Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

H Easy Jet χτυπάει "κόκκινα" λόγω brexit


200 εκατ. ευρώ η χασούρα για το 2016 λόγω brexit κι έρχεται κατηφόρα...



Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους easyJet προειδοποίησε προχθές ότι τα ετήσια κέρδη της θα μειωθούν πάνω από 25%.

Η βουτιά της λίρας ύστερα από την ψήφο υπέρ του Brexit στις 23 Ιουνίου έπληξε τα κέρδη της για το οικονομικό έτος που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου.

«Οι μεταβολές στις ξένες ισοτιμίες αναμένεται να έχουν αντίκτυπο 90 εκατομμυρίων λιρών σε σχέση με το οικονομικό έτος που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2015» είπε η εταιρεία.

Η easyJet επεσήμανε ότι η αναταραχή στα νομίσματα θα συνεχίσει να προκαλεί αναστάτωση τους επόμενους 12 μήνες, καθώς η πιο αδύναμη λίρα ωθεί προς τα πάνω το κόστους της αγοράς αεροπορικών καυσίμων, τα οποία τιμολογούνται σε δολάρια.

Και το ίδιο προβλέπει και για το επόμενο οικονομικό έτος, με συνέπεια οι συνολικές απώλειες λόγω ισοτιμιών για την εταιρεία να ανέρχονται στις 180 εκατομμύρια λίρες (200 εκατομμύρια ευρώ) σε βάθος δύο ετών.

Οι μετοχές της easyJet έπεσαν πάνω από 5% στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η λίρα άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδό της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ εδώ και 31 χρόνια – χαμηλότερο ακόμα και σε σχέση με τις ημέρες αμέσως μετά το δημοψήφισμα.

Οι επενδυτές ανησυχούν έντονα γύρω από την πιθανή επίδραση στην οικονομία που θα έχει μια απώλεια επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με την Ευρ. Ένωση – τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Βρετανίας – τη στιγμή που η βρετανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ακολουθήσει μια «σκληρή» έξοδο.

Οι απώλειες λόγω συναλλάγματος έρχονται σε μια δύσκολη στιγμή για τον ευρωπαϊκό αεροπορικό κλάδο. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία και τη Γαλλία έχουν μειώσει τη ζήτηση για κάποιους προορισμούς, ενώ οι χαμηλές τιμές καυσίμων έχουν ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό.

Με την easyJet πέταξαν 22 εκατομμύρια επιβάτες το τρίμηνο που τελείωσε στις 30 Σεπτεμβρίου – πρόκειται για αριθμό-ρεκόρ – αλλά τα έσοδα ανά θέση μειώθηκαν σχεδόν κατά 9% την ίδια περίοδο σε ετήσια βάση.

Πηγή: Cnn Money

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.