Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2016

Καταρρέουν οι τιμές των ακινήτων, αυξάνονται τα ενοίκια [πίνακες]


Η τιμές στην κτηματαγορά, καταρρέουν αλλά τα ενοίκια έχουν πάρει την ανηφόρα ειδικά σε νέα ακίνητα, σε φοιτητουπόλεις και σε μεγάλα αστικά κέντρα της περιφέρειας. Η αύξηση της ζήτησης έφερε αύξηση των ενοικίων μέχρι και 8% σε περιοχές της περιφέρειας όπως η Καρδίτσα και ο Βόλος...Τα στοιχεία της έρευνας που ανακοίνωσε η RE/MAX για την πορεία των ενοικίων στην Ελλάδα, δείχνουν πως οι τιμές των ενοικίων κινήθηκαν σε μεγάλο βαθμό στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Σε σχέση με την περσινή χρονιά, η ζήτηση για ενοικίαση αυξήθηκε στις περισσότερες περιοχές, ενώ σε αρκετές παρέμεινε στα ίδια επίπεδα. Η προτίμηση των ενοικιαστών στράφηκε περισσότερο σε μικρότερα σπίτια νεαρής ηλικίας (έως 10-15 ετών).

Αναλυτικά, οι τιμές των ενοικίων σε πανελλαδική κλίμακα σημείωσαν οριακή πτώση σε σχέση με πέρυσι της τάξης του 1%. Αναλυτικότερα, στην Αττική μειώθηκαν κατά 0,9%, στη Θεσσαλονίκη παρέμειναν αμετάβλητες και μόνο στην περιφέρεια υποχώρησαν κατά 2,2% (με μεγάλες όμως διαφορές από πόλη σε πόλη).

Την μεγαλύτερη πτώση της τάξης του 11% παρουσίασαν οι τιμές στην Πάτρα και στην Κέρκυρα, ακολουθούμενες από τη Λαμία με 7%. Στον αντίποδα, αύξηση τιμών κατά 7-8% παρατηρήθηκε στην Καρδίτσα και τον Βόλο. Τέλος, αμετάβλητες παρέμειναν οι τιμές στη Σύρο, στη Μύκονο και στην Καβάλα.

Αναλυτικότερα, στην Αττική η μεγαλύτερη πτώση μεγέθους 13% παρατηρήθηκε στις ακριβές περιοχές (Εκάλη, Νέο Ψυχικό), ακολουθούμενες από τις δυτικές με μέση πτώση 10% και ορισμένες του κέντρου όπως οι Αμπελόκηποι, όπου η μείωση άγγιξε το 11%. Ωστόσο, γενικότερα για το κέντρο της Αθήνας (με εξαίρεση το Κολωνάκι όπου παρατηρήθηκε αύξηση 5%) και τα νότια προάστια, οι τιμές παρέμειναν σταθερές.

Στις περισσότερες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες, με εξαίρεση τον Δήμο Θεσσαλονίκης όπου σημειώθηκε μικρή άνοδος κατά 3% (τα υψηλότερα ποσοστά της τάξεως του 8% κατεγράφησαν στο ιστορικό κέντρο & στην παλιά παραλία).

Φτηνά και άνετα σπίτια αναζητούν οι ενοικιαστές

Στις προτιμήσεις των υποψήφιων ενοικιαστών κυριαρχούν η οικονομία και η συντήρηση του ακινήτου και παροχές που προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Συγκεκριμένα, τα πλέον επιθυμητά χαρακτηριστικά τα οποία σχετίζονται με την οικονομία (θέρμανσης & συντήρησης) και την ασφάλεια είναι, η αυτόνομη θέρμανση, η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου και η θέση σε ψηλό όροφο
Ακολούθως, αυτά τα οποία σχετίζονται με το «ευ ζην» και την άνεση στην καθημερινότητα των ενοικιαστών είναι, η νεαρή ηλικία του ακινήτου ή η ανακαίνιση που έχει γίνει, η θέση στάθμευσης και η καλή θέα.

Τα ακίνητα που γίνονται ανάρπαστα 

Μπορεί σπίτια προς ενοικίαση να υπάρχουν πολλά, αλλά σύμφωνα με την έρευνα, το προφίλ του δημοφιλέστερου ακινήτου διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Γενικά, στις περισσότερες περιοχές της χώρας προτιμούνται τα μικρά διαμερίσματα 1-2 υπνοδωματίων, μέχρι 20ετίας ή παλαιότερα αλλά ανακαινισμένα.

Σε περιοχές της Αττικής, όπως π.χ. Νέα Σμύρνη, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Αγία Παρασκευή, προτιμούνται διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, γύρω στα 80 τ.μ., κάτω των 20 ετών, σε τιμές 400-500 ευρώ.

Στις φθηνές περιοχές, όπως π.χ. Κορυδαλλός και Νίκαια, προτιμούνται επίσης τα διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, σε τιμές κάτω από 350 ευρώ. Τέλος, στις ακριβές περιοχές (Κηφισιά, Νέα Ερυθραία) ζητούνται μεζονέτες/μονοκατοικίες εμβαδού άνω των 150τ.μ., 15ετίας, σε τιμές 1.000 με 1.200 ευρώ, ενώ στις πλέον ακριβές περιοχές (Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Εκάλη) οι ενοικιαστές ενδιαφέρονται για μονοκατοικίες 250-400τ.μ. στα 1.500-2.500 ευρώ.

Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο και στις περιοχές κοντά στα Πανεπιστήμια, στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται τα διαμερίσματα 1 υπνοδωματίου, σε καλή κατάσταση, ασχέτως ηλικίας, 40-50τ.μ., σε τιμές 250-300 ευρώ. Στις ίδιες επίσης περιοχές ζητούνται και διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, 70-80τ.μ., στα 400 ευρώ. Στις βόρειες & δυτικές συνοικίες (από Συκιές έως Κορδελιό) ζητούνται διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, γύρω στα 80 τ.μ., μέχρι 20ετίας, στα 300 ευρώ.
Στις ακριβές περιοχές (Πανόραμα) προτιμούνται οι μεζονέτες, με εμβαδόν περίπου 180τ.μ., 15ετίας, στα 700 ευρώ.

Στις περιφερειακές μεγάλες πόλεις (Βόλο, Λάρισα, Πάτρα) οι ενοικιαστές αναζητούν κυρίως διαμερίσματα 1 υπνοδωματίου, 40-50 τ.μ., κάτω των 20 ετών σε τιμές από 180 έως το πολύ 300 ευρώ καθώς και 2 υπνοδωματίων, άνω των 70τ.μ., κάτω των 20 ετών, μέχρι 350 ευρώ.
Σε άλλες πόλεις της περιφέρειας (Λαμία, Καρδίτσα) η προτίμηση στρέφεται κυρίως σε διαμερίσματα 3 υπνοδωματίων, 90-100 τ.μ., μέχρι 20ετίας, στα 300 ευρώ. Τέλος, στις τουριστικές περιοχές το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε διαμερίσματα 1- 2 υπνοδωματίων ή μεζονέτες 2 υπνοδωματίων, έως 15-20 ετών, 40 ή 70 τ.μ. αντίστοιχα και σε τιμές από 250 ευρώ (στη Σύρο) έως και 700-800 ευρώ (στη Μύκονο).

a1a2
a3
a4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.