Τρίτη 26 Μαΐου 2015

«Πράσινο φως» για χρήση του πρώτου φαρμάκου κατά της «ασθένειας της ραδιενέργειας»


Την άδειά της για τη χρήση του πρώτου φαρμάκου κατά των επιπτώσεων που έχει στον οργανισμό η αποκαλούμενη «ασθένεια της ραδιενέργειας/ ακτινοβολίας» (radiation sickness), η οποία παρατηρείται σε...


 πυρηνικά ατυχήματα, έδωσε η αμερικανική FDA.
Το φάρμακο αποτελεί προϊόν της έρευνας επιστημόνων του University of Maryland School of Medicine (UM SOM) και ονομάζεται Neurogen. Είναι το πρώτο που λαμβάνει την έγκριση για χρήση σε περιπτώσεις εκτεταμένου «τραυματισμού»/ μόλυνσης από ραδιενέργεια, και οι ερευνητές πραγματοποίησαν την έρευνά τους σε ένα μη-ανθρώπινο κλινικό μοντέλο υψηλών δόσεων ακτινοβολίας.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι το φάρμακο αυτό λειτουργεί αυξάνοντας τις πιθανότητες επιβίωσης, μέσω της προστασίας ερυθροκυττάρων» λέει ο Dr. Τόμας Μακ Βίτι, ο οποίος θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων ειδικών στις ΗΠΑ πάνω στον τομέα.
«Αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη, καθώς το φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης των επιπτώσεων στα ερυθρά αιμοσφαίρια από τον οξύ δηλητηριασμό με ραδιενέργεια».
Η ραδιενέργεια προκαλεί ζημιά στον μυελό των οστών, και ως εκ τούτου μειώνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων. Το Neurogen το αντιμετωπίζει αυτό. Το φάρμακο είχε εγκριθεί σε πρώτη φάση το 1991 για χρήση από ασθενείς που έκαναν χημειοθεραπεία.
Αν και γιατροί μπορεί να το χρησιμοποιούσαν και για άλλες χρήσεις, η έρευνα και η έγκριση από την FDA επιταχύνει/διευκολύνει την πρόσβαση σε αυτό για χρήση σε περιστατικά πυρηνικών ατυχημάτων.
Ο σχετικός σχεδιασμός είναι ήδη σε εξέλιξη. Το 2013, η Biomedial Advanced Research and Development Authority (BARDA), κλάδος του υπουργείου Υγείας, αγόρασε αποθέματα Neurogen αξίας 157 εκατ. δολαρίων, για αποθήκευση ανά την χώρα σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος ή επιθέσεως.
Πρόκειται για ένα από αρκετά φάρμακα «διπλής χρήσης» που εξετάζονται ως πιθανά αντίμετρα σε πυρηνικά ατυχήματα: Έχουν καθημερινές χρήσεις, αλλά θεωρούνται χρήσιμα σε περίπτωση περιστατικού μόλυνσης από ραδιενέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.