Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2016

Χωρίς τέλος η αναμονή για ένα μόσχευμα στην Ελλάδα


Με ποσοστό που αγγίζει μόλις το 4,1% ανά 1 εκατ. πληθυσμού, οι δότες οργάνων στην χώρα μας είναι χαμηλότερα από κάθε άλλο στον δυτικό κόσμο και έχει...


 ως αποτέλεσμα να περιμένουν για μεταμόσχευση παραπάνω από 1500 ασθενείς.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της "Καθημερινής της Κυριακής", 1222 είναι οι νεφροπαθείς τελευταίου σταδίου εγγεγραμμένοι στο μητρώο για μεταμόσχευση, 42 περιμένουν για καρδιά στο "Ωνάσειο" και 144 περιμένουν ήπαρ στο "Ιπποκράτειο" Θεσσαλονίκης.
Μάλιστα αν λάβουμε υπόψη ότι το 2012 το ποσοστό των δοτών ήταν στο 7% και τέσσερα χρόνια μετά έχει φτάσει λίγο πιο πάνω από το 4%, η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική και επιδέχεται άμεσων χειρισμών από την Πολιτεία.
Η άρνηση των Ελλήνων να χαρίζουν ζωή με τον θάνατό τους έχει να κάνει αφενός με την έλλειψη ενημέρωσης, αφετέρου με τον κακό συντονισμό που δεν επιτρέπει την αξιοποίηση στο έπακρο όλων των πιθανών δοτών και των μοσχευμάτων που μπορούν να προσφέρουν με τον θάνατό τους. Διαχρονικά στην χώρα έχουν γίνει προσπάθειες να λυθούν τα προβλήματα αυτά αλλά ήταν μάλλον χρονικά αποσπασματικές και χωρίς συνέχεια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.