Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Δριμύ "κατηγορώ" από Βρυξέλλες κατά Τσίπρα για αποκρατικοποιήσεις και έσοδα


Όπως προβλέπει η συμφωνία του περσινού καλοκαιριού θα πρέπει να διασφαλισθούν πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ...



Όσον αφορά τα δύο καυτά θέματα στα οποία υπάρχει απόλυτη συμφωνία μεταξύ των Θεσμών, δηλαδή τις αποκρατικοποιήσεις και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, το ΥΠΟΙΚ "κατηγορείται” ότι καθυστερεί σκόπιμα την στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του ΥπερΤαμείου για να αποφύγει εσωτερική πολιτική ένταση, όπως και στο θέμα της ενέργειας (λόγω ΔΕΗ).

Στο Εποπτικό Συμβούλιο η Αθήνα διορίζει μεν τα τρία μέλη του και οι ευρωθεσμοί τα δύο (από ένα Κομισιόν και ESM) αλλά οι αποφάσεις απαιτούν είτε ομοφωνία είτε συμφωνία τουλάχιστον από τους 4 στους 5... Με άλλα λόγια το ισχυρό όργανο του Υπερταμείου το Διοικητικό Συμβούλιο που θα ελέγχει τις ιδιωτικοποιήσεις και στις οποίες θα πρέπει τώρα να ενταχθεί ότι "πετάει, κολυμπάει και περπατάει...” στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (όπως χαρακτηριστικά είπε στο Capital.gr αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος) στην ουσία θα χρειάζεται την εντολή των ευρωθεσμών για οποιαδήποτε απόφαση.

Και αυτό δεν είναι κάτι που η κυβέρνηση μπορεί να το δρομολογήσει εύκολα στην τρέχουσα συγκυρία πολύ περισσότερο που πέραν των άλλων αφορά σε επίπεδο εργασιακό όλο εκείνο τον κόσμο που θα χτυπήσει η συζήτηση για το εργασιακό που απαιτεί το ΔΝΤ. Ανάλογες είναι οι δυσκολίες και για το θέμα της ενέργειας τόσο για το θέμα ΔΕΗ όσο και τα θέματα που αφορούν στα στερεά και υγρά καύσιμα.

Όσο για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων η εικόνα είναι μάλλον... θολή. Η άποψη του ευρωπαϊκού σκέλους των Θεσμών (Κομισιόν – ESM, αλλά όχι τόσο η ΕΚΤ) είναι οτι μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα (αυτό αναφέρεται στην συμφωνία του 2015) σημαίνει 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2025 (!).

Με άλλα λόγια μέχρι να έχει φανεί οτι το ελληνικό δημόσιο θα μπορεί πράγματι να πληρώνει τα δάνεια του EFSF και του GLF (διακρατικά) των οποίων οι δόσεις εξόφλησης είναι αθροιστικά περί τα 5 δισ. ευρώ ετησίως από τις αρχές της δεκαετίας του 2020.

Το ελληνικό δημόσιο έχει καλλιεργήσει την άποψη ότι το "μεσοπρόθεσμα” τελειώνει το... 2018 άντε 2019. Αλλά τέτοιο περιθώριο φαίνεται να αποκλείεται από τον Dijsselbloem και τον Wieser. Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν οτι η... συμβιβαστική πρόταση που έχει αρχίσει ανεπισήμως να "ζυμώνεται” είναι για πρωτογενή πλεονάσματα 2018 έως και 2020. Αλλά η συζήτηση είναι μάλλον ανώριμη ακόμα καθώς στην εξίσωση πρέπει να μπουν και οι απαιτήσεις του ΔΝΤ

Κάπου εκεί βρισκόμαστε ...σήμερα που ουσιαστικά αρχίζει να τρέχει ο χρόνος ανάποδα για ΟΛΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.