Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2016

Πρόεδρος Νιγηρίας: Η θέση της γυναίκας μου είναι στην κουζίνα


«Η θέση της είναι στην κουζίνα» ήταν η απάντηση που έδωσε ο Νιγηριανός πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι απαντώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο...


 -πλάι στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ- στην κριτική που δέχθηκε από την σύζυγό του για τη διακυβέρνηση της αφρικανικής χώρας, η οποία και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην τον υποστηρίξει σε επόμενες εκλογές.
«Δεν ξέρω σε ποιο κόμμα ανήκει η γυναίκα μου, αλλά η θέση της είναι στην κουζίνα μου, στο σαλόνι μου και στο άλλο δωμάτιο» δήλωσε γελώντας ο Μπουχάρι.
Τα σχόλια του στην συνέντευξη που παραχώρησε η Αίσα Μπουχάρι στο BBC έγιναν έπειτα έπειτα από ερώτηση δημοσιογράφων στο Βερολίνο, όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη, πλάι στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.
«Ελπίζω η γυναίκα μου να θυμηθεί ότι ήμουν [υποψήφιος] τρεις φορές [για την προεδρία] και αυτή είναι η τέταρτη που τα κατάφερα [..]. «Οπότε μπορώ να ισχυριστώ ότι διαθέτω περισσότερη γνώση από αυτήν και από την υπόλοιπη αντιπολίτευση, επειδή στο τέλος, τα κατάφερα. Δεν είναι εύκολο να ικανοποιήσεις όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης» τόνισε ο Νιγηριανός πρόεδρος.
Στη συνέντευξη της στο BBC, η πρώτη κυρία της Νιγηρίας κατηγόρησε τους ανώτερους αξιωματούχους που διόρισε ο σύζυγος της ότι δεν έχουν «καμία αποστολή και όραμα» για την Νιγηρία.
Παράλληλα τόνισε πως ο σύζυγος της δεν γνωρίζει το «45% με 50% των ανθρώπων που διόρισε», υπονοώντας ότι ο πρόεδρος βρίσκεται υπό την επιρροή μιας μικρής ομάδας ατόμων που δεν δρουν για το συμφέρον της χώρας.
«Αν η κατάσταση συνεχίσει έτσι, δεν θα είμαι μέρος του κινήματος» για την επανεκλογή του, δήλωσε η Αίσα Μπουχάρι.
Ο 73χρονος Μουχαμαντού Μπουχάρι, στρατιωτικός δικτάτορας την δεκαετία του 1980, εξελέγη πρόεδρος της χώρας το 2015, έχοντας την στήριξη ενός συνασπισμού κομμάτων, με κύρια δέσμευση του να συντρίψει την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές το 2019.
«Ακόμα δεν μου έχει πει, αλλά έχω αποφασίσει ως σύζυγος του ότι αν τα πράγματα συνεχίσουν όπως έχουν έως το 2019, δεν θα συμμετέχω σε μια προεκλογική εκστρατεία και δεν θα ζητήσω από καμία γυναίκα να ψηφίσει όπως έκανα πριν. Δεν θα το ξανακάνω» τόνισε η πρώτη κυρία της χώρας.
Την Πέμπτη η κυβέρνηση της Νιγηρίας ανακοίνωσε την απελευθέρωση 21 από τις 218 μαθήτριες του Τσιμπόκ που απήχθησαν το 2014 από την Μπόκο Χαράμ. Όμως, οι κάτοικοι στις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με λιμό που απειλεί τις ζωές δεκάδων χιλιάδων παιδιών.
Η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, η οικονομία της οποίας είναι η μεγαλύτερη της Μαύρης Ηπείρου, βρίσκεται σε ύφεση για πρώτη φορά τα τελευταία 25 χρόνια, εξαιτίας κυρίως της παγκόσμιας πτώσης της τιμής του πετρελαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.