Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Τι γίνεται με τον "γάμο" Φώφης - Σταύρου;


Μήνας αποφάσεων είναι ο Σεπτέμβρης για ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι κι οι υπόλοιπες κινήσεις στο χώρο του προοδευτικού κέντρου και της Κεντροαριστεράς, έπειτα από το Αυγουστιάτικο “μορατόριουμ”. Όπως λένε οι πληροφορίες από τα επιτελεία των κομμάτων, το τελικό ραντεβού Φώφης Γεννηματά και Σταύρου Θεοδωράκη που αναμένεται να σφραγίσει την έναρξη της διαδικασίας εκλογής στο νέο σχήμα θα γίνει στα...




μέση Σεπτεμβρίου, λίγο πριν ή λίγο μετά την άνοδο των αρχηγών των δυο κομμάτων στη ΔΕΘ.

Του Αλέξη Μαυραγάνη/koolnews.gr

Εκεί οι δυο αρχηγοί αναμένεται να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες για την εκλογική διαδικασία που θα ακολουθηθεί καθώς και τον οδικό χάρτη που θα συν-αποφασιστεί για την εκλογή οργάνων, τη διάλυση ή μη των υπαρχόντων σχηματισμών και θέματα που θα αφορούν τη λειτουργία των Κοινοβουλευτικών Ομάδων στο διάστημα μέχρι τις εκλογές. Τα ανοιχτά ζητήματα είναι βέβαια πολλά: Στο ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν περισσότερο την συγκόλληση των υπαρχόντων κομμάτων μέσω μιας ενοποιητικής συνδιάσκεψης στα πρότυπα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (που στην ουσία αποτελεί έναν εκλογικό συνασπισμό μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) ενώ στο Ποτάμι μιλούν για τη δημιουργία ενός νέου φορέα. Το Ποτάμι ζητά να διεξαχθεί πρώτα η εκλογή αρχηγού και να ακολουθήσει το ιδρυτικό συνέδριο που θα σχηματοποιήσει τα όργανα του νέου φορέα. Περιγράφει βέβαια ένα θολό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων μετά την εκλογή του νέου αρχηγού, γύρω από τον οποίο θα πρέπει οι βουλευτές να συνταχθούν. Το τι θα γίνει βέβαια στην περίπτωση που ο αρχηγός αυτός είναι εξωκοινοβουλευτικός – είναι μια συζήτηση στην οποία κανείς δεν έχει μπει. Στο ΠΑΣΟΚ πάλι, που ζητούν ιδρυτική συνδιάσκεψη ή συνέδριο πριν τη διαδικασία εκλογής, το ζητούμενο είναι να βρεθεί ένα θεσμικό εργαλείο που θα δεσμεύει άπαντες στην πολιτική συμπόρευση, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Ερωτηματικό παραμένει το ποιοι τελικά θα διεκδικήσουν την ηγεσία. Στο Ποτάμι είναι υπέρ των πολλών υποψηφιοτήτων ώστε να μην λειτουργήσουν οι κομματικοί μηχανισμοί και να αποσπάσει η διαδικασία το ενδιαφέρον μιας μεγάλης μάζας πολιτών. Επίσης, ξορκίζουν το ενδεχόμενο υποψηφιότητας Παπανδρέου – που πάντως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν φαίνεται καθόλου πιθανή – που θα “τίναζε τον αέρα” το όλο εγχείρημα, καθώς, όπως λένε οι επιτελείς της Σεβαστουπόλεως, θα έδινε ένα χαρακτήρα ενδο-ΠΑΣΟΚικής κόντρας στην όλη διαδικασία. Στο ΠΑΣΟΚ πάλι, οι σχετικές συζητήσεις μιλούν για τρεις μόνο υποψηφιότητες, δηλαδή Γεννηματά, Θεοδωράκη και Θεοχαρόπουλου αν και τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί.

Πέρα από τα πολλά ανοιχτά διαδικαστικά ζητήματα, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην όλη διαδικασία αναμένεται να προκαλέσει η συζήτηση για το ιδεολογικό πρόσημο του νέου ή ενοποιημένου φορέα. Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό που αναμένεται ίσως να κρίνει και το περιεχόμενο αλλά και το αποτέλεσμα της αναμέτρησης θα είναι το πώς βλέπουν οι επίδοξοι αρχηγοί τις συμμαχίες της επόμενης μέρας – δηλαδή, ο νέος φορέας στο χώρο του Κέντρου θα βλέπει τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως το κόμμα με το οποίο θα μπορούσε να συνεργαστεί κυβερνητικά, ή θα προτιμούσε σύμπλευση με το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα; Κάτι τέτοιο βέβαια δεν είναι ανεξάρτητο ούτε της πολιτικής συγκυρίας που θα διαμορφωθεί μέσα στο φθινόπωρο (ποιος δηλαδή θα προηγείται στις δημοσκοπήσεις) ούτε και του τελικού αριθμού των ψηφοφόρων που τελικά θα συμμετάσχουν στη διαδικασία που δεν είναι απαραίτητο να προέρχονται αποκλειστικά από το χώρο του Κέντρου και να ψήφισαν ΠΑΣΟΚ ή Ποτάμι στις προηγούμενες εκλογές. Το φθινόπωρο πάντως, αναμένεται θερμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.