Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Ντάισελμπλουμ: Ανησυχούμε για την ποιότητα των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα


Μιλώντας σήμερα στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε...


 αναφορικά με την πρώτη αξιολόγηση, ότι οι συζητήσεις είναι αρκετά εποικοδομητικές και τόνισε ότι το κύριο μέλημα των θεσμών είναι να διασφαλίσουν την «ποιότητα των μεταρρυθμίσεων» που θα εφαρμοστούν.
«Η ποιότητα των μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν είναι η βασική μας ανησυχία. Οι αρχές πρέπει τώρα να ανεβάσουν ταχύτητα ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο. Αναγνωρίζω πως κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις είναι πολιτικά δύσκολες για την κοινωνία, είναι όμως πρωτεύουσας σημασίας να εφαρμοστούν αυτά που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι του 2015» πρόσθεσε.
Επεσήμανε ότι η πρώτη αξιολόγηση συνδέεται με τεράστιες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι το ασφαλιστικό, αλλά και δημοσιονομικά ζητήματα, η λειτουργία του Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η πάταξη της φοροδιαφυγής κτλ.
Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να συστήσει το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων πριν την οποιαδήποτε χρηματοδότηση που θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση του πρώτου πακέτου μεταρρυθμίσεων, ενώ ειδικά για το ασφαλιστικό, ο Γ. Ντάισελμπλουμ επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει «σοβαρές προτάσεις», σημείωσε όμως ότι παραμένουν ανοιχτά θέματα, όπως η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.
«Όλοι θέλουμε η αξιολόγηση να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» κάτι με το οποίο συμφωνούν και οι ελληνικές Αρχές σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Aπαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με τη λιτότητα που επέβαλε το πρόγραμμα στην Ελλάδα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ σχολίασε ότι ο δρόμος της λιτότητας είναι απαραίτητος για να επιστρέψει μια χώρα σε υγιή οικονομικά και να νοικοκυρέψει τα του οίκου της.
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «το κλειδί» είναι να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων προς την Ελλάδα και η εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών στην ελληνική οικονομία και στις τράπεζες.
Τέλος, σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι χρειάστηκαν 5,4 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους, ποσό μικρότερο από το προβλεπόμενο, προσθέτοντας:
«Αυτά είναι καλά νέα και για την προοπτική της βιωσιμότητας του χρέους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.