Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Πλημμύρισε η αγορά με προϊόντα-μαϊμού λόγω κρίσης & capital controls



Μια άλλη Ελλάδα, εκείνη που λόγω αδυναμίας αγοράς επώνυμων αγαθών στρέφεται στην παράνομη κτήση και κατοχή τους, αναδύεται εξαιτίας της κρίσης αλλά και των capital controls....


 Πρόκειται για ένα φαινόμενο που ναι μεν υπήρχε και προ κρίσης, όμως πολλαπλασιάστηκε επί τα χείρω, με αποτέλεσμα χιλιάδες θέσεις εργασίας να κινδυνεύουν και η χώρα μας να κατέχει πλέον τα πρωτεία στις απομιμήσεις. 


Ειδικότερα, πρόσφατη έρευνα του Γραφείου Εναρμόνισης στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ) της Ευρωπαϊ­κής Ενωσης ανέδειξε τη χώρα μας σε πρωταθλήτρια στις πωλήσεις «μαϊμού» καλλυντικών. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι οι απώλειες από τις πωλήσεις ψευδεπίγραφων προϊόντων -καλλυντικά και αρώματα- αντιστοιχούν στο 20,3% των πωλήσεων της νόμιμης βιομηχανίας, ποσοστό από τα υψηλότερα όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που παρατηρείται μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε., όπου το μέσο ποσοστό απωλειών διαμορφώνεται σε 7,8%, με αποτέλεσμα να φαίνεται ξεκάθαρα ότι η κατάσταση στη χώρα μας έχει ξεφύγει. Ενδεικτικά, στη Μεγάλη Βρετανία, έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές στην Ε.Ε. μαζί με την Ιταλία και τη Γερμανία, το 6% των απευθείας πωλήσεων του κλάδου χάνεται ετησίως (419 εκατ. ευρώ). Συνολικά, στην Ε.Ε. των «28» υπολογίζεται ότι χάνονται ετησίως 4,7 δισ. ευρώ από τη νόμιμη βιομηχανία του κλάδου, αλλά και 50.000 θέσεις εργασίας. Εάν ληφθεί υπόψη το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα και στους προμη­θευτές, τότε εκτιμάται ότι οι νόμιμες επιχειρήσεις του κλάδου σε όλη την Ε.Ε. χάνουν 9,5 δισ. ευρώ των εσόδων τους από τις πωλήσεις λόγω της παραποίησης και 80.000 θέσεις εργασίας. Απώλειες φυσικά, λόγω της μη είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, έχουν και τα κρατικά ταμεία, οι οποίες εκτιμώνται σε 1,7 δισ. ευρώ. Πηγές της Ε.Ε. αναφέρουν ότι αποτέλεσμα αυτής της νέας μεγάλης τρύπας που παρατηρείται κυρίως στον κλάδο καλλυντικών είναι να χάνονται στη χώρα μας περί τις 4.000 θέσεις εργασίας.

Οι «μαϊμουδοπόλεις» και η έκρηξη του καλοκαιριού

Ομως το πρόβλημα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο στον κλάδο της ένδυσης και του ρουχισμού. Ευρωπαϊκές αναλύσεις δείχνουν ότι οι Ελληνες πλέον -σε ποσοστό 75%- αγοράζουν «μαϊμού» τσάντες, κοσμήματα και αξεσουάρ με μεγαλύτερη ένταση την τελευταία διετία και ακόμα ταχύτερους ρυθμούς το τελευταίο διάστημα, μετά τα προβλήματα που προέκυψαν από τους κεφαλαιακούς ελέγχους. Μεγάλες φίρμες όπως οι Louis Vuitton, Prada, Burberry κ.ά. έχουν μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα λόγω της κομβικής της θέσης στο παγκόσμιο λαθρεμπόριο όχι μόνο εξελίσσεται σε τόπο διακίνησης, αλλά και σε χώρα κατανάλωσης αυτών των παράνομων ειδών.

Στους παραπάνω σημαντικούς εμπορικούς κλάδους οι απώλειες θέσεων εργασίας υπολογίζονται σε πάνω από 50.000, ενώ δεν πρέπει να λησμονούμε ότι δραστηριοποιείται πλήθος οικονομικών μεταναστών, δίχως να αποδίδουν φυσικά ασφαλιστικές ή άλλες εισφορές στο κράτος. Σε επίπεδο συνολικής οικονομικής αντανάκλασης, πάντως, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανεβάζουν τη συνολική ζημιά σε 120.000 χαμένες θέσεις εργασίας και 4 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τα προϊόντα-μαϊμού μετά τα capital controls είναι ότι οι αστυνομικές έφοδοι σε οργανωμένες βιομηχανίες διακίνησης ή και παραγωγής απομιμητικών ειδών έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 120%. Κύκλοι της Αστυνομίας αναφέρονται σε ολόκληρες «μαϊμουδοπόλεις» που έχουν στηθεί κυρίως σε περιοχές της δυτικής Αθήνας, των δυτικών περιοχών της Αττικής (Ασπρόπυργο, Ελευσίνα), αλλά και στην ανατολική Αττική. Τον Σεπτέμβριο μάλιστα σε μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις η Ελληνική Αστυνομία απέτρεψε τη δράση τέτοιων κυκλωμάτων όταν χιλιάδες προϊόντα-μαϊμού εντοπίστηκαν σε ράφια και αποθηκευτικούς χώρους έξι εμπορικών καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη. Επειτα από συντονισμένη επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Περιουσιακών Δικαιωμάτων Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης συνελήφθησαν έξι γυναίκες για πλαστογραφία, καθώς και για παράβαση του νόμου περί σημάτων. Τον Αύγουστο επίσης, σε άλλη εκτεταμένη επιχείρηση, υπήρξε σύλληψη από τη Διεύθυνση της Οικονομικής Αστυνομίας τεσσάρων ατόμων με έδρα το Περιστέρι, τα οποία δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην κατασκευή και διακίνηση απομιμητικών προϊόντων γνωστών οίκων του εξωτερικού. Το θράσος δε αυτών που λειτουργούν βιομηχανοποιημένες μονάδες παραχάραξης σημάτων έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό ώστε πρόσφατα εντοπίστηκαν μέχρι και καθετοποιημένες μονάδες παραγωγής τέτοιων σημάτων με ταυτόχρονη προώθησή τους από ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο.

Ομως και οι πολυεθνικές, βλέποντας την όλη κατάσταση στην Ελλάδα να έχει ξεφύγει από τον Ιούλιο και μετά, έχουν στείλει ειδικά κλιμάκια ελέγχου ποιότητας, με αποτέλεσμα να βγαίνουν πλέον «λαβράκια». Πρόσφατα η Chanel ανακάλυψε με συντονισμένες ενέργειες δύο Ελληνες βιοτέχνες που αντέγραφαν και πουλούσαν τσάντες και δερμάτινα είδη σε πολύ προσιτές τιμές. Επρόκειτο για μεγάλη παρτίδα 20.000 τσαντών και κύκλωμα με διασυνδέσεις στην Κίνα.

Σαν να μη φτάνουν τα παραπάνω, σε έξαρση οδηγεί η παρατεταμένη κρίση και το φαινόμενο της αγοράς λαθραίων τσιγάρων και καυσίμων. Πιο συγκεκριμένα, ποσό 1,7 δισ. ευρώ χάνει ετησίως το Δημόσιο από το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων, φαινόμενο που από το καλοκαίρι βαίνει αυξανόμενο λόγω των φημών για νέα φορολόγηση του προϊόντος αλλά και της μεγάλης κρίσης που υπήρξε. Ενα στα πέντε τσιγάρα που καταναλώνονται πλέον στη χώρα μας διακινείται παράνομα, με το ποσοστό παράνομου εμπορίου τσιγάρων να φτάνει το 2013 στο 19,5%, όταν το 2008 ήταν μόλις 3%, και τις προβλέψεις για τις αρχές του 2016 να κάνουν λόγο για εκτόξευση στο 23%.

newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.