Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Η Ελλάδα θα γίνει το ανάχωμα του προσφυγικού: 50.000 ως 200.000 στο έδαφος της

 Όλα όσα συμφωνήθηκαν μετά το τέλος της μίνι Συνόδου Κορυφής
H Ελλάδα θα γίνει το ανάχωμα της προσφυγικής κρίσης, αν η Τουρκία αποτύχει να τηρήσει τις υποσχέσεις της. Το ζήτημα τους επόμενους μήνες, θα είναι...
τι ανταλλάγματα θα πάρει για τις υπηρεσίες της.

Η χώρα δεσμεύθηκε να φιλοξενήσει περί τους 50.000 πρόσφυγες σε 5 κέντρα ανά την επικράτεια, δέσμευση που χαιρετίστηκε από τη διάσκεψη των κυβερνήσεων της βαλκανικής, όμως στην πράξη ενδέχεται να αποδεχθεί ακόμα και 200.000 πρόσφυγες, αν η συνεργασία με την Τουρκία δεν αποδώσει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της διάσκεψης, παράγραφος 3: «Χαιρετίζουμε την πρόθεση Ελλάδας να αυξήσει την ικανότητα υποδοχής σε 50.000 θέσεις, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας πριν από το τέλος του έτους». Τις 30.000 θα τις φτιάξει η κυβέρνηση και τις άλλες 20.000 θα τις δημιουργήσει η Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ, υπό τον Αντώνιο Γκουτιέρες. Από τις 30.000 μόνο οι 7.000 θα βρίσκονται στα νησιά και όλες οι υπόλοιπες στην ενδοχώρα, σύμφωνα με τον κ. Γκουτιέρες.

Εν ολίγοις η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή το plan B της Μέρκελ και του Γιούνκερ, με τον πρωθυπουργό να διεκδικεί οφέλη, όχι μόνο στο οικονομικό πεδίο, αλλά και στο γενικότερο διεθνές πολιτικό περιβάλλον, ενόψει μάλιστα της σοβαρής πιθανότητας επίλυσης του κυπριακού μέσα στο 2016 - κάτι για το οποίο ο Ζ. Κ. Γιούνκερ δηλώνει βέβαιος.

Ο οικοδεσπότης Γιούνκερ, έδωσε μάλιστα κοινή συνέντευξη τύπου με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Αντόνιο Γκουτιέρες, στο τέλος της διάσκεψης. Ο Γιούνκερ ευχαρίστησε την Α. Μέρκελ «που με τη βοήθειά της κατέστησε δυνατή τη διάσκεψη».

Κατά τον πρόεδρο της Κομισιόν τρεις ήταν οι βασικές κατευθύνσεις των αποφάσεων:

1. να παρέχουμε στέγη, καταφύγιο, τροφή, νερό, υγιεινή, από κοινού και όπου δεν μπορούν τα κράτη μόνα τους να τα συνδράμουν οι κοινοτικοί μηχανισμοί.
2. να επιβραδυνθεί η ροή προσφύγων προς το Βορρά, να υπάρχει πλήρης καταγραφή των ατόμων που διέρχονται, υπό το δόγμα «χωρίς καταγραφή δεν έχει δικαιώματα», τα κράτη να ανταλλάσσουν πληροφορίες για τις κινήσεις των προσφύγων και να ορίσουν «συνδέσμους» επικοινωνίας.
3. να βελτιωθεί η διαχείριση συνόρων, ειδικά μεταξύ Ελλάδας, ΠΓΔΜ, Αλβανίας και Σερβίας σε συνεργασία με την Frontex και 400 συνοριοφύλακες να τοποθετηθούν στη Σλοβενία.

Η Άνγκελα Μέρκελ, υπερθεμάτισε την ανάγκη να αποκατασταθεί η τάξη και το σύστημα που αποφασίστηκε να δουλέψει, ειδικά σε σχέση με την Ελλάδα.

Ο Αντόνιο Γκουτιέρες, εξήγησε ότι η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ήπειρος ασύλου και γι’ αυτό το σκοπό θα πρέπει να δουλέψουν τα hot spots, να υπάρχει πλήρη καταγραφή των προσφύγων και τα κράτη μέλη να δουλέψουν από κοινού. Ο κ. Γκουτιέρες εξήγησε ότι η Ευρώπη δεν έχει δικαίωμα να αρνηθεί τους πρόσφυγες που χρειάζονται προστασία. Όμως όλοι οι υπόλοιποι κατά τον ΟΗΕ πρέπει να γυρίσουν στις χώρες προέλευσης.

Βεβαίως για να φτάσουμε στο plan B πρέπει πρώτα να φέρουμε εις πέρας το plan A. Kαι στο Plan A η Ελλάδα έχει ένα χρονοδιάγραμμα κατασκευής των σχετικών χώρων, όπως και βελτίωσης των επιδόσεών της στον τομέα της φύλαξης των συνόρων.

Για το τελευταίο θέμα ο πρωθυπουργός δέχθηκε σαφέστατη επίθεση από όλους τους Βαλκάνιους, ο καθένας για το δικό του λόγο. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι ο Γιούνκερ δεν κάλεσε στη διάσκεψη τον Ν. Γκρουέφσκι, ο οποίος τον απογοήτευσε σε σχέση με την ομαλοποίηση των σχέσεων με τους αλβανόφωνους και ως εκ τούτου, στις Βρυξέλλες βρέθηκε μετά από πρόσκληση ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβανόφ, με οδηγίες (γιατί κατά τ’ άλλα είναι ο πιο άοσμος άνθρωπος της ΠΓΔΜ) να κατηγορήσει την Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων της στο Βορρά.

Την ίδια κατηγορία άκουσε ο Κροάτης από τον Σλοβένο, ο Σέρβος από τον Κροάτη, ο Σλοβένος από τον Κροάτη (πως του στέλνουν τους μετανάστες πίσω) και όλοι από τον Ούγγρο. Ο τελευταίος, ο Βίκτορ Ορμπάν, που δήλωσε προσερχόμενος «παρατηρητής», επανέλαβε την πρότασή του που αν μη τι άλλο φαντάζει δήλωση μεγάλης αλληλεγγύης: «εγώ το έχω ξαναπεί, πρέπει να πάμε όλοι μαζί στην Ελλάδα και να την βοηθήσουμε να φυλάξει τα σύνορά της» - πρόταση που δεν απέχει και πολύ από την παλιά ελληνική θέση για το κόστος φύλαξης των συνόρων, όλων των κυβερνήσεων από το 2010 και μετά.

Αν μη τι άλλο αποφασίστηκε να υπάρξουν, σύμφωνα με τη παράγραφο 12: «Άμεσα διμερή μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης σχετικά με τα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την πΓΔΜ».

Στο δείπνο των ηγετών που κράτησε μέχρι τα μεσάνυχτα, ακούστηκαν μομφές για τα χρήματα που έχει λάβει η Ελλάδα από το 2007 για να βελτιώσει τις υποδομές της, χωρίς αποτέλεσμα και για τις πάμπολλες φορές που η ΕΕ την εγκάλεσε και δικαστικά, για ανθρωπιστικούς και όχι μόνο λογιστικούς λόγους.

Βρυξέλλες, Θ. Αθανασίου/star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.