Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου 2016

Ανύπαρκτος ο Τόσκας - ξεφυτρώνουν παντού καταλήψεις!


Περισσότεροι από χίλιοι πρόσφυγες και μετανάστες ζουν στα κτίρια του κέντρου της Αθήνας που τελούν υπό την κατάληψη των μπαχαλάκηδων και των «αλληλέγγυων»...
Μεταξύ των Εξαρχείων, των Ανω Πατησίων και της Βικτώριας, έχουν καταληφθεί εννέα κτίρια προκειμένου να στεγάσουν οικογένειες και ασυνόδευτα παιδιά που δεν έχουν μεταβεί σε κέντρα φιλοξενίας.

Ελληνες αλλά και αλλοδαποί «αλληλέγγυοι» που είχαν βρεθεί το προηγούμενο διάστημα στην Ελλάδα ως εθελοντές, διαχειρίζονται αυτές τις καταλήψεις, έχοντας δώσει στην κάθε κατάληψη το όνομα της οδού που βρίσκεται το κτίριο.

Παλιά σχολεία, ξενοδοχεία και ιδιοκτησίες επιστρατεύθηκαν αιφνιδιαστικά και παράνομα στην εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού.

Η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη κατάληψη βρίσκεται στο παλιό ιδιόκτητο ξενοδοχείο «Πλάζα», επί της οδού Αχαρνών, στην οποία ζουν 280 άτομα. Η δεύτερη, επίσης μεγάλη, κατάληψη είναι στα Ανω Πατήσια, σε ιδιόκτητο πενταώροφο κτίριο, πρώην παράρτημα του Νοσοκομείου Πατησίων, στην οποία βρίσκονται 177 πρόσφυγες.

Το ξενοδοχείο «Ονειρο» στην Καλλιδρομίου και Τρικούπη στα Εξάρχεια φιλοξενεί 112 άτομα, ενώ λίγο πιο χαμηλά, στο ιδιόκτητο διώροφο στη συμβολή Θεμιστοκλέους και Τζαβέλλα, βρίσκονται 87 άτομα. Στην κατάληψη της Νοταρά, που προσφάτως πυρπολήθηκε από αγνώστους, φιλοξενούνται 125 άτομα, πολλά εκ των οποίων είναι ασυνόδευτα παιδιά.

Στη Δερβενίων έχει καταληφθεί ένα διώροφο κτίριο, ιδιοκτησία της ΕΡΓΟΣΕ, που χρησιμοποιείται ως αποθήκη ειδών για τις ανάγκες των καταλήψεων. Τρία κλειστά σχολεία άνοιξαν ξανά για να παράσχουν στέγη στους πρόσφυγες.

Στον πεζόδρομο Πρασά στη Νεάπολη, το πρώην Λύκειο Αθηνών φιλοξενεί σήμερα 127 άτομα, ενώ το πρώην Γυμνάσιο στην Αραχώβης και Μπενάκη που λειτουργούσε στο παρελθόν και ως φοιτητικό εστιατόριο, φιλοξενεί σήμερα 132 άτομα. Το σχολείο στη Σουμερλή και Αχαρνών, κοντά στα γραφεία του Δήμου Αθηναίων, φιλοξενεί 115 πρόσφυγες.

Το κύμα καταλήψεων που ξεκίνησε την άνοιξη, δημιούργησε όπως ήταν φυσικό πολλές αντιδράσεις κατοίκων και φορέων. Από την πλευρά του, ο Δήμος Αθηναίων είναι ενημερωμένος για τις καταλήψεις και, όπως λένε υπηρεσιακές πηγές «από αυτόν τον μήνα θα υπάρξουν κινήσεις από τους αρμόδιους φορείς που θα συμβάλουν στην επαναφορά της ομαλότητας στη ζωή των Εξαρχείων».

Οι υγειονομικές υπηρεσίες, όπως συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, έχουν προχωρήσει ήδη σε αυτοψία των χώρων και επίδοση αναφορών στους αρμόδιους φορείς. Επίσης, αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων («Πλάζα», Ανω Πατήσια, Θεμιστοκλέους) έχουν προβεί σε μηνύσεις κατά των διαχειριστών.

Οι «αλληλέγγυοι» προχώρησαν στις καταλήψεις, επειδή πιστεύουν ότι τα επίσημα κέντρα φιλοξενίας λειτουργούν σε άθλιες συνθήκες και καταπατούν τα δικαιώματα των προσφύγων.

«Καλέσαμε σε δράση όλους τους “αλληλέγγυους” όταν άρχισαν να μεταφέρουν κόσμο από τον Πειραιά. Δώσαμε προτεραιότητα στις μητέρες και στα ασυνόδευτα παιδιά που μεταφέρθηκαν σε χώρους που είχαμε διαθέσιμους» δηλώνει στην «Κ» εθελόντρια που συμμετέχει στην κατάληψη Πρασά.

«Οι καταλήψεις λειτουργούν με πρόγραμμα καθαρισμού και πληρούνται όλες οι δυνατές συνθήκες υγιεινής» προσθέτει και μιλά για μεγάλο κύμα αλληλεγγύης πολιτών που καθημερινά προσφέρουν τρόφιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.