Στο μικροσκόπιο του ΔΝΤ μπαίνει το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης και η εφαρμογή του κατά την περίοδο 2010-2012 με την επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ να έχει δώσει εντολή για τη διενέργεια έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί γιατί...
σημειώθηκε αποτυχία στην περίπτωση της Ελλάδας σε αντίθεση με τα προγράμματα άλλων χωρών.
Την έρευνα έχει αναλάβει ανεξάρτητη επιτροπή και σύμφωνα με δημοσίευμα τη εφημερίδας Real News έχουν ήδη καταθέσει ο πρώην πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος αλλά και η εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιράντα Ξαφά.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ζητηθεί να προσέλθουν ενώπιον της επιτροπής για κατάθεση, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο νυν επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και επίσης πρώην ΥΠΟΙΚ, Γιάννης Στουρνάρας, ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πάνος Τσακλόγλρου καθώς και άλλα πολιτικά πρόσωπα, οικονομολόγοι, καθηγητές, τραπεζίτες κα.
Στον κ.Παπαδήμο και την κ.Ξαφά, δόθηκε η δυνατότητα να αναπτύξουν μέσα σε δύο ώρες τις απόψεις τους και να επιχειρηματολογήσουν επί του ελληνικού προγράμματος διάσωσης ενώ τους δόθηκε και η ευκαιρία να διατυπώσουν τα λάθη και τις παραλήψεις που οδήγησαν στην αποτυχία του.
Εκτεθειμένος ο Τόμσεν;
Πάντως, το ευρωπαϊκό τμήμα του ΔΝΤ φαίνεται να αντιδρά έντονα στο έργο αυτής της επιτροπής, υποστηρίζοντας πως αφού το πρόγραμμα δεν έχει ολοκληρωθεί δεν μπορεί και να αξιολογηθεί. Ανάλογες θέσεις διατυπώνουν επίσης η ΕΚΤ και η Κομισιόν.
Ωστόσο η αντίδραση ενός του Ταμείου εκτιμάται πως έχει να κάνει με την εκτίμηση πως θα μπει στο στόχαστρο ο Πόουλ Τόμσεν- ως εμπνευστής του ελληνικού προγράμματος και επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ- καθώς ο ρόλος του ήταν καταλυτικός ίσως και μοιραίος για την Ελλάδα.
Γι αυτό μάλιστα, αποφασίστηκε η έρευνα να συμπεριλάβει και τα προγράμματα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας αλλά και αυτό της στήριξης προς την Ισπανία.
Σημειώνεται πως η έρευνα θα βασιστεί και σε απόρρητα έγγραφα του ΔΝΤ καθώς και σε συνεντεύξεις αξιωματούχων της Κομισιόν και της ΕΚΤ αλλά και χωρών της Ευρωζώνης. Αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2015.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.