Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Το 44% παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα


Τραγικά είναι τα ποσοστά παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους στη χώρα μας, σύμφωνα με νέα μελέτη που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Εταιρεία Παχυσαρκίας...


 Η μελέτη COSI βασική για την προσέγγιση της νόσου, έγινε σε επιλεγμένα 500 σχολεία σε όλη τη χώρα, σε σύνολο 5.682 παιδιών. Το 48% των παιδιών ήταν ηλικίας 7 ετών και το 54% των παιδιών ήταν ηλικίας 9 ετών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας Ευθύμιο Καπάνταη, το 44% παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα. Η Ελλάδα όπως είπε κατέχει το υψηλότερο ποσοστό παχύσαρκων παιδιών στην ΕΕ μετά τη Σλοβενία.
Σύμφωνα με τον κ. Καπάνταη, το 25% των παχύσαρκων παιδιών και εφήβων θα καταλήξουν παχύσαρκοι ενήλικες. Ενώ, το 54% των παχύσαρκων παιδιών έχουν σοβαρά ορθοπεδικά προβλήματα, το 31% καρδιαγγειακές παθήσεις, το 42% μεταβολικές διαταραχές και ενδοκρινολογικά ζητήματα. Σε όλα αυτά προστίθενται και θέματα όπως ο σχολικός εκφοβισμός, τα ψυχολογικά παραβλήματα (κατάθλιψη, νεύρωση, διαταραχές ύπνου κ.λπ.).
Επιπλέον, τα παχύσαρκα παιδιά έχουν 1,5 με 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιαγγειακά νοσήματα, διπλάσιο κίνδυνο για άσθμα κ.ά.
Επίσης οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι έφηβοι έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιά ως ενήλικες, ενώ είναι πολύ πιθανό να αναπτύξουν Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, ειδικά οι γυναίκες. Επίσης, αυξάνεται και ο κίνδυνος κατά 1,5 φορά για εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου ειδικά στους παχύσαρκους άντρες.
Σύμφωνα με την καταγραφή των στοιχείων από τα σχολεία, παρατηρήθηκε ότι μόνο το 12% των δημοτικών σχολείων διαθέτουν στους μαθητές φρέσκα φρούτα, ποσοστό πολύ χαμηλό, όταν το υψηλότερο 95% το κατέχει η Σλοβενία. Επίσης φρέσκα λαχανικά διατίθενται μόνο στο 5% των ελληνικών δημοτικών, ενώ ο μέσος όρος των υπολοίπων χωρών φθάνει το 38%.
Γάλα διατίθεται μόνο στο 18% των δημοτικών, τη στιγμή που το υψηλότερο ποσοστό αγγίζει το 95% στην Πορτογαλία και Νορβηγία και τον μέσο όρο να κυμαίνεται στο 58%. Γιαούρτι διατίθεται μόνο στο 5% των δημοτικών, με το αντίστοιχο ποσοστό στις άλλες χώρες να κυμαίνεται από 14% έως το υψηλότερο ποσοστό 70% που κατέχει η Λιθουανία.
Η έρευνα καταγράφει επίσης την απουσία παρεμβάσεων που αποσκοπούν στην προώθηση ενός ενεργού και υγιεινού τρόπου ζωής στα ελληνικά δημοτικά, αφού σχετικά προγράμματα υλοποιούνται σε λιγότερα από τα μισά (42%) σχολεία, όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται στο 81%, και με ποσοστό πάνω από 90% για χώρες όπως η Πορτογαλία, Ιρλανδία και η Λετονία.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, η υπερκατανάλωση χυμών οδηγεί σε υπερινσουλινισμό ενώ στα σχολεία μας παρατηρείται μεγάλη επίσης κατανάλωση σνακ, ποσοστό 17,9%, όταν ο κανονισμός απαγορεύει τα αλμυρά.
Η μελέτη έκανε ένα σκορ σχολικού διατροφικού περιβάλλοντος και έδειξε ότι στην Ελλάδα έχουμε το 0,57, δηλαδή υστερούμε δηλαδή από τις άλλες χώρες πολύ όταν η βάση μόνο είναι το 0,60.
Οι ειδικοί επισήμαναν επίσης ότι τα παιδιά πρέπει να αθλούνται και ευτυχώς σε αυτό το σημείο έχουμε καλό ποσοστό καθώς υπάρχουν χώροι για φυσική αγωγή. Εκεί που υστερούμε είναι ότι η φυσική αγωγή στα ελληνικά σχολεία γίνεται μόνο μία ώρα την εβδομάδα, όταν οι συστάσεις είναι μία ώρα την ημέρα.
Επίσης είμαστε η τελευταία χώρα που τρέχει προγράμματα εκπαίδευσης των παιδιών στην υγιεινή διατροφή.
Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη η παιδική παχυσαρκία φτάνει το 10%. Αντίθετα, στον Νότο η τάση είναι αυξητική και πάει αγγίζει το 20%.
Στις ηλικίες των 7 ετών φτάνει στο 21%, και όσο ανεβαίνει η ηλικία ανεβαίνει και η παχυσαρκία. Δηλαδή στην ηλικία των 89 ετών σκαρφαλώνει στο 23%.
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η οικονομική συγκυρία έχει επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες του Έλληνα, αλλά χρειάζεται και εκπαίδευση. Μέσα στην κρίση μπορούμε να βρούμε υγιεινούς τρόπους διατροφής, όπως λένε, όπως για παράδειγμα όσπρια αντί για μακαρόνια.
Σημειώνουν μάλιστα ότι στα μικρά νησιά είναι κατά 8% μικρότερο το ποσοστό παχυσαρκίας στα παιδιά γιατί αθλούνται συνέχεια και δεν υπάρχουν κυλικεία σε πολλά σχολεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.