Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Η τελευταία ζαριά του Αλέξη Τσίπρα [άρθρο]

Της Νίκης Ζορμπά*

Τέλος χρόνου για την επιχείρηση "αισιοδοξία" είναι για το Μαξίμου ο προσεχής Δεκέμβριος. Στο δίμηνο που ακολουθεί, ο Αλέξης Τσίπρας είτε θα είναι σε θέση να πάρει βαθιά ανάσα που θα του επιτρέψει να ολοκληρώσει επιτυχώς το μακροβούτι του κυβερνητικού βίου στο οποίο βούτηξε για να εξέλθει το 2019 ή το ξήλωμα του τρίτου μνημονιακού πουλόβερ θα συμπαρασύρει όλη την Κυβέρνησή του...



Για τον πρωθυπουργό, το διακύβευμα είναι η ρύθμιση (με κάποιο τρόπο) του χρέους ώστε να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ώστε να δοθεί σήμα στους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι χώρα σταθερή και έχει διαφύγει τον κίνδυνο του αναπνευστήρα. Άλλως, η οικονομία θα βουλιάξει μέσα στη δίνη της φορολογικής αφαίμαξης .

"Στις επαφές μου με επενδυτές στη Ν. Υόρκη, αυτό που προέκυψε ως κοινή συνισταμένη για να προσελκύσει η χώρα επενδύσεις είναι η προϋπόθεση της ένταξής της στο QE" είπε σύμφωνα με συνεργάτες του ο κ. Τσίπρας στους βουλευτές της Κυβερνητικής πλειοψηφίας στο Μαξίμου προχθές το βράδυ, εκφράζοντας την (αισιόδοξη) εκτίμηση πως το τέλος του 2016 θα βρει την χώρα στον προθάλαμο της πραγματικής ανάκαμψης.

Ελπίδες στις ΗΠΑ

Η πρωθυπουργική αισιοδοξία εδράζεται στη διελκυστίνδα μεταξύ ΗΠΑ και Βερολίνου σχετικά με το ελληνικό χρέος, η οποία αυτή τη φορά λαμβάνει χαρακτηριστικά, ανοιχτής και σφοδρής σύγκρουσης.

Κατά τη μαξιμινή ανάλυση, το Βερολίνο θα αναγκαστεί να οδηγηθεί σε δυσάρεστες για τη Γερμανία επιλογές, καθώς , η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης τον Νοέμβριο ( αυτό είναι για την Κυβέρνηση το χρονικό ορόσημο) θα υποχρεώσει τους Θεσμούς στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων του Eurogroup της 24ης Μαίου.

Κατά την ίδια ανάλυση, η επιμονή του Βερολίνου στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν θα γίνει πλέον "αναίμακτα" για την καγκελαρία, καθώς το Ταμείο πλέον απαιτεί "χειροπιαστές" αποδείξεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τα μεταξύ τους ζητήματα εφεξής ,θα σταματήσουν να κρύβονται κάτω από το χαλί.

Επ αυτού, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν, ότι οι "συσχετισμοί δύναμης" αυτή τη στιγμή είναι υπέρ των ελληνικών επιδιώξεων ή εν πάση περιπτώσει δεν αποτελούν τροχοπέδη για την εκπλήρωση του κυβερνητικού στόχου, ήτοι την ευόδωση του οδικού χάρτη: 1. Ολοκλήρωση β’ αξιολόγησης, 2. Ρύθμιση χρέους 3. Ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Για τους ιθύνοντες κυβερνητικούς νόες άλλωστε, το σενάριο ότι οι γερμανικές εκλογές, "παγώνουν" αντιδημοφιλείς για το Βερολίνο αποφάσεις μέχρι το τέλος του 2017, "διαβάζεται" και αντίστροφα: Ακριβώς επειδή η Γερμανία δεν επιθυμεί αναταράξεις μέχρι να φτάσουν οι πολίτες της στις κάλπες, δεν θα ρισκάρουν να αποτύχει στο μεσοδιάστημα που μεσολαβεί το "project Ελλάδα", προσμετρώντας το ως επιχείρημα υπέρ των ελληνικών θέσεων.


Αντί Plan b … πυροτεχνήματα

Όλα τα παραπάνω βλέπει το Μαξίμου να πλησιάζουν με βήμα ταχύ, δηλαδή έως τα φετινά Χριστούγεννα, αν διαψευστούν τότε… Καήκαμε ( όπως είχε πει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προ μηνών, στη Βουλή).


Plan B, δεν υπάρχει, ούτε έτερη δίοδος διαφυγής για την Κυβέρνηση ( εκτός της απόδρασης από την εξουσία την οποία "ξορκίζουν" με κάθε τρόπο και σε όλους τους τόνους).

Προϋποθέσεις επιστροφής στην "δίκαιη ανάπτυξη" στην οποία ομνύει η κυβέρνηση και έχει κάνει "παντιέρα" δεν υπάρχουν με τους φόρους να "ρημάζουν" επιχειρηματικούς και οικογενειακούς προϋπολογισμούς, πολλαπλασιάζοντας τα λουκέτα.

Προς το παρόν για την "ανάταξη" του εξαιρετικά κακού δημοσκοπικού κλίματος και της συσπείρωσης στο εσωτερικό της Κυβέρνησης, το Μαξίμου ποντάρει ( ξανά) στην αλλαγή ατζέντας δια της επαναφοράς του αφηγήματος "πατάσσουμε τη διαπλοκή", το οποίο "θάμπωσε" με την φαρσοκωμωδία των "βοσκότοπων" του Καλογρίτσα και τις εξελίξεις για τις τηλεοπτικές άδειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα, οπότε και πραγματοποιείται η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών για την διαφθορά και τη διαπλοκή ( πρόταση του Κυριάκο Μητσοτάκη την οποία αποδέχθηκε ο πρωθυπουργός), ο κ. Τσίπρας μαζί με τους υπουργούς Ν. Παππά και Παπαγγελόπουλο, ετοιμάζονται για μετωπική σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση, ποντάροντας σε επικοινωνιακή αντεπίθεση.

Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ των γνωστών και χιλιοειπωμένων που χρεώνουν στη Ν.Δ ως δυσώδεις υποθέσεις, αναμένεται να εγκαλέσουν την αξιωματική αντιπολίτευση για …στοχοποίηση της Δικαιοσύνης και επιχείρηση χειραγώγησής της, με "μύχιο” στόχο να καταπέσει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ-ΝΔ για τη Δικαιοσύνη με αφορμή τα πρωτοφανή που συμβαίνουν με το Συμβούλιο της Επικρατείας, θα κορυφωθεί από βήματος Βουλής. Και τούτο γιατί στο κυβερνητικό στρατόπεδο αρνούνται με επιτάσεως ότι παρεμβαίνουν ( δια περίεργων συναλλαγών) στη Δικαιοσύνη, και επιχειρούν να "ιονίσουν" αρνητικά τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης , ταυτίζοντάς τη με τα "συμφέροντα της διαπλοκής".

Σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές αρρυθμίες της Κυβέρνησης, ως φαίνεται, η λύση δεν πρόκειται να αναζητηθεί σε έναν άμεσο ανασχηματισμό. Παρότι οι εισηγήσεις στον Πρωθυπουργό για αλλαγές στους υπουργικούς θώκους αμέσως μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ( 13-16 Οκτωβρίου) αυξήθηκαν και πλήθυναν τις τελευταίες ημέρες, ο κύβος του ανασχηματισμού, μάλλον δεν έχει ακόμη ριφθεί.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, Ο Αλέξης Τσίπρας, θα αφήσει να ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση με το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα και θα αναβάλλει τις οριστικές του αποφάσεις για μετά το πέρας της ( οπότε και θα έχει άλλωστε πλήρη εικόνα για το εάν η κυβέρνηση μπορεί πράγματι να γυρίσει το παιχνίδι δια μιας "επανεκκίνησης" του υπουργικού συμβουλίου)


* Αναδημοσίευση από το Κεφάλαιο που κυκλοφορεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.