Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Άγριο πόκερ με τις άδειες


Σε πόκερ για παίκτες με γερά νεύρα αλλά και απαραίτητα ατού έχει μετατραπεί η υπόθεση της νομιμοποίησης ή απόρριψης του νόμου Παππά από το ΣτΕ...




Μια σκληρή και απρόβλεπτη παρτίδα με τέσσερις παίκτες στο τραπέζι να ανοίγουν φύλλα αλλά και να στήνουν μπλόφες στους αντιπάλους. Η κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία, οι νικητές του διαγωνισμού (οι λεγόμενοι υπερθεματιστές) και οι δύο χαμένοι καναλάρχες που βρίσκονται γύρω από το τραπέζι εν αναμονή της τελικής απόφασης του ΣτΕ δίνουν έναν αγώνα πολιτικής αλλά και οικονομικής επιβίωσης σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και υψηλών κινδύνων, μιας και οι χαμένοι της παρτίδας έχουν να χάσουν πολύ περισσότερα από μια τηλεοπτική άδεια ή το πολιτικό τους πρεστίζ. Και αυτό το μαρτυρά το άγχος και ο ιδρώτας που τρέχει από τα μέτωπα όλων όσοι αγωνιούν προ της απόφασης που θα κρίνει και τα ρέστα που όλοι έχουν ποντάρει.

Γράφει ο Παύλος Ελευθερόπουλος/koolnews.gr

Με δεδομένο πλέον πως την Δευτέρα και την Τετάρτη το απόγευμα στις δύο νέες διασκέψεις που όρισε ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου σχετικά με την υπόθεση της χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών, θα κλείσει αυτός ο κύκλος της πολιτικής και επιχειρηματικής αντιπαράθεσης, κάποιες πλευρές δείχνουν έτοιμες για την επόμενη ημέρα ανεξαρτήτως αποτελέσματος ενώ και κάποιες άλλες κινδυνεύουν σε «κενό αέρος». Από την πλευρά της κυβέρνησης, μπορεί να κυριαρχεί η αισιοδοξία που προκύπτει από την τοποθέτηση του εισηγητή της υπόθεσης Γιώργος Παπαγεωργίου καθώς τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του Νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες αλλά και υπέρ της νομιμότητας των υπουργικών και άλλων αποφάσεων που εκδόθηκαν σε επιταγή του εν λόγω νόμου, αλλά δεν μπορεί να πει κανείς πως δεν έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για την αντιμετώπιση μιας αρνητικής απόφασης. Είναι ενδεικτική η περίπτωση του Παναγιώτη Κουρουμπλή που έσπευσε χθες να δηλώσει ότι «η ιστορία δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Ας υποθέσουμε ότι κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος. Ως νομικός, σας λέω ότι δεν υπάρχει πολιτικό πρόβλημα. Η κυβέρνηση μπορεί να ψηφίσει έναν καινούργιο νόμο, από ό,τι καταλαβαίνω, ως νομικός. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα η κυβέρνηση να γυρίσει πίσω σε κανένα καθεστώς ανομίας». Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς πάντως επιμένει να κρατά την ίδια σκληρή στάση όσον αφορά την υπόθεση της αδειοδότησης και να αφήνει ενδεχόμενα αλλαγών μόνο σε ότι αφορά την τροπολογία η οποία προέβλεπε μαύρο στους μη αδειοδοτημένους τηλεοπτικούς σταθμούς εντός πέντε ημερών, λέγοντας χθες βράδυ στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ότι είναι ανοιχτός στον διάλογο για βελτιώσεις. «Έχουμε αποδείξει ότι κάνουμε πάντα προσπάθειες για ευρύτερες συναινέσεις. Αν υπάρχουν ιδέες για βελτίωση και θα τις λάβουμε υπόψη».

Σε ερώτηση που του έγινε για το αν αυτές οι αλλαγές θα αφορούν και την αλλαγή στο χρονικό περιθώριο το για το «μαύρο στα κανάλια», ο κ. Παππάς σημείωσε: «Θα μπορούσε να προκληθεί ένας δημιουργικός διάλογος, αν γίνει σοβαρή συζήτηση. Είναι συμφέρον του πολιτικού συστήματος να σταλεί μήνυμα ενότητας του πολιτικού κόσμου» και πρόσθεσε: «Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε προτάσεις για βελτιώσεις. Μέσα από ένα διάλογο είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην επόμενη ημέρα της τηλεόρασης».

Αν στο κυβερνητικό στρατόπεδο όλα δείχνουν πως είναι προετοιμασμένοι με ένα plan b για την επόμενη ημέρα, δεν μπορεί να πει κανείς το ίδιο και για τη Νέα Δημοκρατία που εμφανίζεται χωρίς εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση δικαίωσης του Νίκου Παππά από το ΣτΕ. Όπως χαρακτηριστικά σχολίαζαν στενοί συνεργάτες του υπουργού Επικρατείας «θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίον θα υποδεχτούν στην Πειραιώς μια αρνητική γι αυτούς απόφαση από τους δικαστές τους οποίους χειροκρότησαν όταν ανακοινώθηκε πως αποδέχτηκαν την επί της ουσίας συζήτησης των προσφυγών». Η εκτίμηση του Μαξίμου είναι πως σε αυτή την περίπτωση η ΝΔ θα βγει διπλά χαμένη καθώς θα αναγκαστεί να αμφισβητήσει την ακεραιότητα του ΣτΕ αλλά και θα εμπλακεί σε έναν κύκλο εσωστρέφειας και μετάθεσης ευθυνών από το ένα στέλεχος στο άλλο.

Την ίδια ώρα στα δύο επιχειρηματικά στρατόπεδα τα πράγματα δείχνουν πολύ πιο ξεκάθαρα για τους Μαρινάκη, Αλαφούζο αφού όποια και να είναι η απόφαση θα συνεχίσουν την πορεία τους σε αντίθεση με τους Βαρδινογιάννη, Κοντομηνά που θα πρέπει να συμβιβαστούν είτε με το “μαύρο” είτε με τα ισχά οικονομικά οφέλη διαδικτυακών και συνδρομητικών πειραμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.