Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Tα πέντε "τρικ" της πλασματικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ


Στην... άμμο της εφήμερης κατανάλωσης χτίστηκε η αύξηση 0,9% που σημείωσε το ΑΕΠ της χώρας στο διάστημα μεταξύ Απριλίου - Ιουνίου 2015....


Η αύξηση της δαπάνης για μισθούς και συντάξεις για πρώτη φορά ουσιαστικά μετά από ένα μπαράζ πεντάχρονων μειώσεων και η έλευση περισσοτέρων ξένων τουριστών " φούσκωσε" ελαφριά το ΑΕΠ λόγω αύξησης της καταναλωτικής ζήτησης. 

Στήριξη στην κατανάλωση παρείχαν και οι μαζικές εκροές καταθέσεων. Την ίδια στιγμή που αυξανόταν η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της χώρας, όμως, οι επενδύσεις μειώνονταν περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία -τουλάχιστον- δέκα χρόνια, ενώ οι εξαγωγές είχαν αρχίσει να παίρνουν την κατηφόρα.

Φυσικά, η πρόσκαιρη αυτή αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης ανατράπηκε βίαια μετά την επιβολή των capital controls στις 29 Ιουνίου 2015. Εξάλλου, στοιχεία του ΙΟΒΕ σημειώνουν δραματική πτώση των οικονομικών προσδοκιών τον περασμένο Αύγουστο, ενώ ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, κ. Νίκος Χουλιαράκης, παραδέχτηκε ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε ύφεση.

Αυξήθηκε η εγχώρια ζήτηση
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ελληνικό ΑΕΠ μεγάλωσε κατά 0,9% στο β' τρίμηνο του 2015.

Πού οφείλεται, πιο συγκεκριμένα, αυτή η... ανέλπιστη μεγένθυση της ελληνικής οικονομίας ύστερα από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης;
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οφείλεται στην αύξηση της κατανάλωσης που προέρχεται από τον κρατικό Προϋπολογισμό (3,8%), τα ντόπια νοικοκυριά (1%), αλλά και τους ξένους τουρίστες στο β' τρίμηνο του 2015. Παράλληλα, στο ίδιο διάστημα σημειώθηκε σημαντική πτώση στις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κατά 4,8%, η οποία "μετρά" θετικά στο ΑΕΠ.

Η δραματική πτώση των επενδύσεων δεν συμπαρέσυρε προς τα κάτω το ελληνικό ΑΕΠ. Εξάλλου, οι εξαγωγές, στο α’ εξάμηνο του έτους, μειώθηκαν κατά 1,6%, κυρίως λόγω των κακών επιδόσεων που σημειώθηκαν τον Ιούνιο του 2015.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το β' τρίμηνο του 2015, η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ οφείλεται στους ακόλουθους πέντε παράγοντες :

1.Aπό τα γκισέ των τραπεζών τράπεζες στις... ταμειακές μηχανές των εμπορικών 

Η τάση αυτή καταγράφεται και στον τζίρο που έκανε το λιανικό εμπόριο σε όρους όγκου στο ίδιο διάστημα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο συγκεκριμένος δείκτης αυξήθηκε κατά 4,2% τον Μάιο του 2015 σε σχέση με τον Μάιο του 2014. Ενδεικτικά, η κατανάλωση για ένδυση-υπόδηση αυξήθηκε κατά 11,4%, για βιβλία-χαρτικά κατά 9,2% και για καύσιμα-λιπαντικά αυτοκινήτων κατά 7,1%.

Εξάλλου, τον περασμένο Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 21,7% τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά. Σημαντικότατο ρόλο στην αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης έπαιξε ένα απόλυτα αρνητικό γεγονός για τις προοπτικές της οικονομίας που δεν ήταν άλλο από τη μαζική εκροή αποταμιεύσεων υπό τον φόβο ενός haircut.

2. Ήλθαν περισσότεροι τουρίστες από πέρσι

Στην τόνωση της κατανάλωσης βοήθησε εξαιρετικά και το γεγονός ότι ήλθαν φέτος περισσότεροι τουρίστες σε σχέση με το 2014.

 Ενδεικτικά,  σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, αύξηση κατά 1,2% κατέγραψαν τον μήνα Ιούνιο 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο μήνα πέρσι, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις. 

Η άνοδος της έξωθεν τουριστικής κίνησης αύξησε, επίσης, και τη συνιστώσα του ΑΕΠ που ακούει στο όνομα "εξαγωγές υπηρεσιών", μιας και τα έσοδα που προέρχονται από ταξιδιωτικές εισπράξεις από ξένους τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα "μετριούνται" ως  ελληνικές "εξαγωγές".

3. Αυξήθηκε η δημόσια δαπάνη για συντάξεις-μισθούς 

Στον "σκληρό πυρήνα" της κατανάλωσης της γενικής κυβέρνησης, η οποία αυξήθηκε κατά 3,8%, βρίσκονται οι δαπάνες για μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεις. Η συνολική αυτή δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,6% το α' εξάμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρσι, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Πιο συγκεκριμένα:
  • Οι δαπάνες της κεντρικής διοίκησης και των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης για συντάξεις αυξήθηκε κατά 1,1%. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση των κρατικών δαπανών αποκλειστικά για συντάξεις των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων κατά 6,5% (195 εκατ. ευρώ), λόγω της ικανοποίησης περισσότερων αιτήσεων συνταξιοδότησης. Η δαπάνη των ασφαλιστικών φορέων για τις συντάξεις των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα σημείωσε οριακή μείωση 0,1%.

  • Η δαπάνη για μισθούς του Δημοσίου σημείωσε οριακή, επίσης, μείωση 0,2% το α' εξάμηνο του 2015 σε σχέση με πέρσι.
Ωστόσο, σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο, σημειώθηκε αύξηση της μισθολογικής δαπάνης και, μάλιστα, εντυπωσιακή λόγω νέων προσλήψεων. Η δαπάνη για τους μισθούς των εργαζομένων στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αυξήθηκε κατά 10,1% (76 εκατ. ευρώ), ενώ η δαπάνη για μισθούς εργαζομένων στην κεντρική διοίκηση (π.χ., υπουργεία) αυξήθηκε κατά 2,6% (116 εκατ. ευρώ).

4. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 4,9%

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) που βασίζεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, "σημαντική μείωση καταγράφεται στο πεδίο των εισαγωγών, όπου τον περασμένο Ιούνιο, η συνολική τους αξία μειώθηκε κατά 12% στα 3,7 δισ. ευρώ έναντι των 4,2 δισ. του Ιουνίου του 2014. Μείωση προκύπτει στις εισαγωγές, ακόμη και με εξαίρεση των πετρελαιοειδών, κατά 2,9% ή κατά 86,4 εκατ. ευρώ".    

5. Κατέρρευσαν οι ήδη μηδαμινές επενδύσεις

Ο "ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου" (επενδύσεις) μειώθηκε κατά το εντυπωσιακό ποσοστό 26,6%. Ωστόσο, επειδή οι επενδύσεις έχουν συρρικνωθεί από το 2007 σε τραγικό σημείο σε σχέση με τις άλλες συνιστώσες του ΑΕΠ (-60% ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) δεν παίζουν κανέναν αποφασιστικό ρόλο πλέον στο ΑΕΠ κι, έτσι, η μείωσή τους δεν συμπαρέσυρε προς τα κάτω το ΑΕΠ.

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 5ης Σεπτεμβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.