Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Το GREXIT μάλλον είναι η καλύτερη λύση σε έναν κακό γάμο


Άρθρο των Financial Times

Το Ευρώ απέτυχε να εκπληρώσει τον πολιτικό σκοπό που σχεδιάστηκε να εξυπηρετεί: της προώθησης της Ευρωπαϊκής ενότητας

Η σχέση της Ελληνικής κυβέρνησης με την υπόλοιπη Ευρώπη μοιάζει ολοένα και περισσότερο με έναν κακό ...γάμο. Οι δύο πλευρές αρρωσταίνουν όταν βλέπουν ο ένας τον άλλο, ενώ η αμιβαία εμπιστοσύνη έχει διαλυθεί. Οι προσπάθειες επανασύνδεσης συνεχίζονται αλλά χωρίς πρόοδο....



Η συνήθης λύσης στην πραγματική ζωή μπροστά σε ένα τέτοιο δίλλημα είναι σαφώς το διαζύγιο. Συνήθως, οι διαπραγματεύσεις σε περιπτώσεις διαζυγίων, έχουν ως αποτέλεσμα και οι δύο πλευρές να υποφέρουν οικονομικά. Οι δύο πλευρές προχωρούν διότι είναι προετοιμασμένες να πληρώσουν το βαρύ τίμημα εξόδου από μία κακή σχέση.

Αυτό είναι το σημείο με την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Η σχέση έχει διαλυθεί και είναι καιρός οι δύο πλευρές να ξεκινήσουν μία νέα πορεία χωριστά.  

Αυτοί που φοβούνται τις συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, το λεγόμενο Grexit, σημειώνουν ότι η "γαμήλια" παρομοίωση, μπορεί να είναι παραπλανητική. Υπάρχουν καλά τεκμηριωμένες πρακτικές για να σπάσει ένας δεσμός μεταξύ δύο ανθρώπων ενώ υπάρχουν σαφώς λιγότερες πρακτικές όταν πρόκειται για μία νομισματική διάλυση. Το ρίσκο έχει επαρκώς αναλυθεί σε πρόσφατο άρθρο του Gillian Tett, ο οποίος επισημαίνει ότι ο κίνδυνος της Ελληνικής εξόδου θα είναι μία παγκόσμια οικονομική κρίση, αντίστοιχη με αυτή της Lehman Brothers το 2008 και αυτό λόγω των νομικών και οικονομικών κινδύνων που είναι δύσκολο να προσδιοριστούν.

Παρόλα αυτά, Γερμανοί διαπραγματευτές και κάποιοι από την Ελληνική κυβέρνηση, δίνουν την εντύπωση ότι οι κίνδυνοι ενός Grexit είναι διαχειρίσιμοι. Εάν πραγματικά το πιστεύουν αυτό, τότε θα πρέπει να πάρουν μία βαθειά ανάσα και να το επιχειρήσουν. Στο σημείο που βρίσκονται, θα είναι καλύτερα και για τις δύο πλευρές.

Για την Ελλάδα, η έξοδος από το Ευρώ θα επιφέρει νέες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις. Θα επιτρέψει στην Ελλάδα να υπαναχωρήσει σε μερικά από τα γιγαντιαία χρέη της (ή αν το θέσουμε ευγενικά, να τα τακτοποιήσει). Θα επιτρέψει επίσης στην Ελλάδα, να υποτιμήσει το νόμισμά της και να ξεφύγει από το σταθερή νομισματική ισοτιμία, η οποία βοήθησε στο να καταγκρεμνιστεί η Ελληνική ανταγωνιστικότητα.

Εννοείται πως θα υπάρξουν άσχημες και άμεσες οικονομικές συνέπειες. Το παράδειγμα των χωρών όπως της Αργεντινής, έδειξαν ότι υπήρξε τραπεζικός πανικός και έλεγχος κίνησης των κεφαλαίων για αρκετό διάστημα. Οι τιμές των εισαγώμενων προϊόντων σε βασικά είδη όπως φαγητό και ενέργεια εκτινάχθηκαν, ενώ δεν έλλειψαν και οι μάχες των πολιτικά εξτρεμιστών.  

Μακροπρόθεσμα όμως, θα υπάρξουν πολιτικά οφέλη για την Ελλάδα, εφόσον βγει από το Ευρώ. Είναι εμφανές ότι πολλοί Έλληνες νιώθουν ταπεινωμένοι και παραγκονισμένοι απο την Ευρωζώνη. Θα νιώσουν ότι απελευθερώνονται ψυχολογικά έχοντας την αίσθηση ότι η χώρα θα έχει πλέον το δικαίωμα να πάρει τις αποφάσεις της, μόνη της, όσο δύσκολες και αν είναι οι συνθήκες.

Αυτή η νέα αίσθηση των ευθυνών, μπορεί να βοηθήσει το Ελληνικό κράτος να φτιάξει όλα αυτά που εκνεύρισαν την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Την έλλειψη της εμπιστοσύνης μεταξύ των Ελλήνων και της κυβέργνησης, η οποία οδήγησε σε άνθηση της διαφθοράς και της επιβολής φόρων.

Κάποιοι ιστορικοί αποδίδουν την απόμακρη στάση και την έλλειψη εμπιστοσύνης των Ελλήνων στην εκάστοτε κυβέρνηση,  στο ότι έζησαν κάτω από τον Οθωμανικό ζυγό για αιώνες. Είναι εμφανές ότι η Ευρώπη, με αρκετούς τρόπους, αντέγραψε την αίσθηση του "ζυγού" από τους ξένους. Η Ελλάδα η οποία θα ανακτήσει την κυριαρχία της, μπορεί να κάνει μία καινούργια αρχή προς μία υγειέστερη μορφή πολιτικής.

Οι επιπτώσεις ενός Grexit μπορεί να είναι επωφελές και για την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας, έχουν δημιουργήσει κυνισμό και θυμό σε όλη την Ευρώπη με αποτέλεσμα την αύξηση των Ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων.

Μία Ελληνική έξοδος, θα επανεγκαθιστήσει την ιδέα ότι οι κανόνες της Ευρωζώνης αημαίνουν πραγματικά κάτι. Θα μπορούσε επίσης να προτρέψει άλλες Ευρωπαϊκές χώρες σαν την Ιταλία και την Γαλλία, να προβούν σε μεταρρυθμίσεις εκεί που απέτυχε η Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, αυτοί που εναντιώνονται σε ένα Grexit, το κάνουν διότι δεν φοβούνται ότι θα αποτύχει, αλλά ότι θα πετύχει. Ανησυχούν ότι η Ελλάδα θα πετύχει μόνη της και ότι θα μπουν στον πειρασμό και άλλες χώρες να την ακολουθήσουν. Συγκεκριμένα στην Ιταλία τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, εναντιώνονται στο ενιαίο νόμισμα. Η ένσταση αυτή έχει ισχύ αν υπάρχει μία θεωρητική πεποίθηση ότι το ενιαίο νόμισμα έχει φτάσει στα όριά του.

Στην πραγματικότητα, το Ευρώ θα πρέπει να το βλέπουμε ως εργαλείο για μεγαλύτερα οφέλη όπως μια ειρηνική και ευημερούσα Ευρώπη. Στην περίπτωση της Ελλάδας, το Ευρώ απέτυχε να δημιουργήσει ευημερία σε μία χώρα που έχασε το 25% από το εισόδημά της το 2008.

Το Ευρώ απέτυχε να εκπληρώσει τον πολιτικό σκοπό που σχεδιάστηκε να εξυπηρετεί: της προώθησης της Ευρωπαϊκής ενότητας

Του εναντίον μάλιστα, χώρες οι οποίες διατηρούσαν πολύ καλές σχέσεις μεταξύ τους, όπως η Ελλάδα και η Γερμανία, τώρα, αντιπαθούν η μία την άλλη. Τα παλιά στερεότυπα, των τυρρανικών Γερμανών και των τεμπέλιδων νότιων Ευρωπαϊκών χωρών, είναι πλέον αχαλίνωτα και δηλητηριάζουν την Ευρωπαϊκή πολιτική.

Προσπαθώντας απλά να φτιάξει ο γάμος μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωζώνης, για μερικούς ακόμα μήνες δεν θα μπορέσει να διορθώσει τα προβλήματα. Αν όμως η Ελλάδα μπορέσει να παρουσιάσει μία βιώσιμη πορεία εκτός του Ευρώ, τότε θα παρέχει ένα μοντέλο διαχωρισμού μιας ελλειπούς νομισματικής ένωσης ή μίας σύμπτυξής της σε πιο διαχειρίσιμα επίπεδα.

Αυτό το ενδεχόμενο θα πρέπει να το ενστερνιστεί η Ευρώπη και όχι να το φοβάται

πηγή: www.ft.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.