Οι εταίροι - πιστωτές άρχισαν πάλι να ανησυχούν. Καταλογίζουν στην Αθήνα καθυστερήσεις, αναβολές και αποφάσεις όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι...
Στο τέλος του έτους το ΔΝΤ θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας. Η απόφαση αυτή θα καθοριστεί από την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Και αυτή εξαρτάται από τις αξιολογήσεις του μνημονίου που εκκρεμούν. Εάν για οποιοδήποτε λόγο το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα, σταματά από τον Ιανουάριο και η χρηματοδότησή της. «Ισχύει η απόφαση του Eurogroup το Μάιο του 2016. Χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι δύσκολο να φανταστώ εκταμίευση δόσης τον επόμενο χρόνο», λέει στα ΝΕΑ κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο.
«Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να προχωρά αργά και συχνά λείπουν οι προτεραιότητες για προγράμματα που προωθούν την οικονομία της Ελλάδας», λέει κυβερνητική πηγή με διαχρονικά άριστη γνώση των ελληνικών προγραμμάτων. Αυτή την στιγμή είναι παντελώς ασαφές αν θα πιάσει τον στόχο του πλεονάσματος 0,5% στο τέλος του τρέχοντος έτους, πόσο μάλλον τον στόχο 3% για το 2018.
Αντ’ αυτού η Αθήνα εξαντλείται σε «εικονικές μάχες», όπως η δίωξη του πρώην διευθυντή της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου. H γενικόλογη δήλωση ότι η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ δεν αρκεί, λέγεται σχετικά· η σαφής προσδοκία του Eurogroup είναι να σταματήσει οριστικά η ποινική δίωξη εις βάρος του Γεωργίου.
Τα παραδείγματα καθυστερήσεων είναι πολλά. Η «Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας» το λεγόμενο «Υπερταμείο» έπρεπε να αρχίσει να λειτουργεί πριν από ένα χρόνο. Υπάρχει όμως εμπλοκή στη σύνθεση του Εποπτικού Συμβουλίου (Supervisory Board). Για τα τρία από τα πέντε μέλη του Συμβουλίου που είναι Ελληνες, η κυβέρνηση προτείνει τους: Ολγα Χαρίτου, πρώην σύμβουλο του πρωθυπουργού και σύζυγο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου, τον Γιώργο Σταμπουλή, λέκτορα του Παν/μίου Θεσ/νίκης και το Γεώργιο - Σπύρο Ταβλά, σύμβουλο στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδας. Και οι τρεις είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είτε στο περιβάλλον του κυβερνώντος κόμματος. Και απορρίπτονται από την τρόικα διότι δεν διασφαλίζεται η ανεξαρτησία της διοίκησης, η οποία είναι σαφής πρόβλεψη του μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση Τσίπρα.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε συνεχώς τις ίδιες συζητήσεις. Εκείνο που συχνά λείπει είναι η στοχευμένη δουλειά πάνω σε συγκεκριμένα έργα», λέει η κυβερνητική πηγή.
Και οι καθυστερήσεις κοστίζουν σε ανάπτυξη. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου της Ελλάδας στον Καφηρέα της Εύβοιας της ιταλικής ΕΝΕL και του ομίλου Κοπελούζου. Η Γερμανία είναι πρόθυμη να δώσει εγγυήσεις «HERMES“ ύψους 400 εκ. ευρώ για τον εξοπλισμό με τις ανεμογεννήτριες, αλλά το έργο «κόλλησε» στο «Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας», ΛΑΓΗΕ Α.Ε. καθώς εκκρεμούν οι ρυθμίσεις για τη βιωσιμότητα του ειδικού λογαριασμού της ΛΑΓΗΕ Α.Ε. Ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στα 15 υπολειπόμενα προαπαιτούμενα της πρώτης δόσης. Και όσο εκκρεμούν, δεν δίνει και η Κομισιόν το ΟΚ για τις εγγυήσεις, καθυστερώντας μία επένδυση εκαττομμυρίων ευρώ. Στο Βερολίνο σημειώνουν με νόημα ότι την εγγύηση δίνει η Γερμανία και όχι η Ιταλία μολονότι η εταιρία είναι ιταλική και ο Τσίπρας σχεδιάζει το «μέτωπο του Νότου».
Αν το ΔΝΤ κρίνει τελικά ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 4 για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, σταματά και η χρηματοδότηση των εταίρων. Το ρολόι θα γυρίσει στο 2015. Η Ολλανδία έχει βουλευτικές εκλογές την άνοιξη, δεν πρόκειται να εγκρίνει ούτε ευρώ χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Ούτε ο Σόιμπλε που πήρε την έγκριση του Μπούντεσταγκ για το τρίτο μνημόνιο μόνο με την υπόσχεση της συμμετοχής του ΔΝΤ.
Η Γερμανία θα βρίσκεται στο αποκορύφωμα του προεκλογικού αγώνα. Και ουσιαστική συζήτηση για την Ελλάδα θα γίνει μετά τις εκλογές το Σεπτέμβριο του 2017 και το σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο που θα απαιτήσει χρόνο καθώς θα είναι σίγουρα τρικομματική. Δηλαδή κοντά στο 2018, όταν η Ελλάδα θα έπρεπε να βγαίνει από το τρίτο μνημόνιο.
Αλλά τότε η συζήτηση δεν θα γίνεται πλέον για το τρίτο πρόγραμμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα αλλά το ζήτημα θα είναι ένα τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.