίως των μικρών χωρών (Λεττονία, Αυστρία, Σλοβακία) που συζητά πλέον ανοιχτά το ενδεχόμενο ενός Grexit, οι ΥΠΟΙΚ έκοψαν κάθε συζήτηση για μια σύντομη λύση, παραπέμποντας στο Eurogroup της 11ης Μαΐου, ενώ απέρριψαν και το ενδεχόμενο τμηματικής εκταμίευσης, χωρίς προηγουμένως να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Επιπροσθέτως η πλευρά των δανειστών φέρεται να απορρίπτει και τη νέα επικαιροποιημένη λίστα που, σύμφωνα με πληροφορίες, προσκόμισε στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας και επιμένει σε ασφαλιστικό και εργασιακά.
Η επιμονή αυτή εταίρων και δανειστών προκαλεί εκνευρισμό σε πολλά κυβερνητικά στελέχη και επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ή δημοψήφισμα.
Οι σχετικές αναφορές στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού, όπως του υπουργού Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, του υπουργού Εργασίας Π. Σκουρλέτη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Ν. Φίλη, είναι ενδεικτικές ενός κυρίαρχου μάλιστα κλίματος στο εσωτερικό της κυβέρνησης ότι σε περίπτωση επιμονής των δανειστών η όποια συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από τον λαό.
Ενδεικτική είναι και η σημερινή δήλωση - ερώτηση, από την Νέα Υόρκη, του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, στο πρακτορείο Reuters, ότι «θέλουν να μας στηρίξουν για να έχουμε ανάπτυξη... ή αποφασίζουν να αφήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίζει δυσκολίες, να την τιμωρήσουν και να δώσουν ένα παράδειγμα του τι συμβαίνει σε μια χώρα που έχει αριστερή κυβέρνηση;».
Ταυτόχρονα είναι κυρίαρχη η άποψη στα κυβερνητικά στελέχη ότι τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, «σε συνεργασία με τα κυρίαρχα ΜΜΕ δίνουν την ύστατη μάχη για να "δικαιώσουν" τη μνημονιακή πολιτική που επέβαλαν την τελευταία πενταετία στην Ελλάδα και, ταυτόχρονα, να επιβιώσουν πολιτικά». Κι όπως λένε χαρακτηριστικά η «μάχη» αυτή θα εντείνεται «όσο πλησιάζει η ώρα της συμφωνίας με τους δανειστές».
Την ίδια ώρα η μειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ στέλνει το μήνυμα πως απέναντι στα εκβιαστικά τελεσίγραφα εταίρων και θεσμών η ελληνική κυβέρνηση «πρέπει να υπερασπιστεί τη λαϊκή ετυμηγορία» και να «διαπραγματευόμενη σθεναρά για μια συμφωνία συμβατή με τις ριζοσπαστικές προγραμματικές δεσμεύσεις της».
*του Δημήτρη Χατζηνικόλα/Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.