Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Απέλπιδα προσπάθεια Κυριάκου Μητσοτάκη για το μπόνους των 50 εδρών [video]


Απέλπιδα προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη διατήρησης του μπόνους των 50 εδρών μπας και μπορέσει να δει εξουσία, σε περίπτωση εκλογών, ακόμη και με τα θλιβερά ποσοστά του 20% που συγκεντρώνει τώρα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις...




Επί της ουσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρότι γνωρίζει ότι αυτό το εκλογικό σύστημα νοθεύει σε υπερθετικό βαθμό την λαϊκή βούληση, παρόλα αυτά επιθυμεί τουλάχιστον για μία εκλογική αναμέτρηση ακόμη την διατήρησή του, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να κρατηθεί στην ηγεσία του κόμματος, προσβλέποντας ακόμη και στον Πρωθυπουργικό θώκο. Κι όλα αυτά τη στιγμή που σύμφωνα με έγκυρες πηγές του Planet-Greece στο εσωτερικό του κόμματος φουντώνουν οι φωνές αμφισβήτησής του.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τόνισε ότι η Ν.Δ. δεν μπαίνει σε τέτοια συζήτηση.

Σημείωσε ότι «οι κανόνες του παιχνιδιού δεν μπορούν να αλλάζουν» και πρόσθεσε ότι η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις, κάτι που όπως είπε, υπηρετεί ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος.

Ωστόσο υπογράμμισε ότι η Ν.Δ. συζητά μόνο για δύο ζητήματα. Το θέμα της ψήφου των ομογενών και το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

Μιλώντας στο ενικό, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν ένα σύντομο διάλογο μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

«Ταξίδευα με την αδερφή σου χθες. Γυρνάγαμε από το Στρασβούργο όπου είχαμε το Συμβούλιο της Ευρώπης. Νομίζω πήγαμε καλά εκεί. Να δούμε τα επόμενα βήματα», είπε πρώτος ο πρωθυπουργός.

«Με μεγάλο ενδιαφέρον συμμετέχω στη συζήτηση για τη θεσμική αναβάθμιση του πολιτικού μας βίου. Δεν σου κρύβω ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα, όπως η λειτουργία του Κοινοβουλίου, και έχω στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής. Νομίζω ότι τα ζητήματα της θεσμικής αναβάθμισης της πολιτικής ζωής πρέπει να είναι στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου», είπε από τη πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε μια συζήτηση και στα θέματα όπου υπάρχουν διαφορές. Καλό να καταγράφονται και να αναζητούνται συναινέσεις. Είναι ζητήματα που μας απασχολούν χρόνια. Σε κάποια από αυτά είναι ώριμες οι συνθήκες. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου συζητάμε για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Αλλά και σε άλλα θέματα μπορεί να υπάρξουν συνθέσεις, όπως για την συνταγματική αναθεώρηση και πρέπει να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος.

Σε άλλα μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Για τον εκλογικό νόμο, καλό είναι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τη συζήτηση σε πλαίσιο που δεν αφορά την τρέχουσα συγκυρία», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε ε δημοσίευμα της Καθημερινής σύμφωνα με το οποίο το 1936 ο Αλέξης Παπαναστασίου εισηγείτο σε υποεπιτροπή της Βουλής την αναθεώρηση του Συντάγματος και την καθιέρωση πάγιου εκλογικού συστήματος απλής αναλογικής συνταγματικά κατοχυρωμένου.



«Τα ίδια συζητάμε και σήμερα», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Στην πρώτη μας συζήτηση είχα θίξει το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος και έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας. Για τον εκλογικό νόμο έχω διαφωνία με τη χρονική συγκυρία, γιατί δεν έχει την απαραίτητη ουδετερότητα να συζητήσουμε τέτοιο θέμα με νηφαλιότητα. Για εμάς πρέπει αυτή η συζήτηση να μετατεθεί χρονικά και να συνδεθεί με τη συνταγματική αναθεώρηση», είπε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης.

«Είναι ενδιαφέρον αυτό που λες», του απάντησε ο κ. Τσίπρας.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν τις συγκλίσεις παρά τις διαφωνίες με τους πολιτικούς αρχηγούς

Για συγκλίσεις παρά τις διαφωνίες που έχουν καταγραφεί έως τώρα κάνουν λόγοκυβερνητικές πηγές αναφερόμενες στις επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς για την προωθούμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου. Κυβερνητικές πηγές πριν τη συνάντηση Τσίπρα- Μητσοτάκη οι συνομιλίες που γίνονται μεταξύ του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών είναι ειλικρινείς και παρά τις διαφωνίες, που έχουν εκφραστεί από τις συναντήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί (με ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ), ως προς παραμέτρους της απλής αναλογικής, παρατηρούνται και συγκλίσεις.

Πάνω σε αυτή τη βάση και από τη στιγμή που θα αποκρυσταλλωθεί και θα παρουσιαστεί η πρόταση της κυβέρνησης, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, διαμορφώνεται ένα έδαφος ώστε να υπάρξουν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται προκειμένου το νέο εκλογικό σύστημα να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Οι συγκλίσεις που έχουν παρατηρηθεί ήδη αφορούν ιδιαίτερα το θέμα της κατάργησης ή μιας σημαντικής μείωσης του μπόνους εδρών και τη θεσμοθέτηση δικαιώματος ψήφου από τα 17.

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν, με την ολοκλήρωση, αύριο, αυτού του κύκλου διερευνητικών συνομιλιών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, η κυβέρνηση θα κάνει συνολική εκτίμηση ως προς τη δυναμική της πρότασης για απλή αναλογική και εν συνεχεία η Κεντρική Επιτροπή (που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο) θα εισηγηθεί την πρόταση του κόμματος προς τα υπόλοιπα κόμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.