Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Αναλυτές: "Φούσκα" έτοιμη να σκάσει η αγορά ομολόγων


H συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών θεωρεί ότι η παγκόσμια αγορά ομολόγων αποτελεί μία φούσκα, ενώ έχουν ενισχυθεί οι προειδοποιήσεις για πιθανό σοκ από τα ομόλογα στο επόμενο διάστημα, μετά το ράλι που σημείωσαν από τα τέλη Ιουνίου και το Brexit, το οποίο και έστειλε τις αποδόσεις τους σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με τα γερμανικά bunds να... παγιώνουν αυτό το καλοκαίρι τα αρνητικά επίπεδα...



Η Bofa Merrill Lynch έχει προειδοποιήσει για το πάρτι στο οποίο βρίσκονται οι αγορές ομολόγων καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι τα επιτόκια στον αναπτυγμένο κόσμο θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ για περισσότερο διάστημα, με τα γερμανικά και τα αμερικάνικα ομόλογα να έχουν δώσει κέρδη της τάξης του 8% από τις αρχές του έτους, ενώ τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών έχουν σημειώσει διψήφια κέρδη.

"Ένα σοκ στα ομόλογα παραμένει ένας βασικός κίνδυνος για το φθινόπωρο δεδομένης της... ευφορίας στις ροές", είχε τονίσει η BofA.

Ο Paul Singer, hedge fund manager της Elliott Management, αναφέρθηκε πρόσφατα στο κλίμα που επικρατεί στις αγορές ομολόγων, χαρακτηρίζοντάς του ως " τη μεγαλύτερη φούσκα ομολόγων στην ιστορία", επισημαίνοντας ότι το σκάσιμο θα είναι "απότομο, έντονο και μεγάλο".

Χθες, μετά την ομιλία της Yellen την Παρασκευή και το σήμα που έδωσε για αύξηση των επιτοκίων σύντομα, σημειώθηκε ισχυρό sell-off στα ομόλογα του πυρήνα της ευρωζώνης, με τα 10ετή γερμανικά ομόλογα να βλέπουν τις αποδόσεις να εκτοξεύονται πάνω από το 40%, τα yields στα 10ετή γαλλικά ομόλογα να αυξάνονται κοντά στο 18%, τα 10ετή βελγικά ομόλογα να βλέπουν τις αποδόσεις τους να διαμορφώνονται σχεδόν 11% υψηλότερα, ενώ οι αποδόσεις στην Ολλανδία εκτοξεύτηκαν κοντά στο 12%.

Σήμερα η εικόνα στην αγορά είναι καλύτερη μετά και το σήμα που δόθηκε από τις ΗΠΑ ότι είναι πιθανότερο η αύξηση των επιτοκίων να έρθει τον Δεκέμβριο παρά τον Σεπτέμβριο λόγω των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

'Oπως σημειώνει η UBS, με την ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ να είναι υποτονική κατά τα τελευταία τρία τρίμηνα, με τον πληθωρισμό να εξακολουθεί να κινείται κάτω από το στόχο, με τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες να συνεχίζουν την νομισματική χαλάρωση και τις εκλογές να έρχονται το Νοέμβριο, είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη στιγμή για την Fed να αυξήσει τα επιτόκια. Όπως τονίζει, το τελευταίο πράγμα που θα θέλει να κάνει η Fed είναι να ένα "αβίαστο λάθος" και να προκαλέσει ρευστοποιήσεις στις αγορές ή μια οικονομική επιβράδυνση. Συνεπώς, Fed θα λάβει την ασφαλέστερη επιλογή και θα περιμένει μέχρι το Δεκέμβριο για να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα του CFA σε 815 διεθνείς αναλυτές, το 87% εκτιμά πως το να έχει αυτή τη στιγμή κάποιος θέσεις στα κρατικά ομόλογα, δεν είναι λογικό και θεωρεί ότι η αγορά είναι σε έδαφος φούσκας.

Η απάντηση των κεντρικών τραπεζών από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 ήταν οι μαζικές αγορές assets, με την Fed να έχει προς το παρόν παγώσει το QE της, με την Τράπεζα της Ιαπωνίας να έχει διατηρήσει τις αγορές ομολόγων αξίας ίσης με το 15% του ιαπωνικού ΑΕΠ ενώ η ΕΚΤ έχει αυξήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης σε αγορές ύψους 80 δισ. ευρώ μηνιαίως από 60 δισ. ευρώ πριν.

Όλες αυτές οι αγορές ομολόγων οδήγησαν στην εκτόξευση των τιμών τους και στην ισχυρή πτώση των αποδόσεών τους και σε πολλές περιπτώσεις, στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, οι αποδόσεις έχουν αγγίξει ακόμα και αρνητικά επίπεδα.

Διεθνώς, ομόλογα που ξεπερνούν τα 13 τρις ευρώ σε αξία, διαπραγματεύονται με αρνητικές αποδόσεις. "Αυτό είναι σουρεαλιστικό" όπως τονίζει ο Gregory Peters, αναλυτής της Prudential Fixed Income.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.