Αναλυτικά, όλη η απάντηση:
Η έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής σε ότι αφορά στον 7ο όροφο είναι απλώς συκοφαντική. Το ότι όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ε.Ε. ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ παρενέβησαν στο έργο της επιτροπής για να λασπολογήσουν ακόμη μία φορά εναντίον ανθρώπων που προσπάθησαν τουλάχιστον να αφήσουν κάποιο έργο στην ΕΣΗΕΑ χωρίς να είναι επαγγελματίες συνδικαλιστές, είναι κάτι που έχουμε συνηθίσει και αξίζει την καταφρόνια όλων μας.
Μόνο το γεγονός ότι αυτός ο λίβελλος φέρει τον τίτλο «Έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής» με αναγκάζει να απαντήσω σχετικά με τη «Δημοσιογραφική Ακαδημία»:
1ον. Ιδρύσαμε τη «Δημοσιογραφική Ακαδημία» γιατί η συνεχής και διαρκής επιμόρφωση όλων των μελών, και των εργαζομένων και των ανέργων, είναι απαραίτητη στις σημερινές συνθήκες που όλα αλλάζουν με τόσο μεγάλη ταχύτητα και νέες ανάγκες παρουσιάζονται αλλά και γιατί η επιμόρφωση των μελών αναφέρεται στους καταστατικούς σκοπούς της Ένωσης.
2ον Η πρόθεση μας ήταν να την εγκαταστήσουμε στον 7ο όροφο των ιδιόκτητων γραφείων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20). Ο 7ος όροφος όπως και η ταράτσα του κτηρίου ήταν εγκαταλελειμμένα για περισσότερο από 20 χρόνια. Καθαρίσαμε το χώρο που βρίσκονταν σε άθλια κατάσταση και με ανοικτό-δημόσιο-μειοδοτικό διαγωνισμό τον ανακαινίσαμε, σπάζοντας την παράδοση της Ένωσης να αναθέτει τα έργα χωρίς κανείς να ενοχλείται.
3ον Η «Ακαδημία Δημοσιογραφίας», εκτός από την επιμόρφωση των μελών μπορεί να αποτελέσει πηγή εσόδων για την Ένωση. Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης είχε δρομολογήσει να επιχορηγήσει τις δράσεις της με 30.000 €. Το σημερινό συμβούλιο ούτε αυτά τα έτοιμα χρήματα δεν μπόρεσε να εισπράξει, γιατί απλώς είναι ανίκανο να παράξει οποιοδήποτε έργο, ακόμη και το ελάχιστο. Όλη του την ενέργεια την αξιοποιεί στο να λοιδορεί και να συκοφαντεί.
Το παρόν Δ.Σ. θα μπορούσε ακόμη να νοικιάσει τους χώρους του 7ου ορόφου (αφού είναι τόσο ιδεολογικά αντίθετο στην επιμόρφωση των δημοσιογράφων) για να έχει μηνιαία έσοδα, αλλά αυτά φαίνονται να είναι ψιλά γράμματα.
Ας επανέλθω στην «Ακαδημία» ή καλύτερα Ινστιτούτο Δημοσιογραφίας. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ξεκινήσαμε τέσσερις σειρές πιλοτικών σεμιναρίων, χωρίς κανένα κόστος, με σκοπό να δούμε αν πραγματικά οι συνάδελφοί μας θα ανταποκρίνονταν στα σχέδια του Ινστιτούτου. Η ανταπόκριση των συναδέλφων ξεπέρασε κάθε προσδοκία καθώς δήλωσαν συμμετοχή περισσότεροι από 450 δημοσιογράφοι. Επειδή δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί ένας τόσο μεγάλος αριθμός συναδέλφων, υποσχεθήκαμε να επαναλάβουμε τα σεμινάρια και να πραγματοποιήσουμε νέους κύκλους από το φθινόπωρο του 2015 σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Δυστυχώς, οι δυνάμεις της αδράνειας και της απραξίας επικράτησαν και τίποτε δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.
4ον, η ύπαρξη του Ινστιτούτου Δημοσιογραφίας είναι αναγκαία προϋπόθεση, προκειμένου η ΕΣΗΕΑ να αναγνωριστεί ως «κοινωνικός εταίρος», έτσι ώστε να εξασφαλίσει έσοδα και να παραμείνει ισχυρή και στο μέλλον.
Τέλος και για το σημείο όπου αναφέρει η έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής ότι «όλα ήταν στον αέρα, αφού δεν δόθηκαν οι σχετικές εγκρίσεις του υπουργείου Παιδείας και του Δήμου Αθηναίων», να διευκρινίσω ότι απευθυνθήκαμε στο Δήμο της Αθήνας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 14 Ν.3879/2010 περί φορέων άτυπης μάθησης που παρέχουν υπηρεσίες δια βίου μάθησης και υποβάλαμε αίτηση για έγκριση κατά το νόμο, την παραμονή των αρχαιρεσιών στις 2 Ιουνίου 2015. Ο Δήμος της Αθήνας μας απάντησε στις 18/6/2015, όταν πλέον έχει λήξει η θητεία μου ως Γενική Γραμματέας και μας ενημερώνει ότι δεν έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες από τις διατάξεις του Ν. 3879/2010 (άρθρο 14) υπουργικές αποφάσεις που καθορίζουν λεπτομερέστατα τις διαδικασίες ίδρυσης του Μητρώου Φορέων Δια Βίου Μάθησης από τους Δήμους, έτσι ώστε να καθιστά δυνατή την εγγραφή οποιουδήποτε φορέα μάθησης σ’ αυτούς. Μας παρέπεμψε δε, στο Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και συγκεκριμένα στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης, η οποία διατηρεί το Μητρώο των φορέων Δια Βίου Μάθησης.
Και είναι το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο που και σε αυτήν την περίπτωση δεν έπραξε απολύτως τίποτε και πρέπει να ελεγχθεί για αυτό καθώς έκτοτε δεν έχει γράψει στο Μητρώο Φορέων Δια Βίου Μάθησης την EΣΗΕΑ.
Κοινώς, η έκθεση αυτή εγκαλεί και συκοφαντεί το προηγούμενο συμβούλιο και εμένα προσωπικά διότι κάτι προσπαθήσαμε να κάνουμε, και δεν ακολουθήσαμε την πεπατημένη της συνδικαλιστικής ακινησίας στην οποία οι άνθρωποι έχουν ειδικευθεί. Δεν είναι η πρώτη ούτε θα είναι η τελευταία φορά. Για μένα όμως θα είναι η τελευταία που ασχολούμαι.
Με την ελπίδα ότι το επόμενο Δ.Σ. της Ένωσης θα προχωρήσει το «Ινστιτούτο Δημοσιογραφίας» για το καλό όλων μας.
Μαριλένα Κατσίμη
Υ.Γ. Με την παράκληση η παρούσα απάντηση να πρωτοκολληθεί και να κοινοποιηθεί μέσω email σε όλα τα μέλη της ΕΣΗΕΑ που έλαβαν και την Έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.