Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Τι προβλέπει για το δημοψήφισμα το Citigroup


Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και η συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, επιβάλλουν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και το ευρώ εκτιμά η Citigroup και προβλέπει...




επικράτηση του «ναι» με άνετη πλειοψηφία στο δημοψήφισμα της 6ης Ιουλίου, γεγονός που θα οδηγήσει είτε σε καθυστερημένη επέκταση του ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης είτε σε ένα προσωρινό πρόγραμμα διάρκειας έως το τέλος του 2015.

Η συμμόρφωση των ελληνικών αρχών με τους νέους όρους θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για ένα νέο μονοετές ή πολυετές πρόγραμμα μετά το τέλος του 2015. Δεδομένου, όμως, του ιστορικού των ελληνικών αρχών στο μέτωπο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ίσως να φέρει επανάληψη σεναρίου από την αρχή του 2015.
Τι θα φέρει το «όχι»

Η Citigroup επισημαίνει ότι σε περίπτωση «όχι» ή ενός μη πειστικού «ναι» είναι δύσκολο να υπάρξει κυβέρνηση πρόθυμη και ικανή να εφαρμόσει τις τελευταίες προτάσεις των θεσμών για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους. Εάν δεν υπάρξει αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα ή μεγάλη αλλαγή θέσεων μεταξύ των θεσμών, η διολίσθηση προς το Grexit θα ήταν πολύ πιθανή, αν και θα μπορούσε να πάρει πολύ χρόνο, εςκτιμά η αμερικανική τράπεζα.

Τυχόν Grexit θα έχει πιθανότατα σημαντικές αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα. Αντιθέτως, θα έχει μικρές μόνο και προσωρινές αρνητικές συνέπειες για τις συνολικές οικονομικές προοπτικές των χωρών της ζώνης του ευρώ, αντανακλώντας τη χαμηλή οικονομική και χρηματοοικονομική έκθεση στην Ελλάδα.

Ωστόσο, ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα έστελνε μια «κρυάδα» σε όλη την Ευρώπη και θα ενίσχυε τους φόβους ότι η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδύναμη θέση την περιφέρεια της Ευρώπης κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παγκόσμιας αστάθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.