Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

CNBC: Tα μεγαλύτερα ρίσκα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. και η Ελλάδα


Ξεχάστε το Brexit η Ευρώπη έχει αληθινά προβλήματα, προειδοποιούν οι αναλυτές, παραθέτοντας μια σειρά από ρίσκα που απειλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση...



«Ένας μεγάλος αριθμός πραγματικών πολιτικών ρίσκων στη νότια και κεντρική Ευρώπη έχουν επισκιαστεί από το Brexit» εκτιμά ο Mujtaba Rahman επικεφαλής Ευρώπης στην Euarsia Group. Και δεν είναι ο μόνος, όπως τονίζει το CNBC. Kαι άλλοι σύμβουλοι πολιτικών κινδύνων επισημαίνουν το γεγονός ότι στην πραγματικότητα το Brexit μπορεί να αποτελέσει τη μικρότερη ανησυχία της Ευρώπης.

Τα πραγματικά ρίσκα της Ευρώπης:

Η ελληνική κρίση

Η ελληνική οικονομική κρίση επανέρχεται στο προσκήνιο. Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα κορυφώθηκε το καλοκαίρι του 2015, όταν η χώρα αναγκάστηκε υπό το φόβο της επικείμενης χρεοκοπίας, να δεχθεί το τρίτο πακέτο διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ από τους διεθνείς πιστωτές. Ένα χρόνο μετά, η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μία δύσκολη μάχη προκειμένου να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις τις τελευταίας διάσωσης. «Οι οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις στη νότια Ευρώπη συνεχίζουν να αυξάνονται» σύμφωνα με την Eurasia Group. «Ενώ η Ελλάδα σαφώς θα προσπαθήσει, η συζήτηση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των πιστωτών της χώρας δεν διαφέρει από αυτή που έλαβε χώρα πέρυσι. Ως εκ τούτου η Ελλάδα ζει κάτι σαν την Ημέρα της μαρμότας» αναφέρει ο Mujtaba Rahman.

Το πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία

Αν και η οικονομία της ανθίζει, περισσότερο από το αναμενόμενο, κι από άλλες χώρες της Ευρωζώνης, το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα μπορεί να εκτροχιάσει αυτή την ανάπτυξη και να οδηγήσει σε τρίτες εκλογές μέσα σε μόλις έναν χρόνο. «Ο τρίτος γύρος εκλογών παραμένει το πιο πιθανό σενάριο με ποσοστό 55%» εκτιμά ο Antonio Barroso, αναπληρωτής διευθυντής έρευνας στην Teneo Intelligence.

Το κίνημα ανεξαρτησίας της Καταλονίας που επανέρχεται στο προσκήνιου.

Το δημοψήφισμα στην Ιταλία για τη συνταγματική μεταρρύθμιση τον Οκτώβριο που μπορεί να οδηγήσει σε παραίτηση τον Matteo Renzi.

Το «δίλημμα της Μέρκελ», όπως το αποκαλεί το Eurasia Group, καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος χάνει σταδιακά την εξουσία της, ενώ έχει να αντιμετωπίσει το προσφυγικό αλλά και το «πολιτικό χάος στην Αθήνα, τη Λισαβόνα, τη Μαδρίτη και τη Ρώμη».

Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Αυστρία, η οποία αν και ακόμα δεν έχει συγκεντρώσει μεγάλη δύναμη, τα επόμενα χρόνια θα φανεί η μεγάλη δυναμική της.

Τα προβλήματα στην Τουρκία

Η προσφυγική κρίση έχει αναδείξει την Τουρκία σε βασικό παίκτη, ωστόσο, η συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη.

Η αντιευρωπαϊκή στροφή της Ουγγαρίας

Η χώρα από την αρχή είχε αντιταχθεί στην προσφυγική πολιτική της Ε.Ε. και παρόλο που η προσφυγική κρίση έχει μειωθεί σε ένταση, η κυβέρνηση της χώρας παραμένει σκληρή και αντίθετη με το σύστημα μετεγκατάστασης προσφύγων που προωθεί η Κομισιόν.

Η αποτυχία του Ολάντ στην πολιτική σκηνή

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα από το πρόσφατο «κύμα» τρομοκρατίας που πλήττει την Ευρώπη και τη Γαλλία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητά του έχει «πέσει στα τάρταρα» και ο ίδιος δεν έχει ανακοινώσει αν θα είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Η επιστροφή της Ρωσίας στην παγκόσμια σκηνή

Η χώρα βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με την Ε.Ε. μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Την ίδια στιγμή, η χώρα παίζει βασικό ρόλο στη διαμάχη που έχει αναπτυχθεί στη Συρία.

Το Brexit

Στο τέλος της λίστας βρίσκεται το Brexit το οποίο αν κι έχει αποφασιστεί, ακόμα δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη απόφαση ή έναρξη των διαδικασιών για την υλοποίησή του, γεγονός που το καθιστά το μικρότερο ρίσκο στη λίστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.