Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

«Μπιλιετάκια» της εφορίας και για αναδρομικούς ελέγχους


«Βροχή» κλήσεων σε δεκάδες χιλιάδες φορολογουμένους που εντοπίστηκαν με αποκλίσεις μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων και των τραπεζικών λογαριασμών του με το νέο λογισμικό σύστημα των εξπρές διασταυρώσεων στοιχείων που ετοιμάζεται να αποστείλει το υπουργείο Οικονομικών...



Οι φορολογούμενοι θα κληθούν από την εφορία να προσκομίσουν στοιχεία και παραστατικά που να δικαιολογούν την απόκλιση, σε διαφορετική περίπτωση θα τους βεβαιωθούν έξτρα φόροι και πρόστιμα για αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.

Οι διαφορές μεταξύ των δηλωθέντος εισοδήματος και των τραπεζικών καταθέσεων προέκυψαν μετά την πρώτη διασταύρωση που πραγματοποιήθηκε με βάση το νέο ηλεκτρονικό σύστημα ανάλυσης και διασταύρωσης στοιχείων που μέσα σε λίγες ώρες εντόπισε αποκλίσεις δηλωθέντων εισοδημάτων και τραπεζικών καταθέσεων την περίοδο από το 2000 έως το 2012.

Τα ειδοποιητήρια αναμένεται να σταλούν όταν θεσπιστεί η ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων ως μέσο πίεσης για να ενταχθούν στη ρύθμιση και να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία.

Η ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους, σύμφωνα με το Έθνος, που έχουν στην κατοχή τους κεφάλαια τα οποία δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις να υποβάλουν τροποιητικές δηλώσεις παρελθόντων ετών καταβάλλοντας:
– 50% φόρο επί του επιπλέον εισοδήματος που δηλώνεται εφόσον δεν έχει ξεκινήσει φορολογικός έλεγχος για τον φρολογούμενο.

– 55% φόρο εφόσον ο έλεγχος έχει ξεκινήσει, αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

– 60% φόρο εφόσον ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί.

Επίσης με την υπαγωγή στη ρύθμιση οι φορολογούμενοι θα απαλλάσσονται από τυχόν ποινικές ευθύνες για φοροδιαφυγή.

Όσοι δεν ενταχθούν στη ρύθμιση και εντοπιστούν με αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας κινδυνεύουν με απώλεια του 100% του «μαύρου» κεφαλαίου τους και πινικές διώξεις.

Πράσινο φως από το ΣτΕ: Ανοίγουν λογαριασμοί για αναδρομικούς φορολογικούς ελέγχους
Το Συμβούλιο της Επικρατείας άναψε πράσινο φως στους ελεγκτικούς μηχανισμούς προκειμένου να προχωρήσουν σε διευρυμένους φορολογικούς ελέγχους σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε βάθος χρόνου.

Στόχος είναι να διαπιστωθεί εάν το περιεχόμενό τους αντιστοιχεί στα δηλωθέντα εισοδήματα.

Σύμφωνα με το Έθνος, με αφορμή το «ξεσκόνισμα» που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια σε τραπεζικά στοιχεία και συναλλαγές, με γνώμονα τον εντοπισμό σημαντικών εμβασμάτων και προς το εξωτερικό, το ΣτΕ ανατρέπει απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και επιτρέπει την πλήρη διερεύνησή τους και για το παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.