Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου 2016

Οι αφρικανικοί ελέφαντες βαίνουν προς εξαφάνιση


Σε μερικά χρόνια μπορεί να μην έχει μείνει δείγμα ελέφαντα στην αφρικανική σαβάνα, καθώς ο πληθυσμός τους μειώνεται...


 με ετήσιο ρυθμό 8%. Μεταξύ 2007-2014 ο αριθμός τους στην Αφρική υποχώρησε κατά 30% περίπου ή κατά 144.000 ελέφαντες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Μεγάλης Απογραφής Ελεφάντων, που πραγματοποίησαν επιστήμονες σε συνεργασία με την οργάνωση «Ελέφαντες Χωρίς Σύνορα» (EWB).
Πάνω από 90 βιολόγοι και άλλοι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό PeerJ και ανάλογη ανακοίνωση στο παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN) στη Χαβάη, τόνισαν την ανάγκη να ληφθούν επειγόντως μέτρα για να μην εξαφανισθούν οι ελέφαντες, κυρίως λόγω των λαθροκυνηγών.
Η πρώτη παναφρικανική εναέρια έρευνα του είδους της, κόστους 8 εκατ. δολαρίων, η οποία χρηματοδοτήθηκε κυρίως από τον δισεκατομμυριούχο φιλάνθρωπο επιχειρηματία Πολ 'Αλεν, κατέγραψε από μικρά αεροπλάνα και ελικόπτερα πάνω από 352.000 ελέφαντες σε 18 χώρες (αριθμός που εκτιμάται ότι αποτελεί το 93% του συνόλου). Από αυτούς, το 84% ζει σε προστατευμένες περιοχές και οι υπόλοιποι σε μη προστατευμένες.
Δυστυχώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, συχνά ανακαλύπτονται σκοτωμένοι ελέφαντες σε περιοχές που υποτίθεται ότι υπάρχει καθεστώς προστασίας τους. To παράνομο εμπόριο ελεφαντόδοντος είναι το βασικό κίνητρο των λαθροκυνηγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.