Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Ρέντσι: Επιτέλους ο Ολάντ είναι μαζί μας, ξεπέρασε την αναποφασιστικότητα


«Επιτέλους ο Ολάντ είναι μαζί μας, ξεπέρασε την αναποφασιστικότητα. Τώρα είμαστε πολλοί, μπορούμε να κινητοποιηθούμε», δήλωσε...


 ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, μετά την λήξη της Συνόδου της Αθήνας, γράφει η εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα.
«Κατά την πτήση που τον μετέφερε στην Ρώμη από την Αθήνα, ο Ιταλός πρωθυπουργός ήταν κάτι περισσότερο από ικανοποιημένος», προσθέτει η «Κορριέρε».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ρέντσι υπογράμμισε ότι επιτέλους το Παρίσι υπέγραψε μια διακήρυξη η οποία συμπίπτει με τις πολιτικές οι οποίες προωθούν η Ιταλία και οι άλλες πέντε χώρες που συναντήθηκαν στην Αθήνα. Παράλληλα, συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους, τόνισε: « Τώρα είμαστε πολλοί και μπορούμε να ενοχλήσουμε». Για τον λόγο αυτό, γράφει η εφημερίδα του Μιλάνου, είναι πεπεισμένος ότι «στο μέλλον, οι συσχετισμοί δυνάμεων πρόκειται να αλλάξουν».
Σε ότι αφορά την Γερμανία, δε, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης αναφέρθηκε και στα προβλήματα του Βερολίνου: «Και η Μέρκελ, σπίτι της, έχει τα δικά της προβλήματα. Έχει ένα πλεόνασμα 80 με 90 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο δεν επενδύει, όπως προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες. Είναι κάτι που θα έδινε ανάσα ανακούφισης στην οικονομία μας και όχι μόνον», πρόσθεσε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός, Σύμφωνα με τον οποίο -αναφέρει η Κορριέρε- «είναι λανθασμένο να μην σέβεται, κανείς, κάποιους κανόνες, και αμέσως μετά να είναι άκαμπτος με τους άλλους, σε ότι αφορά την ευελιξία».
Η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα αναφέρεται, επίσης, στην Σύνοδο των Αθηνών, τονίζοντας ότι «παρά την σκληρή στάση του Βερολίνου, ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από την συνάντηση, εξηγώντας πως όλες μαζί, οι χώρες αυτές , αντιπροσωπεύουμε πάνω από το 50% της Ένωσης και ότι το συγκεκριμένο στοιχείο είναι κάτι που βαραίνει. «Δημιουργήθηκε κινητικότητα και η Ιταλία έχει ρόλο κεντρικής σημασίας», είπε ο Ρέντσι. Στην Αθήνα, ο «αντάρτης» Αλέξης Τσίπρας, με την σύνοδο αυτή των ευρωμεσογειακών χωρών, κατάφερε να σπάσει την απομόνωση, προσθέτει η Λα Ρεπούμπλικα.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλησε να καταστήσει σαφές ότι η σύνοδος αυτή δεν θέλει να αποτελέσει μια ακόμη διχαστική πρωτοβουλία, αλλά μια θετική συνεισφορά στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης», γράφει η εφημερίδα της Ρώμης Ιλ Μεσσατζέρο. Υπογραμμίζει, δε, την θέση του Ματέο Ρέντσι υπέρ της επιστροφής στις μεγάλες αξίες που επέτρεψαν στην Γηραιά Ήπειρο να μεγαλουργήσει, με έμφαση στα ιδεώδη και στην κοινωνική διάσταση.
«Μπορεί να διαπιστώσει, κανείς, ότι η πολιτική πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα πέτυχε τον στόχο της», γράφει η αριστερή εφημερίδα Ιλ Μανιφέστο. «Απέδειξε- συνεχίζει- ότι δεν υπάρχει, πλέον αποκλειστικά και μόνο η νεοφιλελεύθερη σκέψη, κατάφερε να προτείνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες (όπως την ενίσχυση του σχεδίου Γιούνκερ) και να μετατρέψει την συνάντηση των ηγετών της Νότιας Ευρώπης, σε σταθερή πολιτική πρωτοβουλία. Όσο για τις γερμανικές αντιδράσεις, η Μανιφέστο θεωρεί πως «πρόκειται για ακραίες αντιδράσεις, οι οποίες δείχνουν ότι στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα επικρατεί μεγάλος εκνευρισμός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.