Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Η τρομοκρατία πληγώνει και την παγκόσμια οικονομία


Ανεξίτηλο σημάδι στη γαλλική και εν γένει στην ευρωπαϊκή οικονομία εκτιμάται πως θα αφήσουν οι πρόσφατες αιματηρές επιθέσεις φανατικών μελών του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι...




Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι επιπτώσεις των τρομοκρατικών χτυπημάτων θα είναι ιδιαίτερα «δυσμενείς» σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας και ειδικά στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών και του εμπορίου.

Εκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών και Ειρήνης αναφέρει, εξάλλου, ότι το κόστος της τρομοκρατίας διεθνώς, μετά τη σφαγή στη γαλλική πρωτεύουσα, θα ξεπεράσει τα 53 δισ. δολάρια σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Με άλλα λόγια ο κόσμος θα κληθεί να πληρώσει το υψηλότερο τίμημα ακόμη και από το 2001 με την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων!

Ηχηρό «καμπανάκι» για τον οικονομικό αντίκτυπο των επιθέσεων στο Παρίσι χτύπησε προ ολίγων ημερών ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βίτορ Κονστάντσιο, λέγοντας πως αν και οι αγορές αντιδρούν μέχρι στιγμής ήρεμα, οι τραγικές εξελίξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε γεγονότα που θα υπονόμευαν την επενδυτική εμπιστοσύνη. Αυτό επί της ουσίας σημαίνει περαιτέρω πιέσεις στην οικονομία της Ευρωζώνης που δίνει μάχη για να ορθοποδήσει και στο τρίτο τρίμηνο του έτους παρουσίασε αναιμικό ρυθμό ανάπτυξης 0,3%.

«Εχουμε περάσει στο παρελθόν αντίστοιχα επεισόδια όπου κάποια διαταραχή γεωπολιτικής ή στρατιωτικής φύσης επηρεάζουν τα πράγματα. Για κάποιο διάστημα οι άνθρωποι γίνονται προσεκτικοί και κάνουν πίσω. Αλλά είναι κάτι περιστασιακό» δήλωσε, πιο αισιόδοξος, ο αξιωματούχος της Fed Τζέφρι Λάκερ.

«Βυθίζονται»
 
 Η Ιστορία δείχνει, όμως, ότι σε περιόδους έντονης αβεβαιότητας που «πυροδοτούν» οι γεωπολιτικές εξελίξεις η επενδυτική κοινότητα στρέφεται σε ασφαλή καταφύγια, όπως τα κρατικά ομόλογα και ο χρυσός. Αντίθετα, ο κλάδος που δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα είναι αυτός του τουρισμού, με τις μετοχές αεροπορικών εταιρειών και ξενοδοχείων να «βυθίζονται». Στον αντίποδα κινούνται τα εμπορεύματα, με το πετρέλαιο και τις εταιρείες όπλων να κερδίζουν έδαφος.




Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 ο κλάδος των αερομεταφορέων υπέστη σοκ: εταιρείες χρεοκόπησαν (Sabena-Swissair), τα έσοδα κατρακύλησαν, η επιβατική κίνηση συρρικνώθηκε δραματικά, ενώ οι ζημιές ανήλθαν στα 24,3 δισ. δολάρια τη διετία 2001-2002.
Οπως επισημαίνει μιλώντας στην Deutsche Welle ο Φρίντριχ Σνάιντερ, καθηγητής Δημόσιων Οικονομικών στο αυστριακό Πανεπιστήμιο του Λιντς, οι επιπτώσεις τρομοκρατικών επιθέσεων αφορούν κατά πρώτο λόγο τον τουρισμό, ενώ «πλήττονται και επιχειρήσεις κάθε είδους, οι οποίες καλούνται κατά κανόνα να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά προκειμένου να ασφαλιστούν για τέτοιου είδους ενδεχόμενα. Τρίτη πτυχή που υπογράμμισε ο Φρίντριχ Σνάιντερ είναι η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, γεγονός που οδηγεί σε αυξανόμενες δαπάνες, με συνέπεια τις περικοπές σε άλλους τομείς του κρατικού προϋπολογισμού, για παράδειγμα στις υποδομές ή την παιδεία, όπως συνέβη και μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη.
Την άποψη αυτή μετριάζει η προσέγγιση του επικεφαλής οικονομολόγου της Commerzbank Γιεργκ Κρέμερ. Οπως ισχυρίζεται η ύφεση στις ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις δεν οφειλόταν στην τρομοκρατία, αλλά στη «φούσκα» στην αγορά των ενυπόθηκων δανείων. Στο μεταξύ, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών και Ειρήνης, το οποίο συγκεντρώνει στοιχεία από το 1997, υπολογίζει το συνολικό κόστος όσων τρομοκρατικών επιθέσεων σημειώθηκαν το 2014 στα 52,9 δισ. δολάρια, ποσό που αντιπροσωπεύει περίπου το μέγεθος του ετήσιου ΑΕΠ της Βουλγαρίας!


Ο λογαριασμός
 
Για να αποτιμήσει το ύψος των οικονομικών συνεπειών από την τρομοκρατία, το Ινστιτούτο υπολογίζει το κόστος από τη ζημία που προκλήθηκε σε περιουσιακά στοιχεία μαζί με το κόστος των θανάτων και των τραυματισμών συμπεριλαμβανομένου του κόστους περίθαλψης των τραυματιών και των διαφυγόντων κερδών.


Δεν λαμβάνει όμως υπόψη ούτε την αύξηση του αριθμού σωματοφυλάκων ή του ύψους των ασφαλίστρων που σημειώθηκε μετά τις επιθέσεις και αναπόφευκτα σημειώνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις. Παραδόξως, όμως, δεν συμπεριλαμβάνει ούτε το κόστος που συνεπάγεται η διακοπή των λειτουργιών της πόλης της Νέας Υόρκης μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις.
Εκτιμάται, πάντως, πως οι συνέπειές τους θα γίνουν άμεσα αισθητές σε όλη την ΕΕ επηρεάζοντας την ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της. Αλλωστε, «υπάρχουν οικονομικές επιπτώσεις από τη λήψη υπερβολικών μέτρων ασφαλείας, καθώς αυτά επηρεάζουν την ελεύθερη κίνηση των ανθρώπων και έχουν συνολικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΜΑ/ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.