Ποδαρικό με... σκληρή λιτότητα θα κάνει η άλλοτε οικονομικά άτρωτη Σαουδική Αραβία που αναγκάζεται να λάβει...
δραστικά μέτρα για να δώσει το "φιλί της ζωής" στην οικονομία της.
Από το τέλος Οκτωβρίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση του Ριάντ ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Σήμερα το δημοσιονομικό έλλειμμα της Σαουδικής Αραβίας αντιστοιχεί στο 15% του ΑΕΠ της. Τα σκληρά μέτρα λιτότητας ως μέσα δημοσιονομικής εξυγίανσης του κράτους λαμβάνονται σε μία χώρα που έχει καταφέρει να διαφύγει τον κίνδυνο αναταραχών παρόμοιων με αυτών της «αραβικής άνοιξης».
Προκειμένου να ανταποκριθεί στην πρωτοφανή δημοσιονομική κρίση που πλήττει τη χώρα, ύστερα από την υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε αύξηση έως και 40% στις τιμές των καυσίμων εγκαταλείποντας την πολιτική των χαμηλών τιμών σε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα σχεδιάζει επίσης αυξήσεις σε ΦΠΑ και τους φόρους στα αναψυκτικά και τον καπνό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο είχαν υπολογιστεί σε 119 δισεκατομμύρια δολάρια τη φετινή χρονιά και θα αποτελούσαν σχεδόν τα 3/4 των συνολικών εσόδων του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Όμως, το ποσό αυτό είναι κατά 23% χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι λόγω της υποχώρησης της διεθνούς τιμής του πετρελαίου σε επίπεδα κάτω των 40 δολαρίων ανά βαρέλι.
Το Υπουργείο Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας σχεδιάζει επίσης περικοπές δαπανών, αποκρατικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις και νέους φόρους για το 2016, ώστε να "νοικοκυρέψει" το δημοσιονομικό έλλειμμα. Οι λόγοι για τους οποίους περίπου 30 εκατομμύρια πολίτες - τόσος είναι ο πληθυσμός της χώρας - θα βιώσουν την πολιτική της λιτότητας είναι δύο:
1. Η εξαγωγή πετρελαίου αποτελεί την "ατμομηχανή" για την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας με την τιμή του προϊόντος να ολισθαίνει κατά 50%.
2. Δαπανώνται τεράστια ποσά για τους βομβαρδισμούς της Υεμένης, για έργα υποδομής όπως το μετρό της πρωτεύουσας Ριάντ (22 δισεκατομμύρια δολάρια), για κοινωνικά έργα και τα έξοδα των πρόσφατων ταξιδιών των κυβερνώντων παραμένουν αστρονομικά.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Σαουδικής Αραβίας θα αυξηθεί σημαντικά στα επόμενα χρόνια, ενώ η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να παραμείνει σε επίπεδα παρόμοια του σημερινού μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο "Bloomberg", το κράτος του Ριάντ καθυστερεί τις πληρωμές των εργολάβων των τεράστιων έργων υποδομής, για να έχει αρκετή ρευστότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.