Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Χαμηλές προσδοκίες για συμφωνία τη Δευτέρα


Ομοβροντία δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων για την πορεία της ελληνικής αξιολόγησης σημειώθηκε...


 την Τετάρτη την ώρα που όπως όλα δείχνουν χάνεται ο στόχος για συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα στο έκτακτο Eurogroup και όλα τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην τακτική συνεδρίαση των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ στις 24 Μαΐου.
Ημερομηνία καταληκτική αφού και οι δύο πλευρές, Αθήνα και θεσμοί, φτάνουν πιο κοντά η μεν Αθήνα στον Ιούλιο όπου πρέπει να πληρώσει το ομόλογο στην ΕΚΤ οι δε Ευρωπαίοι στο δημοψήφισμα για το ενδεχόμενο Brexit και τις ισπανικές εκλογές.
Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, δήλωσε νωρίτερα ότι «υπάρχουν ακόμη ανοιχτά σημεία και η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί». Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η αξιολόγηση «θα έχει ολοκληρωθεί μόνο όταν θα έχουμε -γνωρίζετε αυτόν τον τεχνικό όρο- ένα "Staff Level Agreement».
Τη σκυτάλη από την κ. Τισενχάουζεν πήρε με ανακοίνωσή του το Eurogroup στην οποία αναφέρεται ότι τη Δευτέρα στην έκτακτη σύνοδο θα συζητηθούν η πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας και οι συζητήσεις «θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας».
«Και τα δύο στοιχεία», συνεχίζει η ανακοίνωση «πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευτεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα».
Παρά τη σημερινή δήλωση του εκπροσώπου της γαλλικής Προεδρίας ότι ο Φρανσουά Ολάντ επιθυμεί συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα την προσεχή Δευτέρα, είναι προφανές ότι οι μέρες δεν επαρκούν ώστε μέχρι τη Δευτέρα να υπάρξει συμφωνία για το βασικό πακέτο μέτρων ύψους 5,4 δισ., για το έξτρα και υπό προϋποθέσεις πακέτο ύψους 3,6 δισ. και τον μηχανισμό που θα το ενεργοποιεί και τέλος για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
Το πιο λογικό σενάριο είναι στο Eurogroup της Δευτέρας να συζητηθεί εκτενώς ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης, την Τρίτη να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών με στόχο ένα «Staff Level Agreement» το οποίο, αν επιτευχθεί, θα επικυρώσει το επόμενο Eurogroup στα τέλη Μαΐου και παράλληλα οι θεσμοί θα έχουν καταλήξει και στον τρόπο και τον χρόνο ποu θα γίνει η απομείωση του χρέους της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.