Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016

Μια τράπεζα με κινεζικό νόμισμα στις ΗΠΑ


Η κεντρική τράπεζα της Κίνας (People's Bank of China, PBOC) ανακοίνωσε ότι έδωσε άδεια στο κατάστημα της Bank of China (BOC) στη Νέα Υόρκη να κάνει...
εκκαθάριση (clearing) συναλλαγών στο κινεζικό νόμισμα (ρενμίνμπι ή γιουάν) στις ΗΠΑ. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Κίνα ιδρύει μία τράπεζα για την εκκαθάριση συναλλαγών σε γιουάν στις ΗΠΑ.

Η απόφαση ελήφθη με βάση το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η PBOC με την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Federal Reserve Board), σύμφωνα με ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της κινεζικής κεντρικής τράπεζας.

Οι ΗΠΑ αποτελούν, ως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, τον βασικό προορισμό για το γιουάν στη διαδικασία διεθνοποίησής του. Υψηλόβαθμοι Κινέζοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι επικύρωσαν ένα πλαίσιο για τη διευκόλυνση συναλλαγών σε γιουάν και την εκκαθάρισή τους στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του όγδοου σινο - αμερικανικού στρατηγικού και οικονομικού διαλόγου, ο οποίος ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο στο Πεκίνο.

Το κατάστημα της BOC στη Νέα Υόρκη είναι το μεγαλύτερο κινεζικό πιστωτικό ίδρυμα στις ΗΠΑ. Η Κίνα έχει προωθήσει σθεναρά την παγκόσμια χρήση του γιουάν, καθώς επιδιώκει να μειώσει τα κόστη συναλλαγών στο διεθνές εμπόριο, το οποίο διακανονίζεται κυρίως με αμερικανικά δολάρια.

Το ΔΝΤ αποφάσισε να περιλάβει το γιουάν στο νομισματικό καλάθι των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (SDR), καθιστώντας το ένα από τα πέντε αποθεματικά νομίσματα. Η τελευταία έκθεση της PBOC ανέφερε ότι το γιουάν είχε γίνει, στο τέλος του 2015, το τρίτο περισσότερο χρησιμοποιούμενο νόμισμα στο διεθνές εμπόριο και τις διασυνοριακές χρηματοδοτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.