Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

H θεωρία που κάνει τον γύρο του διαδικτύου: Πώς η Βρετανία έχει ήδη αποφύγει το Brexit


Ο Independent παρουσιάζει σήμερα μία θεωρία σύμφωνα με την οποία η Βρετανία έχει κατ' ουσίαν ήδη αποφύγει το Brexit...



Σύμφωνα με αυτή, η απόφαση που ανακοίνωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον πως θα παραιτηθεί τον Σεπτέμβριο, προκειμένου ένας νέος πρωθυπουργός να κινήσει τις διαδικασίες για την εκ των πραγμάτων έξοδο της χώρας από την ΕΕ, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα έλεγε προεκλογικά. Τότε διαμήνυε σε κάθε ύφος πως, εφόσον το Brexit επικρατήσει στην κάλπη, την επομένη αυτομάτως θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 και οι διαδικασίες για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση.

Δύο ημέρες μετά, όμως, και αυτό ακόμα να συμβεί, ενώ ο Κάμερον ανακοίνωσε αντ' αυτού ότι θα παραιτηθεί ο ίδιος από τον πρωθυπουργικό θώκο και μάλιστα όχι άμεσα, αλλά το φθινόπωρο.

Έτσι, η απόφαση για την υλοποίηση του Brexit θα βαρύνει τον επόμενο πρωθυπουργό, ο οποίος πιθανότατα να είναι ο εκκεντρικός πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια θεωρία, όσο Ευρωσκεπτικιστής και να είναι ο Τζόνσον, ούτε αυτός θέλει να πάρει μία τόσο σημαντική απόφαση μόνος του, που θα συνεπάγεται την απώλεια όλων των προνομίων από την συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ. Όποιος πρωθυπουργός λάβει μία τέτοια απόφαση, έχει πολιτικά "τελειώσει", γι' αυτό και ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει δεχθεί τόσο σφοδρή κριτική για την επιλογή του να διεξάγει το δημοψήφισμα εξ αρχής.

Υπενθυμίζεται πως το δημοψήφισμα δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά μόνο συμβουλευτικό, και η Βουλή έχει δικαίωμα να το απορρίψει.

Η θεωρία αυτή ενισχύεται από την κωλυσιεργία που έδειξε από την πρώτη στιγμή ο Ντέιβιντ Κάμερον. Ωστόσο, την ίδια ώρα οι ηγέτες της Ένωσης έχουν διαμηνύσει πολύ αυστηρά πως περιμένουν την προσεχή Τρίτη τη δήλωση του Κάμερον πως η Βρετανία ξεκινά τις συζητήσεις για να αποχωρήσει άμεσα από την ΕΕ, όπως αποφασίστηκε από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.