Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Swinging: Κάποτε ανταλλάσσαμε προϊόντα, σήμερα ανταλλάσσουμε συντρόφους


Τι είναι η ανταλλαγή συντρόφων; Ποιο είναι το προφίλ των swingers; Τι οδηγεί το ζευγάρι στην ανταλλαγή συντρόφων; Ζηλεύουν οι swingers; Ποιες είναι οι...


 συνέπειες του swinging-lifestyle; Σώζεται η σχέση/γάμος, μέσα από την ανταλλαγή συντρόφων;
Παραδοσιακά η ρομαντική σχέση ενός ζευγαριού θεωρείται αναμφισβήτητα δυαδική. Η ερωτική συνεύρεση με ένα τρίτο πρόσωπο είναι απαγορευμένη. Σε περίπτωση που η απιστία μαθευτεί, ο απατημένος θα πληγωθεί και πολύ πιθανό το ζευγάρι να καταλήξει σε χωρισμό. Εάν ο απατημένος/η συγχωρήσει μια τέτοια πράξη, η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο ζευγάρι κλονίζεται και επικρατεί ανασφάλεια, απογοήτευση και θυμός, που καταλήγει σε αλλεπάλληλους καυγάδες.
Στην ανταλλαγή συντρόφων, παγκόσμια γνωστή με τον όρο «swinging», το ζευγάρι αποφασίζει κοινή συναινέσει να άρει τον κανόνα περί αποκλειστικότητας στην ερωτική συνεύρεση (μονογαμική συμπεριφορά). Στο swinging η ανταλλαγή συντρόφου γίνεται ταυτόχρονα και από τον άνδρα και από τη γυναίκα στον ίδιο χώρο και εμπεριέχει στοιχεία επιδειξιομανίας και ηδονοβλεψίας.
Το Swinging για κάποιους αποτελεί μια αποκλίνουσα συμπεριφορά για άλλους ένα νέο lifestyle.

Swingers, άνθρωποι... της διπλανής πόρτας!
Για πολλούς το swinging μπορεί να φαντάζει ως μια πρακτική που περιορίζεται σε έναν μικρό αριθμό ανθρώπων οι οποίοι ανήκουν στο περιθώριο. Όμως αυτό εξ αντιθέτου δεν δικαιολογεί το γεγονός ότι υπάρχουν αμέτρητα sites και clubs όπου μπορεί κάποιος να γραφτεί. Στην Αμερική έχουν καταγραφεί 50 εκατομμύρια μέλη. Στην τηλεοπτική σειρά reality «Neighbors with Benefits», οι swingers παρουσιάστηκαν ως μέλη της κοινωνίας -συνήθως αξιοπρεπή παντρεμένα ζευγάρια των προαστίων. Θα μπορούσαν να είναι ο καθένας, π.χ. οι γείτονες μας, οι συνεργάτες μας...
Σύμφωνα με τα δημογραφικά ευρήματα ερευνών, οι swingers στην πλειοψηφία τους είναι μεταξύ 30-55 ετών, ετερόφυλοι/αμφιφυλόφιλοι, με ανώτερη μόρφωση, ζευγάρια παντρεμένα πάνω από 15ετία ή σε μακροχρόνια σχέση συμβίωσης, επαγγελματικά καταξιωμένοι, με ικανοποιητικό μηνιαίο εισόδημα.
Για να διασφαλίσει ένα ζευγάρι την εχεμύθεια συγχρόνως να γνωρίσει άλλα ζευγάρια στρέφεται σε κοινότητες swingers όπου οργανώνουν πάρτι. Η συνδρομή σε όλες αυτές τις διοργανώσεις είναι αρκετά μεγάλη και αυτό εξηγεί το γεγονός ότι τα μέλη είναι συνήθως οικονομικά εύπορα. Πρόσφατα μάλιστα, ένα από τα πιο δημοφιλή swinger clubs της Ευρώπης οργάνωσε και επετειακό πάρτι.
Οι swingers υποστηρίζουν ότι δεν διαφέρουν από μια παραδοσιακή πυρηνική οικογένεια... πέρα από το γεγονός ότι παραβιάζουν τη σεξουαλική σχέση αποκλειστικότητας. Όπως και να 'χει, ένα είναι σίγουρο: οι swingers έχουν φιλελεύθερη στάση απέναντι στην σεξουαλική συμπεριφορά, που χαρακτηρίζεται από ανεκτικότητα στην απιστία. Για τους περισσότερους swingers έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει μονογαμική σχέση. Κάποια στιγμή θα υπάρξει απιστία από έναν ή και τους δύο συντρόφους, γι' αυτό το λόγο θεωρούν πολύ πιο έντιμο η εξωσυζυγική ερωτική σχέση να γίνεται με κανόνες, που συνεπάγεται συγκατάθεση και των δυο συντρόφων.
Προβλήματα προκύπτουν συνήθως όταν αδέσμευτα άτομα χωρίς σύντροφο θέλουν να συμμετέχουν στα πάρτι. Πολλές φορές τα ελεύθερα μέλη των swinger clubs υποκρύπτουν ότι είναι σε σχέση/γάμο επιδιώκοντας να περάσουν καλά χωρίς να μοιραστούν με το άλλο τους μισό την εμπειρία αυτή σε αντίθεση με τις βασικές αρχές του swinging που είναι η ειλικρίνεια ανάμεσα στο ζευγάρι (ανταλλαγή συντρόφων την ίδια ώρα στον ίδιο χώρο).
Για τους swingers το μυστικό μιας επιτυχημένης σχέσης δεν στηρίζεται στη μονογαμία, αλλά στο να μην έχεις μυστικά από το ταίρι σου
Η επιβεβαίωση που παίρνει ο/η σύντροφος ότι αρέσει κατά γενική ομολογία και το παιχνίδι της αποπλάνησης τονώνει την αυτοπεποίθηση.
• Μετά από πολλά χρόνια συμβίωσης η ερωτική συνεύρεση καταλήγει μια προβλέψιμη ρουτίνα όπως ο αυτόματος πιλότος. Γι' αυτό και το swinging για κάποια ζευγάρια είναι μια ανέλπιστη απόπειρα να αναζωογονήσουν την σχέση τους…
• Κάποια ζευγάρια παντρεύτηκαν σε μικρή ηλικία και θέλουν να γνωρίσουν και άλλους συντρόφους χωρίς να αποσπαστούν στην συνεύρεση από τον άνθρωπο που αγαπάνε…
• Να εκπληρώσουν απελευθερωμένα τις φαντασιώσεις τους μέσα από ένα ειλικρινές… μοίρασμα κοινών ερωτικών εμπειριών…
• Για κάποιους το γεγονός ότι ο/η σύντροφος παρότι συνευρίσκεται ερωτικά με κάποιον άλλον επιλέγει να επιστρέψει στον/στην σύντροφο ενδυναμώνει την σχέση. Οι swinger άνδρες έχουν ως φαντασίωση να δουν την γυναίκα τους με άλλον άνδρα άλλα κατόπιν να γυρίσει σε εκείνους.
Η φαντασίωση αφορά όχι την απενοχοποιημένη χωρίς συνέπειες απιστία, αλλά το να μην έχει το ζευγάρι μυστικά μεταξύ τους.

Μα καλά, δεν ζηλεύουν...;
Υπάρχουν swingers που ακολουθούν το συγκεκριμένο lifestyle για χρόνια χωρίς να χωρίζουν. Το μυστικό τους… ο ανοιχτός διάλογος που αφορά τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Επειδή το μοίρασμα των ερωτικών εμπειριών είναι αμοιβαίο ανάμεσα στο ζευγάρι η αυτοπεποίθηση και ασφάλεια που νοιώθουν καθώς και η έλλειψη φόβου εγκατάλειψης αποτρέπει τις ζηλοτυπίες… χωρίς όμως αυτό να αποτελεί τον κανόνα για όλα αυτά τα ζευγάρια.
Στην ταινία «Swinging with the Finkels» ξεδιπλώνεται πολύ όμορφα το γιατί ένα οποιοδήποτε καθημερινό ζευγάρι χωρίς περίεργες ερωτικές αναζητήσεις μπορεί να οδηγηθεί στο να δοκιμάσει την ανταλλαγή συντρόφων -και αυτό είναι κυρίως για να σώσει τη σχέση του. Όπως και στην ταινία έτσι και στην πραγματικότητα για να σωθεί μια σχέση χρειάζεται να αναβιώσει κάποιος ξανά τον έρωτα στο/στη σύντροφό του. Η αναθέρμανση της σχέσης γίνεται μέσα από τον δυαδικό έρωτα και η αφοσίωση στον έρωτα αποδεικνύεται καθημερινά…

Την επομένη ημέρα… τίποτα δεν είναι ίδιο
Το απαγορευμένο πάντα διεγείρει τις αισθήσεις, γι' αυτό και η ανταλλαγή συντρόφων μοιάζει με φιλήδονη περιπέτεια απελευθερωμένη από ταμπού, τα glamorous πάρτι μαζί με το άφθονο αλκοόλ δημιουργούν μια ψευδαίσθηση, η οποία οδηγεί σε άγνοια κίνδυνου και ανοσία στο κοινωνικά μη επιτρεπτό.
Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να ξεχάσουν τα περισσότερα από τις συγκεκριμένες νύχτες. Πολλές φορές ο ενθουσιασμός για το απαγορευμένο μεταλλάσσεται σε τύψεις, ενοχές και ντροπή. Ακόμα, δε, χειρότερο για το γυναικείο φύλο σε έγγαμο βίο, που συμμετέχει σε swinger πάρτι, όχι επειδή το θέλουν οι ίδιες, αλλά θέλουν να ευχαριστήσουν τον άνδρα τους για να μην τον χάσουν.

Στους δυο… τρίτος δεν χωρεί
Πέρα από το αίσθημα ανταγωνισμού με το τρίτο πρόσωπο που μπορεί εμφανισιακά να είναι πιο επιβλητικός/η, το γεγονός ότι ένας από τους συντρόφους πέρασε καταπληκτικά στο πάρτυ ενώ ο άλλος όχι, στις ανθρώπινες σχέσεις δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Πολλά είναι και εκείνα τα ζευγάρια που συνάντησαν το τρίτο πρόσωπο και έκτος των πάρτι, αναπτύσσοντας συναισθηματικό δεσμό μαζί του, καταλήγοντας να κάνουν παράλληλες σχέσεις και να διαλύουν τις οικογένειες τους.
Είναι το κοινό μοίρασμα εμπειριών που ενώνει το ζευγάρι ή το κοινό σκοτεινό μυστικό τους;
Η παραπλανητική απελευθέρωση καταλήγει να αλλάζει την σχέση του ζευγαριού και την συνείδηση του. Ηθική ή ανήθικη στάση ζωής αφορά τις προσωπικές αξίες του καθενός. Τα glamorous πάρτυ που οργανώνονται, οι κανόνες στα πλαίσια της συνεύρεσης λειτουργούν σαν μέσο να χρυσώσουν το χάπι του ερωτικού εθισμού και της σεξουαλικής απιστίας.
Στο swinging το ζευγάρι καταλήγει να μετατοπίζει την προσοχή του από το «εμείς» στο «οι άλλοι».


Έλσα Μπάρδα - Κλινικός Ψυχολόγος - Αναλύτρια Συμπεριφοράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.